Featured image of post Apple staat alternatieve appstores toe op iOS

Apple staat alternatieve appstores toe op iOS

Apple presenteert zijn maatregelen die het neemt om te voldoen aan de Digital Markets Act van de EU. De iPhone-maker staat alternatieve app-winkels toe op iOS en komt met vernieuwde voorwaarden voor de AppStore. De wijzigingen gaan in op 7 maart als iOS 17.4 verschijnt.

Apple kondigt de wijzigingen aan op zijn website. Hierin staat onder andere dat Apple op iOS alternatieve app-winkels zal toelaten. Dit betekent dat gebruikers straks ook apps kunnen downloaden op andere manieren dan Apples eigen AppStore.

Alternatieve app stores voor iOS

App-ontwikkelaars kunnen straks op iOS hun app ook in andere appstores dan die van Apple plaatsen. Dat mag echter alleen als deze ontwikkelaars hun app laten controleren bij Apple. Na die "basiscontrole" wordt de app ondertekend door Apple en kunnen app-ontwikkelaars 'm in andere app stores aanbieden. Overigens mogen ontwikkelaars slechts één versie van de app aanbieden op iOS, ongeacht welke appstore.

Om dit allemaal mogelijk te maken, komt Apple met nieuwe voorwaarden. Als app-ontwikkelaars hun app willen plaatsen in een andere appwinkel, dan betalen zij daarvoor 50 eurocent per app-installatie per jaar. Een app-installatie betekent het volgende: een gebruiker die de app installeert, herinstalleert of updatet, ongeacht op hoeveel apparaten. Dit is de zogenaamde Core Technology Fee. Wel geeft Apple de eerste miljoen installaties per jaar gratis.

Deze kosten zijn opvallend, omdat die 50 eurocent per installatie dus betaald worden als de app niet in Apples appstore staat.

Als app-ontwikkelaars hun app ook in Apples AppStore plaatsen, dan betalen zij ook deze Core Technology Fee. De Apple-belasting op in-app-betalingen verlaagt Apple wel op iOS, van dertig procent naar tien procent of zeventien procent in bepaalde gevallen. Voor tvOS, watchOS, macOS en iPadOS geldt die verlaagde belasting niet.

Ontwikkelaars kunnen kiezen of zij onder de nieuwe voorwaarden willen vallen, waarbij zij dus effectief 50 eurocent per gebruiker per jaar betalen na de eerste miljoen gebruikers, of de oude voorwaarden aanhouden, waarbij app-installaties gratis zijn, maar Apple dertig procent pakt van eventuele inkomsten.

Overigens hebben al twee ontwikkelaars aangekondigd zo snel mogelijk een alternatieve app store te gaan lanceren, namelijk Epic Games (maker van Fortnite) en AltStore.io.

App Store

In de App Store van Apple zelf wijzigt ook het een ander. Zo hadden we het net al over de vernieuwde, optionele voorwaarden voor ontwikkelaars met daarin de nieuwe kosten.

De App Store staat nu toe dat apps alternatieve betaalmethoden gebruiken. Betalingen hoeven dus niet langer via Apple te lopen. Ook mogen apps nu gebruikers informeren over deals en kortingen die beschikbaar zijn buiten de app en mogen apps nu naar het web toe linken voor het voltooien van betaling voor een in-app-aankoop. Deze wijzigingen gelden in de EU voor alle appstores van Apple, dus ook voor iPadOS, watchOS, tvOS en macOS.

Gebruikers krijgen de mogelijkheid om hun data te exporteren uit de App Store.

Safari

Veertien jaar na Windows moet ook iOS eraan geloven: een browserkeuzescherm. Gebruikers in de EU die voor het eerst in iOS 17.4 Safari openen, worden gepresenteerd met een keuzescherm waarin zij hun standaardbrowser moeten kiezen.

Naast het browser-keuzescherm gaat Apple ook andere browser-engines toestaan op iOS. Tot nu toe was het zo op iOS dat als je de Chrome- of Firefox-app installeerde, dat onder water deze apps nog steeds Safari's engine gebruiken (WebKit). Google en Mozilla kunnen nu aan de slag en 'echt' een browser gaan leveren op iOS. Apple geeft aan dat dit wel ten koste kan gaan van accuduur.

Nfc open

Apple kondigt ook aan dat het op iOS de nfc-chip gaat openen, waardoor ook andere betaaldiensten dan Apple Pay op de iPhone zullen werken. Banken en andere partijen kunnen dan hun eigen wallet-app maken en direct de nfc-chip daarvoor gebruiken, zonder gebruik te maken van Apples betaalnetwerk.

Conclusie

Apple presenteert veel wijzigingen in iOS. Het is afwachten of de veranderingen die Apple presenteert voldoen aan de wetgeving van de EU. De Digital Markets Act is een antitrustwet waarbij bedrijven die aangemerkt worden als poortwachter aan bepaalde regels moeten voldoen. Apple valt daaronder, maar ook andere bedrijven, zoals Google en Meta moeten wijzigingen doorvoeren. Overigens zagen we bij Meta al dat WhatsApp ook wordt voorbereid voor ondersteuning met andere chat-apps.