Featured image of post Zo publiceer je je Notion-notities op het web

Zo publiceer je je Notion-notities op het web

Notion is een erg krachtige notitietool. Je kunt er natuurlijk notities mee schrijven, maar het kan ook dienen als database, als een takenlijst of als wiki. Nog zo’n functie: je kunt met Notion eenvoudig je notities op het web openbaar maken en zo bijvoorbeeld een blog maken.

Je kunt notities op het web publiceren in zowel de gratis als betaalde variant van Notion. Om ermee aan de slag te gaan, is het als eerste nodig om je subdomeinnaam in te stellen. Elke Notion-gebruiker krijgt een subdomeinnaam in de vorm .notion.site. Je kunt jouw subdomein kiezen door Notion te openen en dan naar Settings & members te gaan. Ga dan naar het tabblad Settings en kies bij Domain voor je domein door deze in te voeren. Je ziet dan eronder wat de uiteindelijke domeinnaam wordt, dus met notion.site erin, en je ziet ook meteen of die nog beschikbaar is. Klik op Update om je domeinnaam op te slaan.

Je kunt nu notitiepagina's eenvoudig beschikbaar maken op je subdomein. Daarvoor ga je naar de notitiepagina die je wilt publiceren. Alle pagina's onder de Notion-pagina die je publiceert, worden ook openbaar. Klik dan rechtsboven op Share en kies voor Share to web. Kies voor Copy web link om de url naar je notitiepagina te kopiƫren en te delen of ergens anders te publiceren.

Screenshot van Notion om eigen subdomeinnaam te kiezen.

Tijdens het delen heb je nog een aantal andere opties. Zo kun je kiezen wanneer de link vervalt, dus wanneer het delen automatisch moet stoppen. Ook kun je het bewerken van de pagina toestaan, reacties toestaan en toestaan of je notitie gebruikt mag worden als template. Als je een betaald abonnement hebt, kun je er ook voor kiezen om je notitiepagina te laten verschijnen in Google of andere zoekmachines door de optie Search engine indexing aan te zetten.

Je kunt met het delen van notities zo eenvoudig je eigen blog starten, een handige wiki opzetten of een voorstel sturen naar je potentiƫle klant als zzp'er.

Persoonlijke website hosten

Als je een betaald abonnement hebt, kun je nog iets meer met Notion. Je kunt dan op je eigen subdomein een gehele Notion-website hosten. Om die functie aan te zetten, ga je weer naar Settings & members en dan naar het tabblad Settings. Bij de optie Public home page kies je dan de indexpagina van je website. Als een bezoeker dan naar .notion.site gaat, dan krijgt hij of zij direct die pagina te zien. Maak dan bijvoorbeeld een nieuwe notitiepagina genaamd 'Mijn website" en bouw van daaruit je website.

Conclusie

Notion is een erg krachtige notitietool. Met de functie om eenvoudig je notities beschikbaar te maken op het web, kun je veel dingen doen. We hebben je laten zie hoe je dat voor elkaar krijgt, evenals welke opties je tijdens het delen hebt en hoe je een persoonlijke website via Notion kunt hosten.