Featured image of post Ubuntu 22.04.1 LTS

Ubuntu 22.04.1 LTS

Canonical heeft de eerste puntrelease van Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish uitgebracht, namelijk versie 22.04.1. In deze versie zijn alle bugfixes, updates en kleine prestatieverbeteringen die sinds april zijn aangebracht, verwerkt in een nieuw ISO-bestand. Daarmee vindt Canonical deze Ubuntu-versie nu stabiel genoeg om de update aan te bieden aan gebruikers van Ubuntu 20.04, de vorige lts-versie van Ubuntu. Hiervoor was de enige manier om te upgraden vanaf 20.04 naar 22.04 via de commandline.

Deze puntrelease is een week later dan gepland uitgebracht. Er trad een onverwacht probleem op waardoor Snap-programma's niet werkten op installaties die uitgevoerd werden door systeemfabrikanten. Dat probleem was zo belangrijk, dat Canonical nog een week extra de tijd nam voor deze release.

Als je al Ubuntu 22.04 hebt geïnstalleerd, hoef je niets te doen, zolang je regelmatig updates installeert. Versie 22.04.1 is alleen interessant als je een schone installatie van Ubuntu uitvoert. Het ISO-bestand dat je dan downloadt om een usb-stick mee te maken, bevat alle recente patches, zodat je niet nog eens direct na installatie honderden megabytes aan updates hoeft binnen te halen.

Nieuw in versie 22.04 Jammy Jellyfish van Ubuntu was Gnome 42, Wayland als standaard-displayserver voor Nvidia-videokaarten en Mozilla Firefox dat nu geïnstalleerd is als Snap-pakket.