Featured image of post Must-have Windows-apps voor je nieuwe pc of laptop

Must-have Windows-apps voor je nieuwe pc of laptop

Als je net een nieuwe Windows-pc of -laptop hebt, dan wil je er natuurlijk wel een vliegende start mee maken. We zetten daarom de must-have apps voor Windows voor je op een rij, om je pc nog krachtiger te maken en zodat je er snel mee aan de slag kunt gaan.

7-Zip

De eerste applicatie is een klein, handige utility. Met 7-Zip pak je eenvoudig samengeperste bestanden uit en in. Denk dan aan zip-, rar- en 7z-bestanden. Dit programmaatje werkt net wat sneller dan de ingebouwde unzipper van Windows en ondersteunt veel meer bestandstypen. Bovendien heb je weinig last van het programma, maar is het er wel als je het nodig hebt. Je kunt het namelijk eenvoudig oproepen via het contextmenu in de Windows Verkenner.

Notepad++

De ingebouwde teksteditor van Windows stelt niet zo veel voor. Misschien dat het nog wat wordt, nu Microsoft besloten heeft 'm te gaan updaten met nieuwe functies. Notepad++ zal echter nog wel even beter blijven. Deze teksteditor doet waar die goed in is: tekstbestanden bewerken, maar als je een keer wat meer wilt, dan is die er ook voor je. Denk aan het omzetten van regel-eindes, zoeken en vervangen, zoeken in meerdere bestanden of mappen tegelijk, een sha-256-string genereren, ondersteuning voor veel programmeer- en scripting-talen en nog veel meer, dat ook nog eens uit te breiden valt met plug-ins. Notepad++ kan dus op geen een Windows-pc ontbreken.

Screenshot van Notepad++
Notepad++ is erg handig voor het bewerken van tekstbestanden.

Google Chrome of Mozilla Firefox

Hoewel Microsoft Edge een moderne en goede browser is, voegt Microsoft steeds meer nutteloze functies toe die in de weg zitten. Denk dan aan ingebouwde couponcodes, de mogelijkheid tot het afsluiten van leningen, het weergeven van de stand van sportwedstrijden en meer. Gelukkig bieden Google Chrome en Mozilla Firefox nog wel een goede browser-ervaring zonder al te veel interrupties en nutteloze functies. En als je toch meer wilt, dan heb je erg veel add-ons en extensies om uit te kiezen.

VideoLan Media Player (VLC)

Een goede mediaspeler is minder belangrijk geworden de afgelopen jaren, met alle streamingdiensten die er nu zijn. Toch kom je soms nog wel eens een videobestand tegen en dan is het fijn om een mediaspeler klaar te hebben staan die er raad mee weet. Daarvoor kun je altijd terecht bij VLC. VLC speelt allerlei soorten bestanden af, dvd's, kan overweg met webcams en internetstreams. Bovendien kan het dat allemaal doen zonder spyware, reclame of het volgen van gebruikers en ook nog eens gratis.

Spotify

Met Spotify heb je toegang tot miljoenen muzieknummers en heel veel podcasts (mits je een abonnement hebt). Ook op Windows is het een erg fijne app, dan kun je als je aan het werk bent ten minste naar een muziekje luisteren. Door middel van Spotify Connect kun je eenvoudig andere speakers in huis bedienen, direct vanaf je Windows-computer. Je kunt de Spotify-app eenvoudig downloaden vanuit de Microsoft Store.

Netflix

Om even te ontspannen kun je altijd een Netflix-serie of -film opzetten (ook weer: alleen als je een abonnement hebt natuurlijk, of de inloggegevens van iemand in de familie). Met de Netflix-app voor Windows kun je dan altijd op je laptop, waar je ook bent, ernaar kijken en van genieten. De Netflix-app op Windows ondersteunt 4k/uhd-content in hdr en je kunt films en series offline opslaan.

Paint.NET

Als je af en toe een afbeelding wilt bewerken, dan is Paint.NET op Windows onmisbaar. Paint kan namelijk net te weinig om echt nuttig te zijn. Met Paint.NET heb je krachtigere tools tot je beschikking. Zo heb je de beschikking tot lagen, speciale effecten, kun je eenvoudig acties ongedaan maken en meer. Je kunt Paint.NET gratis downloaden vanaf de website.

Screenshot Paint.NET
Als je af en toe een afbeelding wilt bewerken, dan is Paint.NET nog steeds erg handig en gebruiksvriendelijk.

Office 365

Microsofts officesuite staat al op heel veel pc's en laptops voor-geïnstalleerd. Toch vermelden we 'm hier in de lijst, omdat die onmisbaar is om werk gedaan te krijgen op je Windows-computer. Bovendien timmert Microsoft hard aan de weg om Office te moderniseren, met elk jaar wel een goede update voor de suite. Of het nu gaat om Word, PowerPoint, Excel of Outlook, Office 365 is nog altijd de beste. Helemaal nu Office 365 goed integreert met de cloud en je eenvoudig daarvandaan bestanden kunt openen en opslaan en tegelijk met meerdere mensen aan hetzelfde bestand kunt werken. Ook handig is OneDrive, Microsofts cloudopslagdienst, waarmee je altijd een back-up van je bestanden hebt en beveiligd bent tegen ransomware.

Todoist

We hebben allemaal weleens een taak die je even op moet schrijven om 'm niet te vergeten. Met Todoist kun je simpel je taken bijhouden. De gratis versie van Todoist is erg krachtig en de Windows-app ervan is handig en werkt fijn. Handig is dat Todoist je taken synchroniseert met je smartphone of tablet, op die manier vergeet je niets waar je ook bent. Je downloadt en installeert Todoist door het te downloaden vanaf de website.

WhatsApp Desktop

Als je achter je computer zit, dan wil je natuurlijk wel in contact blijven met anderen. Daarvoor is WhatsApp Desktop erg handig, omdat je op die manier toch met je contacten kunt blijven appen. Ook kun je op deze manier eenvoudig een document of foto's via WhatsApp versturen. Je downloadt WhatsApp uit de Microsoft Store. Zodra je WhatsApp opent, zie je een qr-code. Open dan WhatsApp op je telefoon en ga naar Instellingen / Gekoppelde apparaten en tik op Koppel een apparaat.

WinDirStat

WinDirStat is een handige applicatie om inzicht te krijgen in wat er veel schijfruimte gebruikt op je computer. Op deze manier kun je eenvoudig grote bestanden en mappen vinden, en ook zien welke applicaties veel schijfruimte in beslagnemen. De app is lichtgewicht en makkelijk in gebruik. Na het openen kies je simpelweg een schijf om te scannen en na enige tijd krijg je een lijst van mappen en bestanden op die schijf, gesorteerd op hoe groot ze zijn.

Screenshot van WinDirStat
Met WinDirStat krijg je duidelijk zicht in welke mappen en bestanden de meeste ruimte innemen.