Featured image of post Review: Panda Dome Advanced 2022

Review: Panda Dome Advanced 2022

Het van oorsprong Spaanse PandaSecurity heeft zijn Panda Dome-suites om je te beschermen tegen malware en andere kwaadaardige software. In deze review kijken we naar Panda Dome Advanced 2022, de middelste suite van Panda.

Panda is een bekende speler op de antivirusmarkt. Opgericht in 1990 en vooral aan het begin van deze eeuw was de antivirussoftware erg populair: het was de op drie na grootste antivirusaanbieder zelfs. In 2020 werd het Spaanse PandaSecurity overgenomen door het Amerikaanse bedrijf WatchGuard.

Panda Dome Advanced is de suite van Panda die zo'n beetje in het midden van het productaanbod zit qua prijs en functies. Deze suite bevat malwarebescherming, een firewall, ouderlijk toezicht en bescherming van je online identiteit. We downloaden deze versie van de website en starten de installatie.

De installatie gaat erg eenvoudig: er zijn geen lastige vragen. Na een aantal minuten is de installatie klaar en is Panda Dome Advanced actief op onze pc. Je kunt het hoofdscherm dan meteen openen of het zo laten. Wij openen het meteen, waarna Panda nog wat eerste checks uitvoert.

Eerste indruk

Daarna wordt ons gevraagd een Panda-account aan te maken. Die vraag kun je eenvoudig wegklikken. Het hoofdscherm is een lijst van pictogrammen. Je kunt vanuit hier een scan uitvoeren en andere functies van Panda checken. Rechtsonder heb je de optie om tekst bij de pictogrammen weer te geven, dat maakt alle opties van het programma een stuk duidelijker.

Als we op malware willen scannen, dan krijgen we de keuze uit een scan van de 'kritieke gebieden', een snelle scan als het ware, een volledige scan en een aangepaste scan. Jammer dat we via de aangepaste scan geen netwerkschijven kunnen scannen.

Screenshot van installatie van Panda Dome Advanced
Screenshot hoofdscherm Panda

Functies

Deze versie van Panda heeft bescherming tegen malware (allerlei soorten virussen). Verder krijg je een VPN-dienst, waarbij je 150 MB per dag mag gebruiken. 150 MB is wel wat weinig natuurlijk, daarmee kun je misschien een paar uur surfen. Wel handig is dat de VPN je toegang geeft tot allerlei regio's, waarmee je webblokades kunt omzeilen. Een VPN-dienst is vooral handig voor laptopgebruikers die vaak verbinding maken met netwerken die ze niet vertrouwen.

Ook bevat Panda wifi-bescherming. We zien dit vaker, zo zagen we het ook in Esets suite. Panda controleert of je wifi goed beveiligd is, of je de juiste encryptie gebruikt en een sterk genoeg wachtwoord hebt ingesteld. Ook zien we hier iets dat heet 'Verbindingsmodus', maar dat zegt ons niet zoveel. De omschrijving is vaag en de Meer informatie-link maakt het niet veel duidelijker.

Screenshot van Panda-hoofdscherm met alle functies
Screenshot van wifi-bescherming
De punten van de wifi-bescherming zeggen ons niet zoveel

Hetzelfde geldt voor de andere beveiligingsitems die Panda in de wifi-bescherming vindt: ze zijn allemaal niet zo nuttig. Welk wifi-kanaal we gebruiken, de signaalsterkte... tja, het heeft niets met beveiliging te maken. Verder krijgen we een lijst van wifi-clients te zien, maar dat voegt ook niet echt iets toe omdat je alleen het MAC-adres ervan ziet. Bij bijvoorbeeld Esets oplossing kunnen we netwerkaanvallen nabootsen en zo ons netwerk controleren, dat was een stuk handiger.

Panda bevat ook een firewall. Deze maakt de meeste beslissingen zelf. Soms zien we echter nog wel eens een pop-up van Panda, bijvoorbeeld bij een game of relatief onbekend programma. Het is niet zo vaak, maar het liefste hebben we natuurlijk helemaal geen firewallpop-ups, omdat de gemiddelde thuisgebruiker niet de juiste keuze kan maken. Je kunt in de firewall van Panda kiezen welk type netwerk je gebruikt: thuis, werk of openbaar, zodat het beveiligingsniveau daarop afgestemd wordt.

Andere functies van Panda zijn Ouderlijk toezicht, Toepassingsbeheer waarmee je per applicatie kunt aangeven of die uitgevoerd mag worden, Procesmonitor waarmee je kan zien welke processen er allemaal op je pc actief zijn, Veilige browser voor bescherming tegen phishing, USB-bescherming waarmee je usb-sticks kunt scannen zodra ze aangesloten worden en Dark web monitoring via je Panda-account, waarbij gecheckt wordt of je e-mailadres in datalekken gevonden wordt.

Ook bevat Panda bescherming tegen ransomware in de vorm van Gegevensbescherming. Vreemd dat deze functie standaard uitstaat. Als je 'm aanzet, beschermt Panda standaard de map Documenten. Je kunt zelf extra mappen toevoegen via de instellingen. Onbekende applicaties moeten dan eerst toestemming krijgen van jou om in de beschermde mappen bestanden te schrijven of te verwijderen. Het is jammer dat Panda niet zelf een lijst van veilige applicaties bijhoudt: nu moeten we steeds zelf toestemming geven.

Wat betreft instellingen in Panda, zijn het vaak alleen aan/uit schakelaars. Als je veel wilt instellen, ben je bij Panda aan het verkeerde adres.

Screenshot gegevensbeschermingsfunctie van Panda
Screenshot van de instellingen van Panda

Malwarebescherming

We kijken bij elk antivirusproduct dat we reviewen hoe goed het scoort bij verschillende antivirustestlabs. Helaas doet PandaSecurity niet mee aan de tests van AV-Test.org, dus daar hebben we geen resultaten van. De laatste resultaten zijn uit 2018, toen haalde het product nog een zeer goede beschermingsscore (6 van 6 punten).

Aan AV-Comparatives neemt Panda wel deel. We bekijken de 'real-world protection test' van februari tot en met mei 2022. Hier zien we dat Panda bovengemiddeld veel false positives heeft (namelijk 38, gemiddeld is 14), maar dat het wel goede bescherming biedt. 99,4 procent van de aanvallen wist Panda te blokkeren. Dat zijn er 721 in absolute aantallen. Daarmee haalt Panda een score van 'Advanced', de op een na hoogste. Ook kijken we naar de prestatietest van AV-Comparatives. Daarin zien we in de test van april 2022 dat Panda op de tweede plek staat en daarmee dus het op een na snelste product is. Dat is erg goed nieuws.

Conclusie

Panda Dome Advanced 2022 heeft de basis goed op orde. De malwarebescherming is van hoge kwaliteit zonder je pc te vertragen en je krijgt veel beveiligingsfuncties. Bescherming tegen ransomware, een ingebouwde VPN-dienst met wel maar 150 MB per dag, en ook Toepassingsbeheer en de Procesmonitor zijn handig als je daar de tijd voor wilt neme. Je krijgt verder bescherming tegen phishing en andere webaanvallen. De wifi-bescherming komt minder goed uit de verf, dat geen nuttige bescherming biedt en weinig toevoegt.

Als je Panda Dome Advanced koopt, is je licentie overigens ook geldig voor Android- en Mac-apparaten. Dat is nog een fijn voordeel van Panda. Al met al is Panda een no-nonsense product dat je goed veilig houdt.