Dashlane-logo

Review: passwordmanager Dashlane

05 May 2021, 06:45

**Dashlane is een onbekende passwordmanager. Jammer, want de passwordmanager heeft veel functies en mogelijkheden. In deze review nemen we Dashlane uitgebreid onder de loep en kijken we of die op kan tegen Bitwarden of 1Password. **

Dashlane is beschikbaar op veel platformen. Firefox, Edge, Chrome en Safari, en er zijn ook apps voor Android en iOS. Er zijn op het moment van schrijven ook nog desktopapps beschikbaar, voor Windows en macOS, maar die zullen aan het einde van het tweede kwartaal van 2021 verdwijnen, met als vervanging de webversie van Dashlane.

Dashlane heeft een gratis versie, maar die is erg beperkt en je bent al snel beter af met de betaalde versie. Je meldt je eenvoudig en snel aan voor Dashlane en hoeft geen betaalgegevens op te geven. Een e-mailadres en wachtwoord is genoeg. Je mag dan 1 maand lang Dashlane Premium proberen. Die versie is ook waar we onze review op zullen baseren.

Na het aanmelden kom je terecht op Dashlane op het web. Het ziet er allemaal duidelijk, mooi en gebruiksvriendelijk uit. Je kunt in Dashlane wachtwoorden (gebruikersaccounts) opslaan, notities, persoonlijke informatie (naw-gegevens) en creditcards en ibans. De lijst met mogelijkheden is niet zo uitgebreid als bij 1Password, maar het is genoeg. Bij de optie Identiteitsbewijzen zien we dat dit nog niet beschikbaar is op het web en dat je die binnenkort pas kunt toevoegen via het web.

Inzicht in je kluis

Dashlane biedt inzicht in je kluis door middel van een eenvoudige score van 0 tot 100. In die score. Op die manier kun je je 'wachtwoordgezondheid' meten, zoals Dashlane dat noemt. De passwordmanager checkt op hergebruikte, gecompromitteerde en zwakke wachtwoorden. Het overzicht is ook weer duidelijk en helder.

Screenshot wachtwoordgezondheid Dashlane
Je krijgt onder andere inzicht in je kluis via een score van de kwaliteit van je wachtwoorden.

Met de functie darkweb-monitoring kun je controleren of je accounts daadwerkelijk onderdeel zijn geweest van een datalek. Je kunt met premium maximaal vijf e-mailadressen monitoren met deze functie. Overigens kun je hiervoor ook haveibeenpwned gebruiken. Het lijkt er bovendien op dat de resultaten van haveibeenpwned versus Dashlanes darkweb-monitoring exact hetzelfde zijn, in ieder geval voor de e-mailadressen die wij getest hebben.

Gebruik

Dashlane werkt goed in het dagelijkse gebruik. Het herkent registratieformulieren en inlogformulieren goed. Bij registratieformulieren kun je eenvoudig een veilig genereerd wachtwoord laten invullen in het formulier. Met een klik op de knop heb je controle over het gegenereerde wachtwoord en kun je aanpassingen maken, zoals de lengte ervan, evenals of er letters, cijfers of symbolen in moeten zitten. Als je ergens inlogt en die account is nog niet toegevoegd aan Dashlane, dan krijg je de optie om de account op te slaan in je kluis.

Handig is dat Dashlane ondersteuning heeft voor het matchen van accounts op basis van subdomein, iets wat niet alle passwordmanagers kunnen.

Screenshot Netflix-account opslaan
Als je ergens inlogt, dan vraagt Dashlane om de account op te slaan.

Als je vanaf een andere passwordmanager komt, dan zijn de opties om je data te importeren beperkt. Je kunt alleen een csv importeren, waarbij die csv moet voldoen aan het juiste formaat. Wel biedt Dashlane een template aan van de csv zodat je in ieder geval zelf kunt gaan knutselen als de import mislukt. Importeeropties voor specifieke passwordmanagers ontbreken helaas. Wel kan Dashlane wachtwoorden importeren vanuit Chrome.

De interessantste functie waarmee Dashlane zich weet te onderscheiden is het automatisch wijzigen van je wachtwoorden.

Irritant vinden we het automatisch inloggen van Dashlane dat standaard aan staat voor al je accounts. Liever zien we dat Dashlane simpelweg het wachtwoord alvast invult, maar dat we zelf op de inlogknop kunnen drukken. Misschien kom je op een pagina waar toevallig een inlogformulier staat, maar wil je liever helemaal niet inloggen. Dan heb je pech. Om het uit te zetten, moet je een voor een je accounts in je kluis af om automatisch inloggen uit te schakelen.

De interessantste functie waarmee Dashlane zich weet te onderscheiden van de concurrentie is het automatisch wijzigen van je wachtwoorden. Die functie werkt wel voor maar een heel beperkt aantal websites en is daarom teleurstellend.

De Dashlane Password Changers, zoals de functie heet, gaat dan voor jou inloggen op de betreffende site en daar je wachtwoord voor je wijzigen, geheel automatisch. Maar zoals je je kan voorstellen, is het niet makkelijk zoiets generiek voor alle websites te laten werken, omdat alle websites op andere plekken hun wachtwoordformulier hebben staan en andere formulieren gebruiken. Ten tijde van de introductie in maart 2021 werkte de Password Changer voor maar 100 websites. Dat is echt heel weinig.

Screenshot automatisch wachtwoord wijzigen
Dashlane kan voor sommige diensten automatisch het wachtwoord veranderen.

