Featured image of post Apple slaat iPadOS 16.0 over en gaat meteen door naar versie 16.1

Apple slaat iPadOS 16.0 over en gaat meteen door naar versie 16.1

Apple heeft gisteravond een nieuwe bètaversie van iPadOS 16, namelijk versie 16.1, uitgebracht. Het bedrijf geeft aan dat het versie 16.0 van iPadOS gaat overslaan en direct versie 16.1 uit gaat brengen later in de herfst.

Eerder waren er al geruchten dat iPadOS 16 zou worden uitgesteld. Die geruchten zijn nu bevestigd door Apple. Apple zegt tegenover TechCrunch: "Dit is een belangrijk jaar voor iPadOS. Het is een eigen platform met functies speciaal ontwikkeld voor iPad. Daarom hebben we de flexibiliteit om iPadOS op een eigen planning uit te brengen. Deze herfst zal iPadOS, na iOS, met versie 16.1 als gratis software-update verschijnen."

iPadOS bestaat sinds 2019, toen Apple zijn OS voor iPads lostrok van iOS. Het bedrijf had daarna de gewoonte om grote, nieuwe versies van iOS en iPadOS tegelijk uit te brengen. Daar stapt het bedrijf nu dus vanaf. iPadOS krijgt net als macOS een eigen updateschema dat losstaat van iOS.

De belangrijkste functie van iPadOS 16 is Stage Manager, waarmee je meerdere vensters tegelijk open kunt hebben op iPad. Op die functie is veel kritiek, omdat gebruikers veel last hebben van bugs en de functie onduidelijk en verwarrend vinden werken. Ook is Stage Manager alleen beschikbaar voor iPads met een M1-chip.

Apple heeft nu dus een eerste testversie voor ontwikkelaars uitgebracht van iPadOS 16.1. Naar verwachting komt deze update binnen een paar dagen beschikbaar als publieke testversie.