Featured image of post Mozilla brengt Thunderbird en Firefox 102 uit

Mozilla brengt Thunderbird en Firefox 102 uit

Mozilla heeft versie 102 uitgebracht van zowel zijn webbrowser Firefox als zijn e-mailclient Thunderbird. Vooral in Thunderbird heeft Mozilla een aantal grote verbeteringen doorgevoerd. In Firefox vinden we alleen wat kleinere wijzigingen.

Mozilla Thunderbird krijgt een keer per jaar een grote update, waarbij het versienummer in een keer gelijk getrokken wordt met dat van Firefox. Het gaat hier dus om versie 102 waarin Thunderbird een nieuwe icon-set heeft gekregen die de mailclient er een stuk frisser uit laat zien en waarin een nieuwe werkbalk is toegevoegd aan de linkerkant, de zogenaamde Spaces Toolbar, van waaruit je naar je e-mails, adresboek, agenda en takenlijst kunt gaan.

Ook heeft Thunderbird nu een geheel vernieuwd adresboek, waarbij die een fris, nieuw uiterlijk heeft gekregen en duidelijk de informatie weergeeft van een contactpersoon, zoals het adres, e-mailadres, telefoonnummer en meer. Ook heeft het adresboek van Thunderbird ondersteuning voor de vCard-standaard. Andere wijzigingen in Thunderbird 102 vinden we in het importeren en exporteren van berichten, adresboeken en Thunderbird-instellingen dat is verbeterd. Ook heb je nu meer controle over de werkbalk boven een e-mailbericht, is er verbeterde ondersteuning voor OpenPGP en heeft Thunderbird nu bèta-ondersteuning heeft voor het Matrix-chatprotocol.

Je kunt versie 102 van Mozilla Thunderbird hier downloaden. De nieuwe versie wordt nog niet automatisch verspreid, dat is Mozilla later pas van plan. Je moet 'm nu dus nog handmatig downloaden en installeren. Je kunt de volledige changelog van Thunderbird 102 hier vinden.

Firefox 102

Mozilla heeft deze week eveneens Firefox 102 uitgebracht. Nieuw in die versie is dat het decoden van audio naar een apart proces is verplaatst met een strengere sandbox, wat de veiligheid van de browser verbetert. Ook bevat Firefox 102 verschillende securityfixes en kun je er nu voor kiezen om bij een download niet automatisch het downloadpaneel te openen. Je kunt die optie inschakelen door met de rechtermuisknop op de downloadknop te drukken (die alleen verschijnt als je iets downloadt) en dan de optie Paneel tonen wanneer download begint uit te vinken. Je kunt de volledige releasenotes van Firefox 102 hier vinden.

Om te updaten naar Mozilla Firefox 102, klik je in Windows op de drie strepen rechts naast de adresbalk en ga je naar Help en dan Over Firefox. Op Mac klik je in de menubalk op Firefox en dan Over Firefox. Wacht even totdat de update is binnengehaald en klik dan op Herstarten om Firefox bij te werken. Je kunt de update ook handmatig downloaden en installeren.