Featured image of post Linux Mint en Mozilla kondigen samenwerking aan

Linux Mint en Mozilla kondigen samenwerking aan

Linux Mint en Mozilla kondigen een samenwerking aan waarbij Firefox de standaardbrowser in Linux Mint blijft en Mozilla de browser in Mint zal gaan onderhouden.

Linux Mint is gebaseerd op Ubuntu. In Ubuntu wordt Firefox vanaf versie 21.10 geleverd als Snap-pakket. Daar is Linux Mint geen fan van en dus gingen de ontwikkelaars van de Linux-distributie op zoek naar een alternatief en dat hebben ze nu gevonden. Firefox zal nu in Mint geleverd blijven worden als .deb-installatiepakket, maar dat wordt dan gedaan door Mozilla zelf.

Dit heeft als gevolg dat Firefox in Linux Mint niet langer specifieke Mint-aanpassingen krijgt. In plaats daarvan wordt het de standaard-Firefox zoals gebruikers 'm op andere besturingssystemen ook krijgen. Dat betekent dus dat de standaardzoekmachine Google zal worden en de standaardstartpagina van Mozilla komt. Ook zullen er geen patches van Ubuntu of Mint in aanwezig zijn. Verder bepaalt Mozilla nu de standaardinstellingen en is ook het app-icoon het standaardicoon van Firefox.

Linux Mint heeft de deal gesloten zodat zij er zelf minder werk aan hebben en niet Firefox zelf hoeven te verpakken en te leveren. Mozilla hoopt hiermee dat Linux Mint-gebruikers een gelijke Firefox-ervaring krijgen als gebruikers van Mac en Windows. De wijziging gaat in vanaf Mozilla Firefox 96 als je Linux Mint 19.x of 20.x gebruikt.

Ook andere Linux-distributies die gebaseerd zijn op Ubuntu en geen Snap willen gebruiken, zullen op zoek moeten naar alternatieven.