Featured image of post Alles wat je wilt weten over Windows 11

Alles wat je wilt weten over Windows 11

De volgende versie van Windows, Windows 11, is uitgebracht door Microsoft op 4 oktober. Wij hebben de meest gestelde vragen en antwoorden hieronder voor je op een rij gezet met daarin alles wat je wilt weten.


Kan ik mijn pc upgraden naar Windows 11? / Wat zijn de systeemeisen van Windows 11?

Je krijgt de Windows 11-upgrade alleen aangeboden via Windows Update als je computer aan de systeemeisen voldoet. De systeemeisen van Windows 11 zijn als volgt:

Processor64 bit en 1 GHz met 2 cores (dualcore)
(Intel Core 8ste generatie of nieuwer, AMD Zen 2 of nieuwer)
Geheugen4 GB RAM
Opslag64 GB
FirmwareUEFI met Secure Boot
TPM-versie2.0
VideokaartDirectX 12-compatible
Scherm9 inch met 1366x768 pixels resolutie
OverigVoor Windows 10 Home is een Microsoft-account vereist en bij het opzetten een internetverbinding

We hebben een handige howto geschreven waarin we laten zien hoe je kunt controleren of jouw pc aan die systeemeisen voldoet.

Wat is TPM?

TPM staat voor Trusted Platform Module. Het is een chip op het moederbord waarop op een veilige manier encryptiesleutels kunnen worden opgeslagen. Het is eigenlijk een soort 'cryptografische processor'. Deze chip is bijvoorbeeld handig om je harde schijf mee te versleutelen voor BitLocker.

Waarom vereist Windows 11 een TPM-chip?

Microsoft zegt daarop dat het Windows 11 veiliger wil maken. Waarschijnlijk wil Microsoft TPM meer gaan inzetten in Windows 11, om daar meer encryptiesleutels in op te slaan en om de biometrische gegevens van Windows Hello in op te slaan. Microsoft hoopt dat als het sleutels in de TPM-chip opslaat malware daar dan niet bij kan.

Hoe kan ik upgraden naar Windows 11?

Als je computer voldoet aan de systeemeisen, kun je naar de update zoeken via Windows Update in Windows 10. Daarvoor open je de app Instellingen door het Startmenu te openen en linksonder op het tandwiel te klikken. Ga dan naar Bijwerken en beveiliging en klik dan op de knop Naar updates zoeken. Microsoft rolt Windows 11 gefaseerd uit. Dat betekent dat het nog een aantal maanden kan duren voordat je de update aangeboden krijgt.

Je kunt ook handmatig de upgrade starten. Daarvoor download je het ISO-installatiebestand vanaf de website van Microsoft op 5 oktober. Dubbelklik op de ISO om deze te koppelen. Ga dan naar de Windows Verkenner, klik op de Windows-installatieschijf en start de setup. Je kunt op deze manier ook je pc upgraden als die niet voldoet aan de Windows 11-systeemeisen, maar hebt dan geen garantie op (beveiligings)updates.

Wat is er nieuw in Windows 11?

De belangrijkste nieuwe functies van Windows 11 zijn:

 • Een vernieuwd Startmenu en een nieuwe taakbalk: Microsoft plaatst de iconen van de taakbalk in het midden en komt met een nieuw, vereenvoudigd Startmenu. De live-tegels uit Windows 8 en Windows 10 zijn weggehaald.
 • Nieuwe interface: Windows 11 heeft een vernieuwde interface, met nieuwe pictogrammen en apps die vernieuwd zijn. Zo heeft de Windows Verkenner een opfrisbeurt gekregen, evenals vele andere apps.
 • Microsoft Teams-integratie: Windows 11 integreert Microsoft Teams zodat je eenvoudig familie en vrienden kunt videobellen.
 • Verbeterde productiviteit: deze nieuwe Windows-versie verbetert je productiviteit, met Snap Groups en Snap Layouts zodat je eenvoudiger vensters naast elkaar kunt zetten en verbeterde ondersteuning voor het docken van je laptop, waarbij je bureaublad-indeling onthouden wordt.
 • Widgets: Windows 11 heeft widgets waarop informatie getoond wordt, zoals het weer, aandelen, verkeer, notities, nieuws en meer.
 • Vernieuwde Microsoft Store en Android-app-ondersteuning: de Microsoft Store is vernieuwd en bevat nu veel meer Windows-applicaties. Verder krijgt Windows 11 ondersteuning om Android-apps te installeren vanuit de Amazon App Store (die functie is nog niet aanwezig).
 • Verbeterde gaming-functies: Windows 11 bevat DirectX 12 Ultimate, DirectStorage (kortere laadtijden) en Auto HDR (waarbij non-hdr-games toch in hdr kunnen worden weergegeven).

