Featured image of post Alles wat je moet weten over Android 13

Alles wat je moet weten over Android 13

Google heeft Android 13 uitgebracht voor zijn Pixel-telefoons. Android 13 is niet zo’n spannende upgrade met vooral wat kleinere verbeteringen. We zetten alles wat je moeten weten over Android 13 voor je op een rij.

Wat is Android 13?

Android 13, met codenaam Tiramisu, is de dertiende versie van Googles besturingssysteem voor smartphones uitgebracht in 2022. De eerste testversie van Android 13 verscheen in februari 2022 en sinds 15 augustus 2022 is Android 13 officieel gelanceerd, als eerste op de Pixel-telefoons van Google.

Wat is er nieuw in Android 13?

Android 13 is een wat kleinere update dan we gewend zijn. Toch is dat niet per se slecht, want het is ook wel eens fijn als Google wat meer tijd besteed aan het platstrijken van bugs in het besturingssysteem en op het uitwerken van bestaande features. Dit zijn de belangrijkste, nieuwe functies in Android 13:

 • Meer thema-opties in Material You: in Android 13 vind je meer manieren om het naar jouw hand te zetten. Je kunt nu uit meer themakleuren kiezen.
 • Notificaties zijn nu opt-in: eerst konden apps zonder toestemming je notificaties sturen. In deze versie van Android moeten apps je eindelijk om toestemming vragen voordat ze dat mogen doen.
 • Verbeterd knippen en plakken: als je nu tekst kopieert, dan wordt deze onderin zichtbaar in een soort post-it. Je kunt daarop tikken en de tekst dan nog bewerken. Soms geeft de post-it handige acties, bijvoorbeeld als je een link kopieert, dan krijg je de optie om die in de browser te openen.
 • Qr-codescanner: via de snelle instellingen van Android kun je nu tikken om een qr-code te scannen.
 • Taal instellen per app: je kunt nu per app de taal kiezen via de instellingen van Android. In eerdere versies van Android kon dat alleen op systeemniveau, waarna alle apps zich aanpasten, als ze die taal ondersteunden.
 • Waarschuwing bij battery drain: Android 13 geeft je een waarschuwing als een app in de achtergrond heel veel energie verbruikt.
 • Ondersteuning voor ultra wide-band waarmee je items kunt lokaliseren.
 • Ondersteuning voor Bluetooth Low-Energy-audio.
 • Vernieuwde fotopicker: als je een app toegang wilt geven tot je foto's, dan kun je nu specifiek kiezen welke foto's de app mag zien, in plaats van dat je zomaar toegang geeft tot al je foto's.
 • De mediaspeler op het vergrendelscherm is opnieuw ontworpen.
 • Verbeterde ondersteuning voor tablets.

Welke telefoons krijgen Android 13?

Op dit moment is de nieuwe versie van Android beschikbaar voor de Pixel 4 en 4A en nieuwer. Andere telefoonfabrikanten moeten hun updateschema nog bekend maken, maar meestal duurt het ten minste zes maanden voordat je de update kunt verwachten. Ook zullen niet alle Android-telefoons de update krijgen. Smartphonefabrikanten maken zelf bekend welke smartphones de update zullen krijgen.

Motorola heeft bekendgemaakt dat ten minste de volgende telefoons de update krijgen: Motorola Edge+ (2022), Motorola Edge (2022), Motorola Edge 30 Pro, Motorola Edge 30, Moto G Stylus 5G 2022, Moto G82 5G, Moto G62 5G, Moto G42 en Moto G32. Daar komen nog wel toestellen bij, omdat deze lijst voor de Amerikaanse markt is bedoeld en daarop dus niet de Europese toestellen staan.

Van Samsung verwachten we dat de S20 en nieuwer de update zullen krijgen, evenals de A51, A52s en A53. In principe mag je ervan uitgaan dat als je telefoon in 2022 op de markt is gekomen, dat je de update krijgt. Vlaggenschip-telefoons krijgen vaak twee tot drie Android-upgrades, midrange telefoons moeten rekenen op een of twee upgrades.