Hero image van Microsoft stopt met ontwikkeling van Paint 3D

Microsoft stopt met ontwikkeling van Paint 3D

13 Aug 2024, 11:30

Microsoft heeft aangekondigd dat het stopt met de ontwikkeling van de applicatie Paint 3D. De applicatie wordt vanaf november 2024 bovendien uit de Microsoft Store verwijderd. Dit kondigt Microsoft aan op een supportpagina.

Paint 3D werd aangekondigd in 2016 en kwam beschikbaar in 2017. In die jaren was Microsoft hard aan het werk met virtual reality en augmented reality, met onder meer zijn HoloLens-bril. De softwaregigant wilde dat ook Windows meedeed aan deze stap en dus moesten apps ondersteuning krijgen voor 3d.

De 3d-versie van Paint moest de bestaande Paint-applicatie vervangen. Paint zou standaard niet meer aanwezig zijn in Windows 10 en alleen te installeren zijn als optionele download vanuit de Microsoft Store. Een van de belangrijkste functies van Paint 3D was de mogelijkheid om 3d-objecten te maken en deze vervolgens te bekijken met de HoloLens- of een andere vr-/ar-bril.

Het vervangen van Paint met Paint 3D pakte toch iets anders uit, omdat gebruikers niet tevreden waren met Paint 3D en ze Paint mistten. Daarom wijzigde Microsoft snel zijn strategie en besloot het dat beide Paint-applicaties naast elkaar in Windows 10 aanwezig bleven.

Al sinds 2021 is Paint 3D niet meer aanwezig bij een schone Windows 10-installatie. Nu, drie jaar later, is het einde in zicht van deze mislukte 3d-app. Vanaf 4 november zal Paint 3D geen updates meer krijgen en is de app niet meer beschikbaar in de Microsoft Store.

Ondertussen is Microsoft wel al langere tijd bezig met updates aan de oude Paint-applicatie. Recente updates bestaan onder meer uit nieuwe borstels, erasers en nieuwe sliders voor penceelgroottes. Ook heeft Paint in Windows 11 een opfrisbeurt gekregen met een nieuwe interface en nieuwe functies.

Gerelateerde inhoud

Windows 10-logo
Microsoft brengt novemberupdate (21H2) van Windows 10 uit
Microsoft Store van Windows 11 nu ook beschikbaar voor Windows 10
Auto Dark Mode screenshot
Automatisch donkere modus inschakelen in Windows 10 met Auto Dark Mode
Windows-logo
Zo verander je de weergavetaal van Windows 10
Screenshot van Microsoft Office Word 365
Zo kun je een pdf in Word openen en bewerken