Apps

Dan de apps. Zoals gezegd zijn er dus desktop-apps, die gaan verdwijnen. Op het moment van schrijven hebben die desktop-apps meer functies dan de webapp. Zo kun je in de desktopapps 2FA voor je Dashlane-account aanzetten, kun je daar bijlagen toevoegen aan je notities (maximaal 50 MB per bestand, met totaal 1 GB aan opslagruimte, alleen bij Premium), en kun je hier ook identiteitsbewijzen in opslaan. Ook heeft de desktopapp beschikking over een ingebouwde vpn-client, ook handig.

Deze transitie is wel gek: de desktopapps worden niet aanbevolen aan nieuwe gebruikers en de downloadlink ervan zit enigszins verstopt in de web-versie. Maar als je de desktopapps nu nog niet gebruikt, dan mis je weer functies van Premium die wel belangrijk zijn.

De mobiele apps voor Android en iOS zijn ook van hoge kwaliteit en werken ook goed. Het automatisch invullen werkt prima en voor die ene keer dat je domeinnaam niet overeenkomt met wat er in je kluis zit, kun je gewoon zoeken in je kluis. Ook ondersteunt de mobiele app inloggen met je vingerafdruk of met Face ID.

Ook de mobiele apps hebben een functie die ontbreekt op het web en in de desktopapps, namelijk het opslaan van TOTP-codes voor inloggen met 2FA. Je kunt met de Dashlane-app de qr-code scannen die je ziet als je 2FA voor een account inschakelt. Op die manier kun je direct vanuit Dashlane bij je tijdelijke codes. Alleen de apps op Android en iOS kunnen deze codes tonen, dus je zal dan alsnog je telefoon erbij moeten pakken. Wel kan de app de codes op het klembord zetten, zodat je tijdens het inloggen niet terug naar Dashlane moet om ook nog eens de TOTP-code handmatig te kopiëren.

Screenshot passwordgenerator
Wachtwoord genereren in de mobiele app.

Dashlane heeft ook de optie om wachtwoorden te delen. Je kunt simpelweg een item kiezen en dan op de Deel-knop drukken. Vul dan een e-mailadres in van een andere Dashlane-gebruiker en kies hoe die persoon toegang tot je item krijgt, alleen-lezen of volledige toegang, en klaar. Het item is gedeeld.

Abonnementen

Dashlane heeft drie abonnementssoorten. De eerste is de gratis variant. Daarmee mag je 50 wachtwoorden opslaan in je kluis, krijg je het inzicht van hergebruikte en zwakke wachtwoorden en mag je Dashlane op één apparaat gebruiken (let op: je browser telt ook mee als 'n apparaat). Met het abo Essentials voor 2,49 euro per maand mag je een onbeperkt aantal wachtwoorden opslaan, evenals notities. Ook krijg je hier de functie om automatisch wachtwoorden te wijzigen en mag je een onbeperkt aantal wachtwoorden delen. Wel mag je Dashlane maar op twee apparaten gebruiken.

Dan is er het Premium-abonnement voor 3,99 euro per maand, waarmee je alle functies krijgt, zoals ook darkweb-monitoring, een vpn-client, 1 GB aan bestanden kan opslaan in je notities en een onbeperkt aantal apparaten met Dashlane erop mag gebruiken. Dashlane beschikt ook over een familie-abonnement. Daarmee krijg je alles van Premium voor 6 gebruikers voor een prijs van 5,99 euro per maand. Als je in een keer een jaarabo neemt, gaat van alle genoemde prijzen twintig procent af.

Conclusie

Dashlane is een vrij rechttoe rechtaan passwordmanager. Het heeft geen echte exotische of spannende functies, maar doet gewoon wat het moet doen. De enige uitzondering is de Password Changer, maar die werkt voor zo weinig websites dat die niet interessant is. De basis van het geheel is de webapp, die er clean uitziet en goed werkt. De browserextensies werken ook goed, ze herkennen goed registratie- en loginformulieren en bieden de benodigde functies om je wachtwoorden te kunnen beheren.

Wel is er nog wat werk aan de winkel voor Dashlane, de webapp kan nog niet alles wat de desktopapp kan. Terwijl die desktopapp wel op het moment van schrijven binnenkort gaat verdwijnen. En dan hebben we het wel over een passwordmanager waarvoor je moet betalen, dus dan mag je ook wel wat verwachten. Misschien zelfs wel wat meer dan wat Dashlane nu aanbiedt. Eigenlijk vinden we alleen het familie-abo interessant, maar dan moet je wel 6 personen hebben waarmee je de prijs kunt delen.

PluspuntenMinpunten
+ Gebruiksvriendelijk- Desktopapp kan meer, wachten totdat webapp alles kan
+ Mooie en goede webapp en browserextensies- Voor de prijs van een individueel abo krijg je niet zoveel
+ Monitoring en inzicht in je wachtwoorden- Waarom is automatisch inloggen de standard in Dashlane?

Ben je overtuigd van Dashlane of wil je het zelf proberen? Lees dan onze howto over hoe je aan de slag kunt gaan met deze passwordmanager.

Gerelateerde inhoud

Highlight Dashlane
Aan de slag met passwordmanager Dashlane
1Password-review
Review: passwordmanager 1Password
Uitgelichte afbeelding 1Password
Aan de slag met passwordmanager 1Password
Review: passwordmanager Microsoft Authenticator
Authenticator highlight afbeelding
Aan de slag met Microsoft Authenticator