Featured image of post Alles wat je wilt weten over de Steam Deck

Alles wat je wilt weten over de Steam Deck

Valve heeft nieuwe hardware aangekondigd. De Steam Deck is een handheld met een 7-inch-scherm die SteamOS draait. Met een krachtige processor en grafische kaart kun je er onderweg pc-games op spelen. In dit artikel zetten we de meest gestelde vragen over de Steam Deck op een rij.

Wanneer komt de Steam Deck uit?

De eerste Steam Deck-handhelds zouden oorspronkelijk in december 2021, maar zijn twee maanden uitgesteld. Vanaf 25 februari kunnen de eerste echte bestellingen geplaatst worden, in volgorde van reservering, waarna de eerste Steam Decks vanaf 28 februari verstuurd worden. Valve laat weten dat dit het geval is vanwege tekorten van onderdelen.

Hoe kan ik 'm kopen?

Op dit moment kan je de Deck nog niet kopen. Je kan 'm wel reserveren. Daarvoor is het nodig dat je een Steam-account hebt waarmee je voor juni 2021 al ooit een aankoop hebt gedaan. Op die manier wil Valve scalpers voorkomen.

Om 'm te reserveren, betaal je eenmalig een klein bedrag van 4 euro. Daarmee kom je in de wachtrij. Als jij dan aan de beurt bent, kun je de handheld echt kopen en betaal je het volledige bedrag. De 4 euro die je voor de reservering betaalde wordt volgens Valve van de aankoopprijs gehaald.

Wat kost de Steam Deck?

De Steam Deck kost in Nederland 419 euro voor het 64 GB-model. Voor het 256 GB-model betaal je 549 euro en voor het 512 GB-model 679 euro. Het 512 GB-model heeft bovendien als enige een mat scherm, dus dat is iets om rekening mee te houden. Ook zijn de schrijf- en leessnelheden beter hoe groter de schijf.

Welke games kan ik spelen?

De Steam Deck draait SteamOS, dus je kunt games spelen die werken op SteamOS. Je vindt hier een lijst met welke games dat zijn. Dat is echter niet het hele verhaal. Valve werkt aan Proton, waarmee het mogelijk wordt om een aantal Windows-games te spelen op SteamOS. Niet alle games werken, maar bijvoorbeeld wel GTA V en The Witcher III. Je kunt Proton vergelijken met Wine waarmee je Windows-apps kunt draaien op Linux, alleen heeft Proton de ondersteuning van Valve. Tijdens de release van de Deck zullen we moeten zien welke Windows-games precies werken met Proton en welke niet.

Daarnaast is de Deck gewoon een pc, dat betekent dat je er Windows op kunt installeren. Hoe eenvoudig dat is en wat voor ervaring je dan hebt, is nog de vraag. Bovendien zal je dan moeten beschikken over een geldige Windows-licentie, waar je rond de 100 euro voor betaalt.

Wat is de schermresolutie?

De schermresolutie van de Deck is 1280 bij 800 pixels (dat is 16:10) op een 7-inch-scherm. Daardoor zal je in staat zijn sommige pc-games toch al gauw op medium en misschien wel op high settings te kunnen spelen.

Wat zijn de specificaties?

De Steam Deck heeft een cpu van de AMD Zen 2-generatie (quadcore, 8 threads) en een AMD RDNA 2-gpu. Ook heeft de handheld een sd-kaartslot waardoor je er meer opslaggeheugen aan kunt toevoegen. Een sd-kaartje kan maximaal 1 TB aan opslag aan.

Verder heeft de Deck 16 GB aan RAM. De accu gaat tussen de 2 en 8 uur mee, afhankelijk van je grafische instellingen. Er is een ingebouwde microfoon, bluetooth en wifi, evenals een omgevingslichtsensor en een usb-c-aansluiting.

Kan ik een Xbox- of PlayStation-controller gebruiken?

SteamOS heeft ondersteuning voor vele controllers, waaronder ook Xbox- en PlayStation-controllers. Bovendien beschikt de Deck over bluetooth en een usb-c-aansluiting, dus je kunt de controllers op meerdere manieren aansluiten.

Kan ik met muis en toetsenbord gamen?

Ja, je kunt gewoon een muis en toetsenbord aansluiten op de Deck. Dat kan via bluetooth of via usb-c, eventueel met een usb-hub zodat je makkelijk meerdere usb-apparaten kunt aansluiten.

Heb je meer vragen? Laat het hieronder weten.

Update 11 november 2021: de lancering van de Steam Deck is met twee maanden uitgesteld.

Update 27 januari 2022: de definitieve lanceerdatum is bekendgemaakt door Valve.