Featured image of post Dit is er nieuw in de Windows 11 23H2-update

Dit is er nieuw in de Windows 11 23H2-update

Binnenkort verschijnt de volgende, grote update voor Windows 11, namelijk update 23H2. Het is de derde update voor het twee jaar oude besturingssysteem met een aantal mooie verbeteringen. We zetten ze voor je op een rij.

We verwachten dat Microsoft versie 23H2 van Windows 11 eind september of begin oktober uitbrengt. Zoals elke update zal dat ook dit keer vast gefaseerd zijn. Het kan dan dus nog een aantal maanden duren voordat de update op jouw pc staat. Als je de update sneller wilt, kun je daarvoor zelf zoeken naar Windows-updates via Instellingen. Zet dan wel de optie Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn aan, zodat je 'm ook echt daadwerkelijk kan downloaden.

Als je de update nu al wilt testen, dan is het nodig om je aan te melden bij het Windows Insider-programma en dan te kiezen voor het Beta-kanaal. We raden wel aan dat je dat alleen doet als je weet waar je mee bezig bent.

Vernieuwde Windows Verkenner

De Windows Verkenner was natuurlijk al compleet vernieuwd in de oorspronkelijke versie van Windows 11, maar wordt opnieuw verbeterd. De adresbalk is nu ook in Windows 11-stijl en de knoppenbalk en de adresbalk zijn samengevoegd tot een, wat de Verkenner een frissere look geeft. Ook integreert Verkenner nu beter met OneDrive en kun je sommige opties van OneDrive direct vanuit de Verkenner bedienen.

Verder heeft de Verkenner een nieuwe galerij-weergave voor foto's, een vernieuwde startpagina met aanbevolen bestanden en een vernieuwd detail-paneel.

Nieuwe Windows Verkenner De vernieuwde Windows Verkenner met de nieuwe adreskbalk.

Galerij-weergave van Windows Verkenner De nieuwe Galerij-weergave van de Verkenner.

Verbeteringen aan taakbalk

De taakbalk is verbeterd. De optie komt terug om labels weer te geven in Windows 11, een veelgehoorde klacht van Windows-gebruikers. In de taakbalk vinden we ook een vernieuwde volume-mixer, waarmee je eenvoudig per app het volume kunt wijzigen, spatial audio aan of uit kunt zetten en je audio-apparaat kunt kiezen. Weer een functie die wel in oudere Windows-versies zat en nu eindelijk terugkomt in vernieuwde vorm in Windows 11. Er is overigens ook een nieuwe sneltoets om de volumemixer te openen: Windows + Ctrl + V.

Taakbalk met labels in Windows 11

Nieuwe back-up-app

Windows 11 krijgt een nieuwe back-up-app met de 23H2-update. Daarmee krijgen we nu een vervanger voor Windows Back-up (Windows 7), dat nog zowel in Windows 10 als Windows 11 aanwezig is in het oude Configuratiescherm. Deze nieuwe app is meer gericht op de cloud. Je kan er mappen mee back-uppen, bijhouden welke apps zijn geïnstalleerd en de gepinde apps in het Startmenu en op de taakbalk opslaan. Helaas back-upt de app geen data van apps zelf. Ook kan de app Windows-instellingen en opgeslagen wachtwoorden in Windows back-uppen.

De app is wel redelijk eenvoudig. Je kunt geen schema instellen om de back-up automatisch te maken, maar moet steeds zelf, handmatig de back-up starten.

De nieuwe Windows Back-up-app.

Verbeterde Instellingen-app

De Instellingen-app wordt verbeterd en krijgt een nieuwe startpagina. In Windows 11 22H2 of eerder opent de pagina Systeem als je Instellingen opent. In deze nieuwe update kom je terecht op Home. Op deze pagina zie je veelgebruikte en aanbevolen instellingen, een overzicht van je OneDrive-opslag, de mogelijkheid om je thema te wijzigen en opties om je Microsoft-account te beveiligen. Ook kan je vanuit Instellingen nu direct rgb-licht beheren voor accessoires. Je vindt deze pagina onder Persoonlijke instellingen en dan bij dynamisch licht. Het is gebruikelijk om de app van de fabrikant te installeren om rgb te beheren, maar nu kan het dus ook direct vanuit Windows.

De nieuwe startpagina van de Instellingen-app.

Ondersteuning voor RAR en 7z

Windows 11 voegt ingebouwde ondersteuning toe voor onder andere het RAR- en 7z-formaat. Daardoor hoef je dus geen apps van derde partijen meer te gebruiken, zoals WinRAR of 7-Zip. Je kunt in deze nieuwe update direct vanuit de Windows Verkenner deze bestanden uitpakken. Overigens zijn dit niet de enige nieuwe compressieformaten die Windows 11 nu ondersteunt: je kunt ook TAR en GZ-bestanden uitpakken in Windows.

Screenshot van Windows Verkenner met een 7z-bestand.

Windows Copilot

De Windows Copilot is de opvolger van Cortana, gebaseerd op Bing AI wat onderliggend weer gebruikmaakt van ChatGPT. De AI-chatbot wordt nu direct ingebouwd in Windows 11. De Copilot helpt je bij het gebruiken van Windows, programma's en apps, maar kan ook andere taken uitvoeren, zoals inhoud samenvatten, reizen plannen en meer. Tot nog toe valt de integratie van Windows Copilot met Windows zelf tegen, zo kan deze in onze test alleen de donkere modus aanzetten, maar andere Windows 11-instellingen kunnen nog niet bediend worden.

Screenshot van Windows Copilot. Je activeert Copilot met de knop in de taakbalk (naast zoeken).

Screenshot Donkere modus aangezet in Windows Copilot. Windows Copilot kan onder andere donkere modus aanzetten.

Andere nieuwe functies en verbeteringen

  • Ondersteuning voor passkeys in Windows Hello.
  • Verbeterde instellingen voor Taakbeheer.
  • Dev Home voor ontwikkelaars, met daarin de mogelijkheid om eenvoudig code te openen op een speciaal bestandssysteem dat sneller werkt.
  • Als je een wachtwoord plakt in een mogelijke phishing-website, dan zal Windows 11 hier nu voor waarschuwen als je de functie Bescherming tegen phishing in Microsoft Defender aan hebt staan.
  • Verbeterd dialoogvenster om inhoud te delen.

Conclusie

Windows 11 23H2 is een heel interessante update, met onder andere Windows Copilot. Hoewel Copilot nu nog niet zo veel voorstelt, heeft het veel potentie om je dagelijkse assistent te worden. Die status van dagelijkse assistent zal het in deze Windows 11-update nog niet bereiken, maar wie weet wel later. Ook de andere verbeteringen aan de taakbalk, de Instellingen-app en Verkenner zien er goed uit. Nu nog hopen dat de update geen grote bugs met zich meebrengt.