Featured image of post Alles wat je moet weten over iPadOS 16.1

Alles wat je moet weten over iPadOS 16.1

Apple kondigde afgelopen week nieuwe iPads aan. Tegelijkertijd met die aankondiging meldde het ook dat iPadOS 16.1 op 24 oktober uitkomt. In deze FAQ zetten we alles op een rij wat je over deze nieuwe release moet weten, zodat je helemaal op de hoogte bent.

Wanneer komt iPadOS 16 uit?

Apple brengt iPadOS 16.1 op 24 oktober uit. De update is gratis te downloaden. Je kunt de uiteindelijke versie overigens nu al downloaden, door je aan te melden voor de publieke bèta.

Waar is iPadOS 16.0?

Apple heeft eerder deze zomer besloten iPadOS 16 uit te stellen. Daardoor is versie 16.0 overgeslagen en is versie 16.1 de eerste versie van iPadOS 16 die publiekelijk beschikbaar komt.

Welke iPads krijgen iPadOS 16?

De volgende iPads kunnen upgraden naar iPadOS 16:

 • Elke iPad Pro
 • iPad: vijfde generatie en nieuwer
 • iPad mini: vijfde generatie en nieuwer
 • iPad Air: derde generatie en nieuwer

Je kunt bekijken welk iPad-model jij hebt door naar de Instellingen-app te gaan en dan te kiezen voor Algemeen en Info. Je ziet dan de modelnaam van je iPad.

De enige iPads die de upgrade niet krijgen en dus vast blijven zitten op iPadOS 15 zijn de iPad Air tweede generatie en iPad mini vierde generatie.

Wat is er nieuw in iPadOS 16.1?

De nieuwe versie van iPadOS brengt de volgende wijzigingen met zich mee:

 • Weer-app: voor het eerst is er een volledige app om weer-informatie te zien op iPad.
 • Verbeteringen aan de Notities-app: de app maakt handgeschreven notities netter en makkelijker vormen toevoegen. Ook kun je nu screenshots opslaan in Notities.
 • Desktop-achtige apps: iPad neemt productiviteit steeds serieuzer en dat blijkt uit het feit dat apps steeds meer opties krijgen. Apple heeft bijvoorbeeld de app Bestanden onder handen genomen, door daar meer menu's en opties aan toe te voegen. Ook kun je kolommen sorteren en makkelijker bestanden hernoemen en verplaatsen. Hetzelfde geldt voor de app Contacten en veel andere apps, waar je nu ook menubalken kunt aanpassen.

Er zijn ook een aantal functies specifiek voor iPad Pro:

 • Stage Manager: stage manager is een nieuwe manier om te multitasken. Hiermee organiseert iPadOS je vensters automatisch voor je. Je kunt hiermee makkelijker meerdere vensters tegelijk in beeld houden. Ook zal Stage Manager later externe beeldschermen ondersteunen, waardoor je je iPad nu bijna een volledige laptop wordt. In eerdere versies van iPadOS zag je enkel een duplicaat op het externe beeldscherm met zwarte balken.
 • Referentiemodus: met deze modus kunnen creatieve professionals hun beeldscherm zo instellen dat die heel accurate kleuren weergeeft van een bepaalde standaard.
 • Display Zoom: met deze functie kun je je scherm schalen, net als op Mac. Je kunt dus alles kleiner maken, zodat er meer op je beeldscherm past. Dat is vooral handig voor de 11-inch iPads.
 • Virtual memory swap: apps kunnen nu meer intern geheugen gebruiken, doordat iPad zijn opslagruimte gebruikt om meer geheugen beschikbaar te maken.

Let op dat sommige functies niet op elke iPad of iPad Pro beschikbaar is. Zo zal het gebruik van een extern beeldscherm in combinatie met Stage Manager alleen werken op iPad Pro's met een M1-chip of nieuwer.

Verder zien we ook nieuwe functies terug die al beschikbaar zijn in iOS 16, zoals tabgroepen in Safari, verbeteringen aan Berichten zoals het bewerken van een bericht en het ongedaan maken van verzenden en een nieuwe Freeform-app die later beschikbaar komt.

Hoe kan ik updaten?

Om de update te installeren, ga je vanaf 24 oktober naar de Instellingen-app en dan naar Algemeen / Software-update. Volg dan de stappen om de update te downloaden en te installeren.

Moet ik upgraden naar iPadOS 16?

Nee, je hoeft niet te upgraden. Je kunt gewoon iPadOS 15 blijven gebruiken als je dat wilt. Het kan wel zo zijn dat Apple op termijn automatisch de update voor je installeert. Als je dat niet wil, dan moet je automatische updates uitschakelen. Dat doe je in Instellingen / Algemeen / Software-update / Automatische updates. We raden dat echter niet aan, omdat je daarmee ook belangrijke beveiligingsupdates mist.

Heb je meer vragen? Laat het ons hieronder weten.