Hero image van Alles wat je moet weten over Apple Intelligence

Alles wat je moet weten over Apple Intelligence

13 Aug 2024, 14:45

Op Apples ontwikkelaarsconferentie, de WWDC, kondigde Apple misschien wel zijn belangrijkste nieuwe functie aan, namelijk Apple Intelligence. Apple wil ook meedoen aan de innovaties van generative AI en wil het diep integreren in zijn besturingssystemen macOS, iPadOS en iOS. In dit artikel zetten we alles wat je moet weten over Apple Intelligence voor je op een rij.

Wat is Apple Intelligence precies?

Apple Intelligence is een verzamelterm voor alle AI-functies die naar iOS 18, iPadOS 18 en macOS 15 Sequoia komen. Specifiek gaat het dan om 'generative AI'-functies. Generative AI is een term voor artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) waarbij tekst, afbeeldingen of video's gegenereerd worden.

Op welke apparaten werkt Apple Intelligence?

Apple Intelligence is ondersteund op de volgende apparaten: - iPhone 16 en 16 Plus - iPhone 16 Pro en Pro Max - iPhone 15 Pro en Pro Max - iPad Pro met een M1-chip of nieuwer - iPad Air met een M1-chip of nieuwer - MacBook Air met een M1-chip of nieuwer - MacBook Pro met een M1-chip of nieuwer - iMac met een M1-chip of nieuwer - Mac mini met een M1-chip of nieuwer - Mac Studio met een M1 Max chip of nieuwer - Mac Pro met een M2 Ultra-chip.

Dat betekent dus dat iPhone 14 Pro en ouder niet ondersteund zijn. Hetzelfde geldt voor de iPhone 15 en 15 Plus en natuurlijk alle Macs met Intel-chips hebben ook pech.

Apple Intelligence heeft zulke stricte hardware-eisen omdat de AI-modellen op het apparaat zelf uitgevoerd worden. Het kost erg veel rekenkracht om zo’n geavanceerd AI-model op je eigen apparaat te draaien.

Komt Apple Intelligence ook in de EU beschikbaar?

Dat is de vraag. Op het moment van schrijven is Apple Intelligence niet te gebruiken in de EU, in ieder geval niet zonder work-around. Vanwege de Digital Markets Act zegt Apple bang te zijn om het te introduceren in de Europese Unie. Mogelijk heeft Apple extra tijd nodig om het af te stemmen met de eisen van de wet en komt Apple Intelligence alsnog ergens eind volgend jaar.

Als je de juiste bètaversie draait (iOS 18.1/iPadOS 18.1/macOS 15.1) dan is het nodig om je Apple ID-regio naar de Verenigde Staten te wijzigen en om de taal van je iPhone te wijzigen naar Engels. Na enige tijd zal je dan Apple Intelligence kunnen inschakelen vanuit de Settings-app.

Gaat Apple Intelligence geld kosten?

In eerste instantie zullen de functies van Apple Intelligence gratis beschikbaar komen. Uit geruchten van Bloomberg blijkt dat er mogelijk een premium-versie van Apple Intelligence komt, maar die zou pas drie jaar later geïntroduceerd worden.

Wanneer wordt Apple Intelligence uitgebracht?

Apple is Apple Intelligence op dit moment aan het testen in iOS 18.1, iPadOS 18.1 en macOS 15.1 Sequoia. Dat betekent dat Apple Intelligence niet direct in september beschikbaar komt bij de lancering van Apples nieuwste besturingssystemen. We verwachten dat Apple Intelligence dus in oktober uitgebracht wordt voor het grote publiek, maar nog wel in bètavorm. Apple Intelligence is dan bovendien alleen nog beschikbaar in het Engels en ook nog niet beschikbaar in de EU.

Wat zijn de functies van Apple Intelligence precies?

Apple Intelligence bestaat uit de volgende functies: - Vernieuwde Siri: Siri wordt grondig vernieuwd met Apple Intelligence. De assistent gaat je een stuk beter begrijpen en kan veel beter omgaan met de context van je iPhone, dus foto's, berichten, contactpersonen en locaties. Apple noemt het de start van een nieuw tijdperk voor Siri. - Tekst schrijven: Apple Intelligence helpt je bij het schrijven van tekst. Zo kun je er tekst mee genereren, kun je eenvoudig de toon van een tekst veranderen en kun je snel samenvattingen maken, de belangrijkste punten uit een tekst halen of tabellen genereren. - Afbeeldingen: met Apple Intelligence kun je afbeeldingen maken op basis van tekstinvoer. Ook kun je op basis van een zin je eigen emoji's maken. - Samenvattingen: in de Mail-app zie je samenvattingen van e-mails en Mail zal automatisch je e-mails categoriseren.

Je vindt een volledig overzicht van alle Apple Intelligence-functies op de website van Apple.

Gebruikt Apple Intelligence ChatGPT?

Apple Intelligence bevat zowel zijn eigen AI-model als ChatGPT. Echter, om ChatGPT te gebruiken, is het nodig dat je je aanmeldt bij de dienst en dat je er toestemming voor geeft dat ChatGPT gebruikt mag worden.

Gerelateerde inhoud

Foto van iPad en Mac met dezelfde presentatie
Zo kun je je iPad- of iPhone-scherm weergeven op Mac
iPhones
Apple brengt iOS en iPadOS 15.3 uit met beveiligingsfixes
iPhones met iOS 15-logo
iOS en iPadOS 15.2 beschikbaar met privacyrapport per app
Foto van iPhone 13 Pro
iOS en iPadOS 15.1
Apple Beta Software Program Highlight
Zo kun je Apple iOS of iPadOS 15 testen