Featured image of post NS start proef met in- en uitchecken met betaalpas en smartphone

NS start proef met in- en uitchecken met betaalpas en smartphone

De Nederlandse Spoorwegen start volgende week een proef waarbij reizigers op een aantal stations kunnen in- en uitchecken met hun betaalpas, creditcard of smartphone.

De proef om te reizen met je betaalpas start op 29 augustus en duurt tot 1 november. Op de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal, ‘s-Hertogenbosch en Delft staat vanaf volgende week personeel klaar om reizigers te werven voor de proef. Alleen op de stations zelf kun je je voor de proef aanmelden.

Deelnemers aan de proef kunnen vervolgens in- en uitchecken met hun betaalpas, creditcard of met hun smartphone, via bijvoorbeeld Apple Pay of Google Pay. Je kunt alleen deelnemen aan de proef als je zonder abonnement of korting reist. Als dank voor de proef mogen deelnemers zonder extra kosten in de eerste klas gaan zitten.

Reizen met de betaalpas, of OVpay zoals het initiatief heet, moet worden gezien als aanvulling op de huidige reismogelijkheden. De ov-chipkaart en online ticket blijven gewoon bestaan. Wel wordt er gewerkt aan de opvolger van de ov-chipkaart, die volgend jaar beschikbaar moet komen.

Vorige week kondigde Translink nog aan dat het reizen met betaalpas in heel het ov in Nederland pas ergens in 2023 mogelijk wordt, terwijl dat eigenlijk deze zomer al mogelijk had moeten zijn.

Meer informatie over de proef kun je vinden op de website van NS.