Hero image van Valve bevestigt dat SteamOS naar ROG Ally komt

Valve bevestigt dat SteamOS naar ROG Ally komt

15 Aug 2024, 13:15

Valve heeft aangekondigd dat het SteamOS ook voor andere handheld gaming-pc’s uit gaat brengen. Het eerste apparaat wat straks met SteamOS aan de slag kan, is de ROG Ally van Asus. Dat blijkt uit een recente update van SteamOS.

Versie 3.6.9 van SteamOS, op dit moment nog in beta, brengt ondersteuning met zich mee voor de extra knoppen die aanwezig zijn op de ROG Ally, zo valt te lezen in het changelog. Oorspronkelijk draait de ASUS ROG Ally Windows 11, maar dat besturingssysteem is niet zo geschikt voor handheld-pc’s.

In een interview met The Verge meldt Valve dat dit niet zomaar een toevoeging is, maar dat Valve officieel andere handhelds dan de Steam Deck gaat ondersteunen. Het team van Valve werkt overigens aan ondersteuning voor meer handhelds met SteamOS.

SteamOS biedt een aantal voordelen ten opzichte van Windows. Zo heb je met SteamOS bijvoorbeeld geen last van Windows-updates, krijg je een OS dat geoptimaliseerd is voor gaming, zijn alle instellingen beheersbaar vanuit een controller-vriendelijke interface en heb je de mogelijkheid om games te pauzeren en de handheld in slaapmodus te zetten. Met Windows gaat dat laatste nogal eens verkeerd.

Het is nog niet duidelijk wanneer een stabiele versie van SteamOS beschikbaar komt voor de ROG Ally. Valve geeft aan dat de huidige SteamOS-versie nog niet goed genoeg werkt om er direct mee aan de slag te gaan. Er moet nog wat werk verzet worden voor ondersteuning van de hardware en controller.

Ook Microsoft is inmiddels bezig met het optimaliseren van Windows 11 voor gaming handhelds. Zo heeft Microsoft recentelijk zijn Xbox Game Bar uit Windows bijgewerkt met een compacte modus, zodat die beter op kleine handheld-pc’s werkt.

Gerelateerde inhoud

Steam Link
Steam-games streamen naar iPad of iPhone met Steam Link