Featured image of post Check of jouw pc of laptop Windows 11 aan kan

Check of jouw pc of laptop Windows 11 aan kan

Microsoft heeft Windows 11 aangekondigd. De nieuwe Windows-versie moet in het najaar van 2021 klaar zijn. Met een handige tool kan jij controleren of jouw pc of laptop Windows 11 kan draaien.

Windows 11 is een gratis upgrade voor iedereen die nu Windows 10 heeft, mits je pc of laptop het aan kan. Nieuw in Windows 11 is een vernieuwd Startmenu, een nieuwe taakbalk en een nieuwe interface. Verder komt er een nieuwe Microsoft Store-appwinkel, met win32-, uwp-, web-apps en, als grote verrassing, ook Android-apps. Je kunt in Windows 11 native Android-apps draaien via de Amazon App Store en Intel Bridge.

De minimale systeemvereisten van Windows 11 zijn wel wat veranderd ten opzichte van Windows 10. Er is nu een CPU met twee cores en met een kloksnelheid van ten minste 1 GHz vereist, ook heb je 4 GB aan geheugen nodig en 64 GB aan vrije schijfruimte. Verder komt Windows 11 nu alleen in een 64-bitvariant, heeft je moederbord een zogenaamde TPM-chip nodig van versie 2.0, evenals Secure Boot en uefi. En je videokaart moet DirectX 12 ondersteunen. Vooral die TPM-eis zal toch voor een aantal oudere pc's roet in het eten gooien voor een upgrade naar Windows 11.

Een TPM-chip kan op een veilige manier encryptiesleutels opslaan en is onder andere nodig voor bijvoorbeeld BitLocker. Het is niet duidelijk waarom Microsoft nu precies eist dat computers zo'n chip hebben. Je kunt controleren of jij zo'n chip hebt door de specificaties van je pc, laptop of moederbord te bekijken.

PC Health Check-tool

Om te controleren of jouw computer Window 11 aan kan, heeft Microsoft de tool PC Health Check (Windows Pc-statuscontrole) uitgebracht. Microsoft trok de tool kort na uitbrengen weer terug, omdat deze voor veel verwarring zorgde. Zo legde de PC Health Check-app niet duidelijk uit waarom sommige pc's of laptops niet aan de eisen voor Windows 11 voldoen en gaf zelfs voor sommige pc's die op papier wel aan alle eisen voldoen toch aan dat Windows 11 niet ondersteund werd.

Sinds eind augustus heeft Microsoft de PC Health Check-tool bijgewerkt en weer opnieuw uitgebracht. Deze geeft nu wel duidelijk aan of je pc voldoet en als dat niet het geval is waarom niet. Je downloadt de tool vanaf hier. Voer het gedownloade bestand uit. Ga akkoord met de voorwaarden en klik op Installeren. Klik daarna op Voltooien waarna Windows Pc-statuscontrole, zoals de PC Health Check-app in het Nederlands heet, zich opent.

Klik dan bovenin bij Inleiding tot Windows 11 op de knop Nu zoeken om te checken of jouw pc aan de systeemeisen van Windows 11 voldoet. Je krijgt dan een melding waarin staat of dat wel of niet het geval is. Als Windows 11 niet ondersteund wordt, zie je ook wat er mis is. In ons geval is de processor niet ondersteund door Windows 11, zoals je in het screenshot hieronder kunt zien. Klik op Alle resultaten bekijken om te zien waar je pc wel allemaal aan voldoet.

  • Screenshot resultaat van PC Health Check
  • Alle resultaten van de PC Health Check-tool

WhyNotWin11

Naast Microsofts PC Health Check-tool is er nog een handige tool die je kan gebruiken om te checken of jouw pc aan de systeemeisen van Windows 11 voldoet. De tool heet WhyNotWin11 die volgens de laatst bekende systeemeisen van Microsoft je computer scant en per punt duidelijk aangeeft of je pc voldoet of niet. Je downloadt de tool hier. Open het bestand na uitvoeren. Het kan zijn dat Microsoft Defender SmartScreen klaagt, klik dan op Meer informatie / Toch uitvoeren.

De tool start dan op en geeft direct de scanresultaten weer. Het checkt de architectuur, de opstartmethode (uefi), processorcompatibiliteit, DirectX 12-ondersteuning, of Secure Boot aan staat, of je wel een 64-bit Windows en cpu hebt en of TPM 2.0 is ingeschakeld. Als alle categorie├źn helemaal groen zijn, dan is alles in orde en ben je klaar voor Windows 11. Heb je een rood kruisje bij Secure Boot of Boot Method, dan moet je controleren of je moederbord Secure Boot en uefi ondersteunen.

Een vraagteken betekent dat Microsoft nog geen duidelijkheid heeft gegeven over die specifieke systeemeisen en dat de tool daardoor niet kan bepalen of je pc of laptop wel of niet voldoet aan de eisen.

Screenshot van WhyNotWin11
WhyNotWin11 geeft duidelijk per categorie aan of je pc wel of niet voldoet aan Windows 11, volgens de laatst bekende systeemeisen van Microsoft.

Windows 11 testen

Je kunt Windows 11 testen, zelfs al voldoet je pc nu niet aan de systeemeisen. Daarvoor is het nodig dat je Windows 10 draait en dat je Windows-insider bent op het Dev of Beta-kanaal. Lees onze howto om te weten hoe je Windows-insider kunt worden. Microsoft zal gaandeweg de release van Windows 11 dichterbij komt de systeemeisen wel gaan handhaven. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. De kans bestaat dat je dan vastzit op een testversie van Windows 11, als je pc niet voldoet aan alle eisen.

Update: in dit artikel stond oorspronkelijk vermeld dat TPM versie 2.0 vereist is voor Windows 11. Dat klopt niet. Microsoft heeft verduidelijkt dat ook versie 1.2 voldoende is.

Update 2: Microsoft heeft de eisen voor Windows 11 weer bijgewerkt. TPM 2.0 is toch vereist. Ook is een Intel-cpu van ten minste de 8ste generatie nodig, of een AMD Ryzen 2000 of nieuwer. Of Microsoft die eisen ook echt gaat handhaven, is nog onduidelijk. Ook heeft Microsoft de PC Health Check-app bijgewerkt met meer informatie als je pc niet wordt ondersteund door Windows 11.

Update 3: Microsoft heeft de PC Health Check-tool offline gehaald. In plaats daarvan kun je nu de open-sourcetool WhyNotWin11 gebruiken.

Update 4 op 12-09-2021: Microsoft heeft een nieuwe versie uitgebracht van de PC Health Check-tool. Het artikel is daarop bijgewerkt.