Featured image of post Norton 360 komt met ingebouwde, optionele cryptominer

Norton 360 komt met ingebouwde, optionele cryptominer

Het beveiligingsprogramma Norton 360 komt met een ingebouwde cryptominer voor klanten uit de Verenigde Staten. Later komt de functie ook beschikbaar voor gebruikers in andere landen. De cryptominer staat standaard uitgeschakeld en Norton neemt 15 procent van de winst in.

Met de ingebouwde cryptominer kunnen gebruikers van Norton 360 Ethereum minen. Norton maakt automatisch een wallet aan waar de winst in wordt opgeslagen. De functie kan alleen worden ingeschakeld als je pc voldoet aan de hardware-eisen. Specifiek is het nodig dat je een videokaart hebt van Nvidia of AMD met ten minste 6 GB aan geheugen.

Zodra gebruikers de functie inschakelen, zal Norton automatisch op de achtergrond de cryptocurrency minen. Norton draait op de achtergrond een zogenaamde cryptocurrency pool, waarbij het de rekenkracht van al zijn gebruikers combineert om zo sneller een coin te minen. Als dat gelukt is, krijgt elke gebruiker een beloning daarvoor die in zijn of haar wallet wordt gestort. Ook Norton zelf neemt een deel van de winst, namelijk 15 procent. Dat is opmerkelijk hoog, normaal is 1 tot 2 procent. Bovendien betalen klanten van Norton al abonnementsgeld.

De functie die al sinds afgelopen zomer wordt uitgerold heeft nu tot kritiek en onrust geleid bij gebruikers, ook vanwege onduidelijkheid over de functie. Zo leek op social media alsof de functie standaard ingeschakeld stond, maar dat is niet het geval. Toch zijn gebruikers bang dat de functie zonder hun weten aangezet wordt. Tegenover The Verge verklaart Norton dat "de functie niet zonder toestemming van de gebruiker geactiveerd kan worden".

Op dit moment is Norton Crypto alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Norton heeft plannen de functie wereldwijd uit te rollen. Norton Crypto wordt stilletjes als update van Norton 360 geïnstalleerd. Als je dan het programma opent, krijg je een melding te zien om geld te verdienen met crypto's. Zodra dat bij jou gebeurd is, kun je Norton Crypto verwijderen door tijdelijk tamper protection van Norton uit te schakelen en vervolgens in de Norton-installatiemap NCrypt.exe te verwijderen.

Screenshot van Norton Crypto
Screenshot van Norton Crypto.