Hoe kan ik Android-apps draaien in Windows 11?

De eerste versie van Windows 11 die op 5 oktober uitkomt heeft nog niet de mogelijkheid om Android-apps te draaien. Microsoft start nu pas met het testen van die functie. Naar verwachting komt de mogelijkheid om Android-apps in Windows 11 te draaien pas ergens begin 2022 beschikbaar.

Wanneer komt Windows 11 uit?

Microsoft heeft Windows 11 uitgebracht op 4 oktober 2021.

Als ik nu een laptop koop met Windows 10, kan ik die dan upgraden naar Windows 11?

Als je nu een laptop koopt, is de kans zeer groot dat je daar dan Windows 11 op kunt installeren. Windows 11 werkt op de meeste computers die de afgelopen drie jaar zijn gekocht. Bij het kopen van een laptop vermelden veel webwinkels al of die klaar is voor Windows 11. Let daar dus op als je een nieuwe laptop aanschaft.

Wat kost Windows 11?

Windows 11 is een gratis upgrade vanaf Windows 10. Microsoft heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel Windows 11 kost als je het los in de winkel koopt.

Wat als mijn pc geen Windows 11 ondersteunt?

Dan heb je een aantal opties: je kunt de onofficiële route nemen en toch Windows 11 handmatig installeren via het ISO-installatiebestand. Microsoft zal je dan niet tegenhouden, maar je krijgt geen garantie op (beveiligings)updates. Mogelijk moet je nieuwe, grotere Windows 11-updates ook handmatig installeren dan, zolang dat mogelijk blijft.

Het alternatief is dat je simpelweg Windows 10 blijft gebruiken. Windows 10 krijgt nog updates tot en met 24 oktober 2025. Tot die tijd is Windows 10 dus nog prima te gebruiken. Bovendien is het nog de vraag hoe hard die datum is als op dat moment nog miljoenen pc's Windows 10 hebben geïnstalleerd.

Stel Microsoft eindigt echt de ondersteuning voor Windows 10 in oktober 2025 en biedt geen ondersteuning meer voor jouw computer, dan kun je altijd nog Linux installeren.

Welke functies zijn verwijderd in Windows 11?

De volgende functies zijn verwijderd uit Windows 11:

 • Cortana: Microsofts slimme assistent.
 • Internet Explorer: IE is uitgeschakeld, maar is nog wel onderdeel van het besturingssysteem zelf. In Edge kun je IE Mode gebruiken.
 • S Mode: alleen nog maar beschikbaar voor Windows 11 Home. Dat betekent dat als je Windows 10 Pro met S Mode gebruikt, je eerst S Mode moet uitzetten voordat je naar Windows 11 kunt upgraden.
 • Snipping Tool: eigenlijk niet verwijderd, maar vervangen door een modernere variant.
 • Tablet Mode
 • Math Input Panel
 • News & Interests
 • Synchroniseren van je bureaubladachtergrond
 • Quick Status op het vergrendelscherm
 • Timeline
 • Wallet

De volgende apps worden niet meer automatisch meegeïnstalleerd op een schone Windows 11-installatie:

 • 3D Viewer
 • OneNote for Windows 10
 • Paint 3D
 • Skype

Welke edities van Windows 11 zijn er?

Windows 11 heeft dezelfde edities als Windows 10. Er is Windows 11 Home, Pro, Pro Education, Pro for Workstations, Enterprise, Education en IoT Enterprise.

Kan ik ook upgraden vanaf Windows 7 of Windows 8 naar Windows 11?

Nee, dan moet je een schone installatie uitvoeren.

Krijgt Windows 11 ook feature-updates?

Ja, Windows 11 krijgt net als de vorige versie updates die nieuwe functionaliteit toevoegen aan het besturingssysteem. Microsoft komt nog wel maar een keer per jaar met zo'n grote update.


Heb je meer vragen? Stel ze hieronder.

Update 1: 3 september 11:22

Update 2: 5 oktober 07:35