Featured image of post Google trekt stekker uit Stadia en vergoedt aankopen

Google trekt stekker uit Stadia en vergoedt aankopen

Google heeft gisteren laten weten dat het de stekker uit zijn gaming-streamingdienst Stadia trekt. Iedereen die ooit een game op Stadia of hardware voor Stadia heeft gekocht, krijgt zijn geld terug. De beslissing komt niet geheel onverwacht, omdat er al langer twijfels over de toekomst van Stadia bestonden.

Stadia is een in eind 2019 gestarte dienst van Google om games naar je pc te streamen. Je speelt de game dus op de servers van Google en het beeld wordt naar je computer, tablet of tv teruggestuurd. Google maakt nu bekend dat per 18 januari 2023 Stadia niet meer te gebruiken is. Per direct is ook de Stadia Store gesloten, zodat er geen Stadia-games meer gekocht kunnen worden.

De zet komt niet geheel als verrassing, omdat Google vaker stopt met diensten. Ditmaal geeft de zoek- en advertentiegigant als reden dat het aantal spelers van Stadia achterblijft op de verwachtingen. Hoeveel spelers er precies zijn, dat heeft Google niet bekendgemaakt. Ook stopte Google al in begin 2021 met het ontwikkelen van eigen Stadia-games en sloot het studio's. Overigens kondigde Google zeer recentelijk nog een compleet vernieuwde desktop-interface aan voor Stadia.

Gebruikers die games hebben gekocht voor Stadia krijgen daarvan hun geld terug. Hetzelfde geldt voor klanten die Stadia-hardware hebben gekocht, zoals de Stadia Controller, Founders Edition, Premiere Edition of Play and Watch with Google TV-pakketten. Gebruikers met een abonnement op Stadia Pro krijgen geen geld terug.