Microsoft heeft in een nieuwe blogpost uiteengezet welke pc’s en laptops de update naar Windows 11 ontvangen en kondigt aan dat niet-ondersteunde computers handmatig kunnen updaten. Ook geeft Microsoft een update over de ondersteunde processors van Windows 11.
Microsoft meldde in de zomer dat het de lijst van ondersteunde processors voor Windows 11 nog een kritisch onder de loep zou nemen. Het zag er daardoor naar uit dat de softwaregigant in ieder geval toch de zevende generatie Intel Core-processors zou gaan ondersteunen.
Dat is echter niet het geval, zo blijkt nu. Microsoft blijft zijn oorspronkelijke plan handhaven. Er is alleen ondersteuning voor Windows 11 vanaf de achtste generatie Intel Core-processors en de tweede generatie AMD Zen 2. Microsoft voegt slechts twee chipsets toe: de Intel Core X-series en de Intel Xeon W-series. Ook wordt als enige uit de zevende generatie Intel Core-processors de Intel Core 7820HQ toch ondersteund. Die processor is nodig zodat de Surface Studio 2 een upgrade naar Windows 11 kan ontvangen.
De overige hardware-eisen blijven ook hetzelfde, namelijk: TPM 2.0, een 64 bit processor, UEFI met Secure Boot, 4 GB aan intern geheugen en 64 GB aan opslagruimte.
Microsoft onderbouwt zijn beslissing door te stellen dat het aantal crashes tijdens het testen van Windows 11 lager is met de cpu's die nu ondersteund worden. Windows-testers met zo'n moderne, ondersteunde cpu hadden in 99,8 procent van de gevallen een 'crash-vrije ervaring'. Testers met niet-ondersteunde hardware ervaarde 52 procent meer kernelcrashes. Dat klinkt veel, maar is slechts 0,31 procentpunt meer. Tegelijkertijd wil Microsoft TPM 2.0 om een 'wachtwoordloze' Windows 11 mogelijk te maken, bijvoorbeeld via Windows Hello.
Handmatige installatie
Dat betekent dus dat miljoenen, nog prima werkende pc's nooit geüpdatet zullen worden naar Windows 11, omdat zij de update niet via Windows Update zullen krijgen aangeboden. Toch is er ook wat goed nieuws. Er is namelijk een manier om Windows 11 toch op niet-ondersteunde hardware te installeren en te gebruiken, maar dan moet je daar wel zin in hebben om die stappen uit te voeren. Iets wat voor veel Windows-gebruikers niet het geval zal zijn en waarvoor het veel makkelijker is om simpelweg het geld uit te geven aan een nieuwe pc of laptop.
Voor niet-ondersteunde pc's moet handmatig het ISO-installatiebestand gedownload worden. Als je dan daarmee de installatie start, zal Microsoft het toestaan om zo versie 11 van Windows te installeren. Maar zelfs dan ben je er nog niet helemaal klaar voor: er is geen garantie dat je dan ook toekomstige Windows 11-updates blijft ontvangen. Microsoft geeft zelfs geen garantie op beveiligingsupdates.
PC Health Check
Tegelijkertijd met deze aankondigingen brengt Microsoft ook een nieuwe versie uit van de PC Health Check-app (Pc-statuscontrole). Deze nieuwe versie geeft nu veel duidelijker weer of je pc wel of niet ondersteund wordt en op welke onderdelen er eventuele problemen zijn. Je kunt de app hier downloaden. In onze howto over hoe je kunt checken of jouw pc of laptop Windows 11 aan kan, laten we zien hoe je hetzelfde kunt bereiken met WhyNotWin11.