Featured image of post Onze favoriete browser-extensies voor Google Chrome

Onze favoriete browser-extensies voor Google Chrome

Google Chrome is een niet heel erg uitgebreide browser. Gelukkig zijn er erg veel browser-extensies beschikbaar om de functies en productiviteit van de browser uit te breiden. Wij zetten onze favoriete browser-extensies voor Google Chrome op een rij.

Vimium

Vimium is een erg handige extensie en geïnspireerd op de teksteditor Vim. In die teksteditor kun je alles met je toetsenbord doen en heb je geen muis nodig. Dat geldt ook voor Vimium. Je kunt met deze extensie het web surfen zonder je muis te hoeven gebruiken. Op de helppagina van de extensie vind je alle nuttige sneltoetsen. Zo kun je met o een url openen, met k omhoog of met j omlaag scrollen en met f krijgen alle links en klikbare elementen op de pagina een letter. Typ de letter die je ziet van een link om 'm te bezoeken. Er zijn zo nog veel meer handigheidjes om Chrome mee te gebruiken. Met ? zie je een lijst van alle commando's.

Screenshot Vimium browsen met toetsenbord
Met Vimium kun je eenvoudig surfen over het web met alleen je toetsenbord.

BitDefender TrafficLight

Om veilig op het web te surfen, is het belangrijk om te weten welke websites te vertrouwen zijn en welke niet. TrafficLight van BitDefender helpt je hierbij, door de website te even te scannen. Als deze bijvoorbeeld aan phishing doet of malware serveert, zal de extensie de website blokkeren of een waarschuwing geven. Op die manier beland je niet op websites waar je liever niet wilt komen en verklein je de kans op malware op je pc of laptop. Fijn is dat de extensie niet in de weg zit en alleen in beeld komt als het nodig is.

Screenshot BitDefender Trafficlight-extensie in Chrome
TrafficLight zit niet in de weg en houdt je veilig.

uBlock Origin

uBlock Origin is een Chrome-extensie die advertenties blokkeert in je browser. Op die manier laden webpagina's sneller, ben je veiliger en verbruikt je laptop minder energie, omdat advertenties stroom zuipen. Met een advertentieblocker heb je bovendien meer privacy, omdat het lastiger is je te volgen op het web. Het nadeel is natuurlijk wel dat websites minder advertentie-inkomsten hebben. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. Het kan ook zijn dat sommige websites je de toegang ontzeggen met een adblocker.

Bitwarden

Als je op het web surft, heb je natuurlijk wel een passwordmanager nodig. Een fijne passwordmanager met een goede extensie voor Chrome is Bitwarden. Bitwarden slaat automatisch je wachtwoorden op als je ergens inlogt en vult automatisch wachtwoorden voor je in. Ook kun je er eenvoudig veilige wachtwoorden mee genereren, zodat er niet zomaar ingebroken kan worden in je accounts. Met de gratis versie van Bitwarden kun je een onbeperkt aantal accounts opslaan en kun je het synchroniseren met mobiel, tabblad en andere browsers. Als je meer wilt weten over Bitwarden, lees dan ook onze howto.

Tab Wrangler

Als je heel veel tabbladen open hebt, dan is Tab Wrangler een nuttige toevoeging. Deze extensie sluit automatisch tabbladen die niet meer actief zijn en zorgt ervoor dat je ze eenvoudig terug kunt halen. Op die manier blijft je tabbladbalk overzichtelijk. Op een aparte pagina kun je eenvoudig zien welke tabbladen Tab Wrangler automatisch heeft gesloten vanwege inactiviteit. Bovendien kun je in de instellingen van de extensie ervoor zorgen dat je favoriete sites nooit automatisch worden gesloten.

Earth View

Earth View is een extensie van Google zelf en erg simpel, maar toch erg leuk. Elke keer als je een tabblad opent, dan laat Earth View een mooie afbeelding zien van Google Earth. Het zijn over het algemeen erg mooie achtergronden en met een klik op de knop open je Google Earth om de plek nader te bekijken. Het is een leuke afleiding als je even een tabblad opent voor even een korte pauze.

Screenshot pagina nieuw tabblad met Earth View
Met elk nieuw tabblad zie je een mooie afbeelding van Google Earth.

Typio Form Recovery

Het is je vast ook een keer overkomen: je hebt net een heel webformulier ingevuld en klikt dan per ongeluk op de verkeerde knop of op de vernieuw-knop, waardoor al je tekst weg is. Met Typio Form Recovery kun je ervoor zorgen dat je je tekst weer snel terug kunt halen. Deze extensie slaat automatisch je invoer in formulieren op, zodat je dan terug kunt gaan naar het formulier en met een druk op de knop in het tekstveld de tekst weer kunt terugzetten. Bovendien is de broncode van de extensie door iedereen in te zien.

Screenshot invoerveld herstellen met Typio Form Recovery
Met een druk op de knop haal je je formulier weer terug.