Featured image of post Microsoft verwijdert Chat-app uit Windows 11-testversie

Microsoft verwijdert Chat-app uit Windows 11-testversie

In Windows 11-build 23481 van het Windows Insider Dev-kanaal valt op dat Microsoft niet langer de Chat-app standaard meelevert. In plaats daarvan wordt alleen nog een snelkoppeling aan de taakbalk vastgemaakt naar de gratis versie van Microsoft Teams.

De Chat-app werd twee jaar geleden in Windows 11 geïntroduceerd als opvolger van Skype. De app bood een fijne ervaring om direct vanuit Windows 11 te chatten en te videobellen. Met Chat kon je eenvoudig een link maken, waarna gebruikers op andere platformen kunnen deelnemen aan je gesprek. De Chat-app integreerde goed met Windows 11 en zag er mooi uit.

Toch sloeg de app niet aan. De Chat-app in Windows 11 werd onder het Teams-logo uitgebracht. Dat leek een vreemde beslissing, gezien Teams vooral een zakelijke applicatie is (die ook nog eens niet echt geliefd is onder gebruikers). Het is bovendien lastig de Teams-versies uit elkaar te houden. Het logo, de naam en de interface zijn gelijk tussen de consumenten- en de zakelijke versie van Teams, maar toch zijn het twee aparte apps voor Windows, Mac, iOS en Android. Bovendien was Chat-app bedoeld als opvolger van Skype, maar kon je vanuit Chat geen contact leggen met je Skype-contactpersonen.

De app is nu in build 23481 van Windows 11 verwijderd. Wat overblijft, is een snelkoppeling naar de consumentenversie van Microsoft Teams. Die app wordt pas geïnstalleerd als je op de snelkoppeling klikt. Je hoeft alleen de snelkoppeling los te maken van de taakbalk en ziet de app niet meer terug.

Overigens moet ook de consumentenversie van Microsoft Teams Skype opvolgen. Dit terwijl Skype nog steeds actief wordt ontwikkeld en regelmatig nieuwe updates en functies krijgt.