Featured image of post Microsoft ondersteunt Windows 11 op Apple Silicon Macs via Parallels

Microsoft ondersteunt Windows 11 op Apple Silicon Macs via Parallels

Microsoft ondersteunt officieel Windows 11 op Macs met Apple Silicon-chips. Dat doet de softwaregigant in samenwerking met Parallels. Om Windows 11 op Macs met een M1- of M2-chip te draaien, kun je het virtualiseren via Parallels Desktop 18.

De wijziging is bekendgemaakt via een supportpagina op Microsofts website. Het draaien van Windows 11 ARM via Parallels Desktop was al langere tijd mogelijk, maar dan ging het wel om een testversie van het besturingssysteem, een zogenaamde Insider Preview-versie. Dit proces werd gedoogd door Microsoft. Nu is het installeren ervan daadwerkelijk goedgekeurd, wat vooral belangrijk is voor zakelijke gebruikers. Daarmee kun je vanaf nu ook een stabiele versie van Windows 11 ARM installeren: je kunt gewoon Windows 11 Pro in de winkel kopen, via Parallels installeren en ook activeren.

Je kunt met Parallels Desktop 18 de ARM-versies van Windows 11 Pro en Enterprise draaien. Daar zitten wel wat beperkingen aan: zo kun je geen 32-bit ARM-applicaties draaien. Ook werkt het niet om Android-apps en om Windows Subsystem for Linux via Parallels te draaien. Hetzelfde geldt voor games, vanwege ontbrekende ondersteuning voor DirectX 12 en OpenGL 3.3 en lager. Wel werkt x86-software via de ingebouwde emulatielaag in Windows 11 ARM.

Naast Parallels kunnen MacBook-gebruikers zonder een Intel-chip ook gebruikmaken van de Windows 365 Cloud PC-dienst via Azure om toegang te krijgen tot Windows 11. Je hebt dan de keuze uit een virtual machine met een Intel-chip.

Helaas is er nog geen zicht op of het ooit mogelijk wordt om native Windows 11 op Macs met Apple Silicon te installeren via Boot Camp.