Featured image of post Dit is er nieuw in de Windows 11 Moment 5-update

Dit is er nieuw in de Windows 11 Moment 5-update

Deze maand komt Microsoft met een nieuwe versie van Windows 11, namelijk de Moment 5-update. Het gaat hier om een update met vooral wat kleinere, incrementele wijzigingen. We zetten de belangrijkste nieuwigheden die je straks kunt verwachten op een rij.

De update heeft voor nu de naam Windows 11 Moment 5 Update, maar die kan later nog veranderen. Microsoft maakt met deze update volgende maand Windows 11 klaar voor de Digital Markets Act van de EU. Dat betekent daardoor ook dat er een aantal functies zijn die alleen beschikbaar zijn voor EU-gebruikers.

Algemene wijzigingen

Deze Windows 11-update verbetert dingen op veel verschillende plekken in het besturingssysteem. In Kladblok kun je nu het aantal woorden in een document zien onderin in de statusbalk, de Microsoft Store krijgt er een tabblad Arcade bij. Ook zijn er verbeteringen aan Snap Layouts. Windows 11 onthoudt nu Snap Layouts op basis van de combinatie van apps. Als je dan later dezelfde groep apps naast elkaar wilt zien, dan zal Windows dezelfde lay-out voorstellen. Deze functie werkt op basis van AI.

Gebruikers van een digitale pen zullen het fijn vinden dat je nu met deze Moment 5-update direct kunt schrijven in tekstvakken. Windows zal het schrift dan direct omzetten naar tekst, zodat het door de applicatie gelezen kan worden. Je hoeft dan dus niet meer een apart venster te gebruiken om op te schrijven.

Voor de functie Delen in de buurt, oftewel Nearby sharing, waarmee je bestanden met tussen Windows en Android kunt delen, kun je nu de naam aanpassen van je pc of laptop. Op die manier hoef je je computernaam niet te wijzigen en is je apparaat eenvoudiger te herkennen.

Ook nieuw: als je een van de ingebouwde wallpapers van Windows 11 gebruikt, zal Microsoft standaard de Spotlight-functie aanzetten. Daarmee krijg je elke dag een nieuwe bureaubladachtergrond van Bing te zien.

Op het gebied van toegankelijkheid zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo werkt Spraaktoegang nu met meerdere beeldschermen, ondersteunt het nu ook Frans, Spaans en Duits en kun je stem-snelkoppelingen in Spraaktoegang maken. Ook is de voorleesfunctie van Windows 11 verbeterd, zo kun je er nu apps mee openen en tekst dicteren.

Inkt in tekstvakken in Windows 11

Windows 365

Windows 11 bevat ook een aantal wijzigingen voor gebruikers van Windows 365, de cloudversie van Windows 11. Gebruikers van Windows 365 kunnen sneller de cloud-pc afsluiten vanuit de taakweergave, kunnen eenvoudiger in de taakweergave zien welke apps op hun lokale pc draaien en welke in de cloud. Ook voegt Microsoft een optie toe om een zakelijke computer direct te laten opstarten naar de Windows 365-cloudomgeving, waarbij je dus niet meer eerst lokaal in Windows hoeft in te loggen.

Windows Copilot

In deze nieuwe versie van Windows 11 vinden we een aantal verbeteringen aan Windows Copilot, de ingebouwde AI-assistent van Windows 11. Je kunt het Copilot-venster nu lostrekken en verplaatsen, en daarmee ook bovenop andere apps plaatsen. Verder is de Copilot-interface nu breder gemaakt en verschijnt die als je Alt + Tab gebruikt. Bovendien ondersteunt Copilot meerdere beeldschermen. Als je op de Copilot-knop klikt op een ander beeldscherm, dan opent Copilot daar.

EU-wijzigingen

Om te voldoen aan de Digital Markets Act van de EU, voert Microsoft een aantal wijzigingen door. Je kunt nu ook de apps Microsoft Edge, Cortana, Camera en Foto’s uit Windows 11 verwijderen. Ook kun je in het zoekvak van Windows kiezen welke zoekprovider en welke browser gebruikt worden.

De widgets in Windows 11 krijgen de optie om Microsoft Nieuws uit te schakelen en Microsoft stelt nu derde partijen in staat om ook widgets te maken. Die laatste functie is ook voor niet-EU-gebruikers beschikbaar.

Conclusie

De Windows 11 Moment 5-update bevat een aantal mooie verbeteringen voor Windows-gebruikers. Meer apps zijn te verwijderen, de widgets zijn wat meer opgeruimd en schrijven met inkt werkt beter. Het is natuurlijk wel een relatief kleine update voor Windows 11. Windows Central meldt dat de update begin deze maand afgemaakt wordt en dat de uitrol naar gebruikers al voor het einde van februari gestart moet zijn. Alleen gebruikers van Windows 11 23H2 krijgen overigens de nieuwe Moment-update aangeboden.