Featured image of post Alles wat je wilt weten over macOS 12 Monterey

Alles wat je wilt weten over macOS 12 Monterey

Apple brengt deze week macOS 12 Monterey uit. In dit artikel zetten we alles wat je erover wilt weten op een rij, zoals wanneer macOS 12 uitkomt, hoe je kunt upgraden, welke Macs ondersteund worden en meer.


Wanneer komt macOS 12 Monterey uit?

macOS 12 Monterey komt uit op 25 oktober om 19:00 uur.

Op welke Macs kan ik upgraden naar macOS 12 Monterey?

Je kunt op de volgende Macs upgraden naar macOS 12 Monterey:

  • MacBook Pro van begin 2015 en nieuwer
  • MacBook Air van begin 2015 en nieuwer
  • Mac mini van eind 2014 en nieuwer
  • iMac van eind 2015 en nieuwer
  • iMacPro van eind 2017 en nieuwer
  • Mac Pro van eind 2013 en nieuwer
  • MacBook (12 inch) van 2015 en nieuwer

Daarmee laat Apple een aantal Macs vallen, bijvoorbeeld MacBook Pro's en Airs van eind 2013 en 2014, evenals een aantal iMac-modellen. Deze Macs zullen vast blijven zitten op macOS 11 Big Sur.

Hoe kan ik upgraden naar macOS 12?

Je kunt upgraden door in macOS linksboven op het Apple-icoon in de menubalk te klikken. Kies dan voor Systeemvoorkeuren en klik op Software-updates. Laat je Mac dan zoeken naar updates en installeer macOS 12 zodra de update aan je aangeboden wordt.

Wat is er nieuw in deze versie van macOS?

macOS 12 Monterey komt met de volgende nieuwe functies:

  • Opdrachten-app: een nieuwe app voor de Mac, waarmee je automatiseringen kunt instellen. Dit is de opvolger van de Automator-app. Zowel Automator als Opdrachten zijn nu nog aanwezig in macOS. Je kunt Automator-scripts importeren in de Opdrachten-app. Verder is de Opdrachten-app vergelijkbaar met zijn iPad-tegenhanger.
  • AirPlay naar Mac: je kunt vanaf je iPad of iPhone muziek of video afspelen op je Mac via AirPlay.
  • Kleine verbeteringen in de Kaarten-app, FaceTime, Siri en meer.

De volgende functies ontbreken nog bij de eerste versie van macOS 12 Monterey en komen dus pas later dit jaar beschikbaar:

  • Universal Control: met deze functie kun je eenvoudig je toetsenbord en muis delen met je iPad. Je hoeft hier alleen maar je iPad in de buurt van je Mac te plaatsen en kunt dan je cursor in de richting van je iPad bewegen, waarna je muis en toetsenbord op iPad zijn te gebruiken. Je kunt Universal Control alleen gebruiken als je Mac Handoff en Continuity ondersteunt en als je bluetooth en wifi hebt ingeschakeld.
  • SharePlay: met SharePlay kun je tijdens een FaceTime-gesprek tegelijk naar muziek luisteren of tegelijk een tv-serie kijken.

Krijgt mijn Mac alle nieuwe functies van macOS 12?

Alleen als je een Mac hebt met Apple Silicon kun je gebruikmaken van alle nieuwe functies van Monterey. Het gaat dan wel om kleine functies, zoals onder andere portretmodus tijdens FaceTime en een nieuwe weergave in de Kaarten-app die niet werken op Intel Macs.

Universal Control werkt alleen met de volgende Macs: MacBook Pro van 2016 en nieuwer, MacBook van 2016 en nieuwer, MacBook Air van 2016 en nieuwer, iMac van 2017 en nieuwer, iMac Pro, Mac mini van 2018 en nieuwer en Mac Pro van 2019 en nieuwer. Voor iPads is de lijst als volgt: iPad Pro, iPad Air 3de generatie en nieuwer, iPad 6de generatie en nieuwer, iPad mini 5de generatie en nieuwer.

Kan ik nog macOS 11 Big Sur blijven gebruiken?

Apple geeft geen duidelijkheid hoe lang het ondersteuning blijft geven op oude macOS-versies. Gezien Monterey toch wat Macs in de kou laat staan, is de verwachting dat Apple voorlopig nog Big Sur-beveiligingsupdates blijft uitgeven. We verwachten dat Big Sur tussen de een tot twee jaar aan beveiligingsupdates zal krijgen.

Als mijn Mac niet ondersteund wordt, kan ik toch upgraden naar macOS 12?

Ja, er zijn mogelijkheden om te upgraden naar macOS 12, ook al staat je Mac niet op de lijst van ondersteunde computers. Dat is wel een behoorlijk risico, omdat je niet-vertrouwde software uitvoert om te upgraden en het kan zijn dat sommige functies niet werken of dat je systeem in zijn geheel crasht. Als je toch de upgrade wilt uitvoeren, dan moet je op zoek naar de OpenCore Legacy Patcher.

Overigens ondersteunt Linux vaak ook oudere Macs en MacBooks. Je zou bijvoorbeeld een opstartbare usb-stick van Ubuntu kunnen maken en die op je Mac installeren, om dan alsnog voor langere tijd beveiligingsupdates en nieuwe functies te ontvangen en je Mac een tweede leven te geven.

Update 25-10: verduidelijking over wanneer Universal Control en SharePlay beschikbaar komen