Featured image of post Zo stel je Windows Terminal als standaard in in Windows 11

Zo stel je Windows Terminal als standaard in in Windows 11

Microsoft heeft aangekondigd dat de Windows Terminal de standaardconsole wordt in Windows 11. In deze howto laten we je zien hoe je nu al de Windows Terminal als standaard kunt instellen.

Microsoft laat in een blogpost weten dat het vanaf volgend jaar de Terminal als standaard in gaat stellen. Daarmee vervangt Windows Terminal de oude Windows Console Host, oftewel conhost.exe. In de Console Host opende shells zoals Opdrachtprompt en Windows PowerShell.

Met Windows Terminal komt voor conhost nu eindelijk een modern alternatief. De Terminal heeft ondersteuning voor kleurprofielen, heeft ingebouwd tabbladen, volledige ondersteuning voor Unicode en UTF-8, gpu-versnelde textrendering en je kunt zelfs een achtergrondafbeelding instellen. De applicatie is ook nog eens open source: de broncode ervan is in te zien op GitHub. Het is dus een goede zet van Microsoft om de Windows Terminal standaard te maken in Windows 11.

Windows Terminal als standaard instellen

Gelukkig hoef je niet te wachten totdat Microsoft deze wijziging voor jou doorvoert. Je kunt nu ook al de Windows Terminal als standaard console-applicatie instellen in Windows 11. Voordat je begint is het dan wel nodig dat je de Windows Terminal hebt geïnstalleerd. Dat kun je doen vanuit de Microsoft Store.

Om de Windows Terminal dan als standaard in te stellen, open je de app Instellingen via Windows-toets + i of door met de rechtermuisknop op de Startknop te klikken en te kiezen voor Instellingen. Ga dan naar Privacy & beveiliging en kies voor de derde optie, Voor ontwikkelaars. Scrol naar onderen naar Terminal. Klik op Windows-console-host en kies uit de lijst voor Windows Terminal.

Je hebt nu de Terminal als standaard ingesteld. Als je bijvoorbeeld via het menu Start zoekt op Opdrachtprompt of op Windows PowerShell, dan zul je zien dat die zich opent in de nieuwe Terminal-app.

Via de Instellingen-app van Windows 11 kun je Windows Terminal nu al als standaard instellen.