Microsoft heeft vandaag Windows 11 algemeen beschikbaar gemaakt. De nieuwe versie van Windows komt met een nieuw Startmenu, een nieuwe taakbalk en een opgefriste interface. Andere, eerder aangekondigde functies, zoals Android-app-ondersteuning, ontbreken nog.
Bij de introductie van Windows 10 stelde Microsoft nog dat die versie van Windows de laatste Windows-versie ooit zou zijn. Windows 10 zou continu bijgewerkt worden met nieuwe functies en mogelijkheden en daarom dus de laatste versie van Windows zijn. Microsoft komt daar nu op terug en komt dus toch met Windows 11.
Nieuw in Windows 11 is een opgefriste interface, waarbij veel ingebouwde apps vernieuwd zijn. Ook is het Startmenu vernieuwd en zijn de livetegels verwijderd. Het Startmenu is vereenvoudigd. De taakbalk is onder handen genomen en toont nu de iconen gecentreerd. Verder is er een nieuwe Windows Verkenner en is er een speciale versie van Microsoft Teams ingebouwd waarmee je eenvoudig met familie en vrienden kan bellen. Windows 11 heeft ook widgets, net zoals je gewend bent op Android en iOS, en bevat verbeteringen voor als je je laptop aansluit op een dock, met nieuwe functies zoals Snap Groups en Snap Layouts.
De Microsoft Store in Windows 11 is flink vernieuwd en daarmee ook verbeterd. Deze heeft nu veel meer soorten apps. Microsoft kondigde ook aan dat Windows 11 ondersteuning zou krijgen voor Android-apps via de Amazon App Store. Die functie vinden we nog niet in de release van vandaag, maar komt op zijn vroegst begin volgend jaar beschikbaar.
Microsoft brengt Windows 11 nu uit na een relatief korte testperiode van iets meer dan drie maanden. In die tijd kon iedereen zich aanmelden als Windows Insider om de nieuwe versie van Windows uit te proberen. Ten minste, als je pc voldoet aan de systeemeisen van Windows 11. Die zijn namelijk flink opgeschroefd, waardoor toch veel pc's in de kou zullen achterblijven op Windows 10, dat nog tot 2025 ondersteund wordt. Je pc of laptop moet namelijk beschikken over TPM 2.0, Secure Boot en een moderne processor, namelijk een Intel Core achtste generatie chip of een AMD Zen 2-chip of nieuwer.
Windows 11 zal één keer per jaar een functie-update krijgen, in tegenstelling tot de twee keer per jaar van Windows 10. Hopelijk leidt dat tot een stabieler besturingssysteem. Het buildnummer van de nu uitgebrachte Windows 11-versie bedraagt 22000.194.
Je kunt Windows 11 nu binnenhalen via Windows Update. Hoe je dat precies doet, lees je in onze howto. Voor alles wat je wilt weten over Windows 11, check je onze FAQ.