Featured image of post Zo maak je een qr-code voor je wifi-netwerk

Zo maak je een qr-code voor je wifi-netwerk

Als je gasten op bezoek hebt, dan is het fijn als ze je wifi kunnen gebruiken. Het is dan een gedoe om het wachtwoord te delen. In deze howto laten we je zien hoe je eenvoudig je wifi-wachtwoord kunt delen met behulp van een qr-code.

Er zijn meerdere manieren om een qr-code te maken voor je wifi-netwerk en -wachtwoord. Zowel Android- als iPhone-smartphones hebben ondersteuning voor zogenaamde wifi-qr-codes. Android heeft dat sinds versie 10 en iOS sinds versie 11. Je kan een qr-code genereren voor wifi-netwerken met en zonder wachtwoord.

Qr-code op Android maken

Je kunt op een smartphone met Android 10 of nieuwer een qr-code voor je wifi-netwerk genereren. Daarvoor open je de app Instellingen. Ga dan naar de optie Verbindingen en tik op Wi-Fi. Tik dan op het tandwiel naast het netwerk waarmee je nu bent verbonden. Onderaan verschijnen dan twee tabbladen: tik op QR-code om de qr-code van het wifi-netwerk weer te geven. Je kunt deze code laten scannen door je gasten.

Je kunt deze code ook op andere manieren delen of printen. Daarvoor tik je onderaan op de knop Delen. Het deelvenster van Android opent zich dan, waarna je de code op de door jou gewenste manier kunt delen. Let wel op dat je je qr-code enigszins privé houdt: het wifi-wachtwoord is eenvoudig uit de qr-code te achterhalen. De qr-code van Android werkt voor zowel Android- als iPhone-telefoons.

Screenshot Android qr-code inzien
Screenshot Android qr-code delen

Qr-code via Qifi.org

Als je een iPhone hebt, dan ben je aangewezen om via het web een qr-code te genereren. Ga daarvoor naar de website qifi.org. Voer vervolgens de naam van je wifi-netwerk in bij SSID. Kies de juiste encryptie, vaak is dat WPA/WPA2/WPA3. Vul bij Key het wachtwoord van je wifi-netwerk in. Klik dan op Generate! om je qr-code voor je wifi-netwerk te genereren. Je kunt dan voor Export! kiezen om de qr-code te downloaden of voor Print! om 'm uit te printen. Ook deze qr-code werkt voor zowel Android- als iPhone-smartphones.

Screenshot van qifi.org
Op qifi.org genereer je eenvoudig een qr-code voor je wifi-netwerk.

Conclusie

Dat waren alle stappen. Je hebt nu een qr-code gemaakt voor je wifi-netwerk, zodat je gasten met zowel Android- als iPhone-smartphones eenvoudig verbinding kunnen maken met je wifi. Geen gedoe meer met het juiste wifi-netwerk uitzoeken en met lange wachtwoorden overtypen.