Featured image of post Alles wat je moet weten over Intels Arc-videokaarten

Alles wat je moet weten over Intels Arc-videokaarten

Intel komt met zijn eigen, dedicated videokaarten voor de desktop en gaat daarmee de concurrentie aan met Nvidia en AMD. We zetten alles wat je moet weten over Intels Arc-videokaarten voor je op een rij.

Wanneer komen de Intel Arc-videokaarten voor de desktop uit?

Intel zei eerder dat zijn videokaarten deze zomer uitgebracht zouden worden, rond eind juli of begin augustus, maar het lijkt niet dat dat gehaald gaat worden. Een specifieke lanceerdatum hebben we op dit moment niet, maar de laatste geruchten wijzen op eind deze zomer. Ook zijn er geruchten dat Intel overweegt zijn videokaarten maar helemaal te schrappen, omdat het allemaal niet zo lekker gaat.

Alleen in China, India en de Verenigde Staten is de Intel Arc A380 wel al te koop.

Intel heeft aan de andere kant wel haast om zijn videokaarten te lanceren. Naar verwachting brengen AMD en Nvidia nog eind dit jaar hun nieuwe generatie videokaarten op de markt. Voor Intel wordt het dan lastig om daarmee te concurreren.

Welke desktop-videokaarten gaat Intel uitbrengen?

Volgens de geruchten worden Intels videokaarten voor de desktop opgedeeld in vier verschillende modellen. Het gaat dan om de:

  • Arc A380: dit is de instapkaart en dus de minst krachtige GPU. Deze kaart zou moeten gaan concurreren met de GTX 1650 van Nvidia. De Arc A380 heeft 6 GB GDDR6 VRAM en een 2000 MHz boost clock. Ook heeft deze kaart ondersteuning voor raytracing met 8 rt-cores.
  • Arc A580: deze kaart zou tegenover de RTX 3050 van Nvidia worden neergezet.
  • Arc A750: vergelijkbaar met de RTX 3060. In een snel verwijderde video van Intel zagen we dat deze kaart 8 GB aan VRAM heeft en een tdp van 225 Watt.
  • Arc A770: deze kaart zou tegenover Nvidia's RTX 3060 Ti en AMD's RX 6650 XT worden neergezet.

Er waren ook geruchten dat een Arc A780, een vlaggenschip dat zou concurreren met de RTX 3070, in ontwikkeling is, maar Intel ontkent dat dat het geval is.

Hoe goed presteren de videokaarten van Intel?

Het is nog erg vroeg om daar iets over te zeggen, want de kaarten zijn nog niet voor het publiek beschikbaar. Wel hebben een aantal tech-reviewers hun hand weten te leggen op een demo-model of op de A380 die in China is uitgebracht.

Het YouTube-techkanaal Linus Tech Tips kon aan de slag met de A770. Daaruit blijkt dat Intels videokaart geen geweldige prestaties levert in DirectX 11-games en zich vooral richt op DirectX 12-games. Dat is jammer, want veel games maken nog gebruik van DirectX 11. In Shadow of the Tomb Raider in DirectX 11 blijkt uit de test van LTT dat 40 fps wordt gehaald. Met DirectX 12 wordt dat aantal verdubbeld naar 80 fps.

Ook heeft Intel veel last van driverproblemen. Andere reviewers hebben de hand weten te leggen op de A380 en meldden dat ze verschillende games niet kunnen spelen vanwege problemen met de drivers.

TechSpot nam de Arc A380 onder de loep, door deze te importeren uit China. In de review van die tech-website blijkt dat in Assassin's Creed Valhalla de A380 op medium kwaliteit in 1080p 48 frames per seconde haalt en daarmee zelfs onder de GTX 1050 Ti scoort. Dat geldt voor veel games: de prestaties van de A380 lagen om en nabij, en soms onder, die van de GTX 1050 Ti en AMD's RX 6400.

Intel geeft aan dat het de prijzen van zijn videokaarten bepaalt op het Direct X 11-prestatieniveau in games. Dat zouden de videokaarten dan toch weer interessant en competitief met Nvidia en AMD kunnen maken, mits de videokaarten wel goede prestaties leveren in DirectX 12.

Hoeveel gaan de Intel Arc-videokaarten kosten?

De exacte prijzen zijn nog niet door Intel bekendgemaakt. In China wordt op dit moment de Intel Arc A380, het instapmodel, verkocht voor een prijs van 1030 yuan. Dat is omgerekend 150 euro. Uit geruchten en gelekte documenten blijkt dat Intel zijn videokaarten zal verkopen tussen de 150 tot 400 euro. Dat zou dus betekenen dat de Arc A770 rond de 400 euro zou kosten.


Als je op de hoogte wilt blijven van Intel Arc, dan raden we je ook aan om het YouTube-kanaal Intel Graphics te volgen.