haveibeenpwned screenshot

Check of je gegevens gelekt zijn met haveibeenpwned

Gepubliceerd op: 02-03-2021 07:32

**Regelmatig vinden er grote datalekken plaats, waarbij websites of bedrijven gegevens lekken van hun klanten. Websites zijn nu verplicht je hierover te informeren. Vroeger was dat wel anders en voor sommige websites uit het buitenland gebeurt dat misschien helemaal niet. Het is dan handig om zelf te kunnen checken of je gegevens onderdeel zijn van een datalek. **

Via haveibeenpwned kun je dat doen en kun je bijvoorbeeld zien of je onderdeel bent van het grote Ticketcounter-lek in maart 2021, waarbij de gegevens van anderhalf miljoen klanten gelekt zijn. haveibeenpwned houdt datalekken in de gaten, door de gelekte data te scannen en beschikbaar te maken voor jou om te controleren of je erin zit.

Controleren op e-mailadres of telefoonnummer

Je kunt met haveibeenpwned op je e-mailadres of telefoonnummer zoeken. Om te starten, ga je naar haveibeenpwned.com. Voer bij email or phone (international format) je e-mailadres of telefoonnummer (met +31) in dat je wilt controleren en klik op pwned?. Zie je dan een groene melding met Good news - no pwnage found, dan is alles in orde en ben je geen onderdeel van een datalek. Zie je daarentegen de rode melding Oh no - pwend dan is het een ander verhaal. Scrol dan naar onderen naar Breaches you were pwned in om te zien hoe je gegevens gelekt zijn.

haveibeenpwned - pwned
Je ziet alle datalekken waarin je e-mailadres voorkomt.

Controleren op wachtwoord

Je kunt ook controleren of een of meerdere van je wachtwoorden bekend zijn in een datalek. Als dat het geval is, raden we je aan zo snel mogelijk je wachtwoord van dat account te wijzigen. Hiervoor klik je op haveibeenpwned.com bovenin op Passwords. Voer dan een wachtwoord in om te zien of dit wachtwoord bekend is in een of meerdere lekken.

Je ziet natuurlijk niet welke e-mailadressen op welke websites dit wachtwoord gebruiken, dus je weet niet zeker of het wachtwoord bij jouw account hoort. Maar als een wachtwoord in een lek zit, dan zijn accounts die dat wachtwoord gebruiken erg makkelijk te kraken.

Notificaties ontvangen

Als je automatisch notificaties wilt ontvangen als je e-mailadres opduikt in een nieuw lek, dan ga je naar Notify me bovenin het menu. Voer je e-mailadres in, doe de robot-check en klik dan op notify me of pwnage. Je ontvangt dan automatisch een e-mailtje als je e-mailadres opduikt in een nieuw datalek.

haveibeenpwned notificatie
Als je notify me-functie gebruikt, krijg je automatisch een mail bij een nieuw datalek met daarin je e-mailadres.

Mijn gegevens zijn gelekt, wat nu?

Ben je slachtoffer van een of meer datalekken? Verander op de getroffen websites zo snel mogelijk je wachtwoord en, als je de account daar niet meer gebruikt, vraag een verwijdering van je gegevens aan onder de AVG-wetgeving.

Bovendien raden we aan een passwordmanager te gebruiken om veilige wachtwoorden te genereren. Wij raden het gratis Bitwarden aan en lieten recentelijk zien hoe je ermee aan de slag kan gaan.

Gerelateerde inhoud

Thunderbird-logo
Versleuteld mailen met Mozilla Thunderbird