Featured image of post Windows 11 komt uit op 5 oktober

Windows 11 komt uit op 5 oktober

Microsoft heeft aangekondigd dat de eerste, stabiele versie van Windows 11 op 5 oktober verschijnt. Deze versie heeft dan nog niet de mogelijkheid om Android-apps te kunnen draaien.

Windows 11 zal vanaf 5 oktober aangeboden worden op pc's en laptops die deze nieuwe versie van Windows ondersteunen. De nieuwe Windows-versie zal gefaseerd worden uitgerold en pas halverwege 2022 zullen alle computers die Windows 11 ondersteunen de update aangeboden krijgen.

Windows 11 kende een relatief korte testperiode: de eerste bètaversie verscheen op 28 juni. Daarmee is het besturingssysteem slechts drie maanden getest door Windows Insiders. Het is daarom de vraag hoe stabiel Windows 11 zal zijn op de lanceerdag. Het verklaart ook de gefaseerde uitrol van Windows 11, waar Microsoft in totaal dus acht maanden voor uittrekt. Tijd die Microsoft hard nodig zal hebben om het besturingssysteem stabieler en completer te maken.

Microsoft geeft toe dat ten minste één functie die oorspronkelijk was aangekondigd geen onderdeel zal zijn van de eerste Windows 11-versie, namelijk ondersteuning voor Android-apps. Microsoft zegt dat die ondersteuning eerst nog goed getest moet worden door Windows Insiders, voordat die klaar is voor het grotere publiek. Ondersteuning voor Android-apps zal pas volgend jaar aan Windows 11 worden toegevoegd.

Windows 11 bevat een nieuwe interface, met een nieuw Startmenu en een vernieuwde taakbalk. Ook zijn een aantal ingebouwde apps vernieuwd, zoals de Microsoft Store, de Windows Verkenner en de app Instellingen. Verder integreert Windows 11 Microsoft Teams, zijn de widgets terug van weggeweest en kan Windows 11 beter overweg met laptops die gedockt worden. De systeemeisen van Windows 11 zijn wel strengt: een beperkt aantal ondersteunde processors (64 bit, achtste generatie Intel Core of nieuwer of tweede generatie AMD Ryzen (Zen+) of nieuwer), 4 GB intern geheugen, 64 GB aan opslaggeheugen, Secure Boot en TPM 2.0 en een videokaart die DirectX 12 ondersteunt.