Featured image of post Dit is er nieuw in Windows 11 22H2

Dit is er nieuw in Windows 11 22H2

De volgende versie van Windows 11 staat klaar en komt in de herfst beschikbaar. Versie 22H2, zoals de nieuwe update heet, brengt onder andere verbeteringen aan het Startmenu en een vernieuwd Taakbeheer.

Het definitieve buildnummer van Windows 11 22H2 is 22621. Merk wel op dat er nog updates voor deze build zullen uitkomen, nog voordat die voor het algemene publiek beschikbaar komt.

In deze nieuwe versie van Windows 11 vinden we bijvoorbeeld verbeteringen aan het Startmenu, waar je nu de mogelijkheid hebt om mappen te maken. Ook kun je wijzigen hoeveel apps en mappen je vast kunt maken aan het Startmenu. Verder heeft de taakbalk ondersteuning gekregen om bestanden en apps ernaar toe te slapen (een functie die natuurlijk allang bestand in Windows 10 en eerder). 

Gebruikers van Microsoft Teams kunnen genieten van een aantal nieuwe functies in Windows 11. Je kunt straks het microfoon-icoon rechtsonder in de taakbalk gebruiken om jezelf stil te maken. Ook kun je als je met je muis over een app in de taakbalk gaat, direct het venster delen via Microsoft Teams. 

Taakbeheer is vernieuwd en heeft nu de Windows 11-stijl. De tabbladen zijn links geplaatst, Windows Taakbeheer heeft ondersteuning voor donkere modus en volgt de ingestelde systeemkleur.

Deze nieuwe update bevat Windows Spotlight for Desktop. Daarmee krijg je elke dag een nieuwe bureaubladachtergrond, afkomstig van een foto van Bing. Je kunt Spotlight inschakelen door naar Instellingen te gaan, dan naar Persoonlijke instellingen / Achtergrond Achtergrond aan uw persoonlijke voorkeur aanpassen en in het lijstje dan te kiezen voor Windows Spotlight. Deze functie werkt wel pas als je op versie 22H2 van Windows 11 zit.

Verder vinden we nog een aantal kleine verbeteringen in deze Windows 11-update. Zo kun je vanuit Snelle instellingen rechtsonder nu je bluetooth-apparaten beheren. Je kunt zo snel bluetooth-apparaten zien en ermee verbinden, zonder dat je helemaal naar de Instellingen-app hoeft te gaan.

De Windows Verkenner is ook onder handen genomen. Je kunt nu naast mappen ook bestanden vastmaken aan het beginscherm van de Verkenner. Ook passen de iconen van mappen zich nu aan aan wat er in de map zit, is er een nieuwe sneltoets (Ctrl + Shift + C) om het pad van een bestand of map te kopiëren en integreert de Verkenner nu beter met OneDrive. Er is een OneDrive-icoon in de werkbalk van de Verkenner waarmee je de synchronisatiestatus van een map kunt bekijken.

Snap Layouts zijn eveneens in Windows 11 22H2 verbeterd. Als je nu een venster omhoog sleept om ‘m te maximaliseren, zie je verschillende layouts die je kunt toepassen. Nieuw is dat je layouts ook kunt activeren via een sneltoets, namelijk Windows-toets + Z. 

Een aantal oude Windows-interface-elementen zijn in deze versie opgeruimd en vernieuwd. Als je het volume of de helderheid wijzigt via hardwareknoppen, dan is die slider nu in Windows 11-stijl. Ook heeft Windows 11 nu betere ondersteuning voor AirPods, in de vorm van wideband speech support en een aantal instellingen van het Configuratiescherm zijn weer overgezet naar de nieuwe Instellingen-app, zoals het verwijderen van Windows-updates en meer onderdelen van Netwerk & internet.

Nog geen Android-apps buiten de VS

Helaas hebben we nog geen idee wanneer we Android-apps in Windows 11 in de Benelux kunnen gaan gebruiken. Deze functie werkt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. Microsoft heeft wel aangekondigd dat ondersteuning voor Android-apps in Windows 11 naar vijf extra landen komt later dit jaar. Het gaat dan om het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan.

Windows 11 22H2 downloaden

Windows 11 22H2 wordt in het najaar via Windows Update aan gebruikers aangeboden. Als je zolang niet kan wachten, dan kun je Windows Insider worden op het Beta-kanaal. We raden wel aan dat alleen te doen op een pc die je niet primair gebruikt, vanwege bugs en andere problemen. Zodra je Insider bent, kun je build 22621 downloaden als ISO-bestand vanaf de Windows Insider-website. Ben je iets minder avontuurlijk, wacht dan totdat deze versie als “Release Preview” wordt aangeboden. Die updates zijn een stuk stabieler.

Conclusie

De nieuwe Windows 11-update brengt een aantal goede verbeteringen met zich mee en maakt Windows 11 weer wat volwassener. Het Startmenu krijgt wat meer opties terug en is meer naar eigen smaak in te stellen, Microsoft timmert goed aan de weg om verouderde interface-elementen te vernieuwen in Windows 11-stijl en ook de Windows Verkenner is verbeterd. Al met al een goede update voor het besturingssysteem.