Hoewel er veel voordelen zijn van WhatsApp, namelijk dat het van begin tot einde is versleuteld en dat het gratis is, zijn er ook een aantal nadelen. Zo kun je WhatsApp niet fijn op meerdere apparaten gebruiken en WhatsApp is van Facebook, een bedrijf dat het niet zo nauw neemt met je privacy. Wij zetten de beste alternatieven van WhatsApp voor je op een rij.
Signal
Een erg populaire messaging-app is Signal. Signal is op dezelfde manier versleuteld als WhatsApp. Sterker nog, de versleuteling van WhatsApp is op basis van het protocol van Signal. Bovendien is Signal niet van een groot techbedrijf, maar is het zelfstandig.
De messenger zelf heeft alle functies die je ervan mag verwachten. Je moet Signal eerst op je smartphone installeren, waarna je het kunt gebruiken op je tablet, pc of laptop. Signal heeft een tablet-app en -desktop-app die los van de smartphone-app kunnen werken.
Verder heeft Signal ondersteuning voor groepsgesprekken, voor berichten die vanzelf verdwijnen, voor stickers en kun je foto's naar elkaar verzenden. Ook kun je ermee bellen, zelfs met video. Dus al met al is het een vrij complete messenger, voor zowel Android als iOS, en daarmee een van de betere alternatieven voor WhatsApp.
Telegram
Telegram is een populaire berichtendienst met veel functies. De apps werken op Android, iOS, op het web en op je tablet of laptop en werken goed en snel.
Je kunt Telegram geheel gratis installeren en gebruiken. Je kan met de app groepsgesprekken opzetten, (video)bellen, gif'jes en foto's versturen, polls maken en het werkt op alle platforms. Dat maakt het een aantrekkelijk alternatief voor WhatsApp.
Er is wel een belangrijk minpunt aan Telegram. De app heeft standaard end-to-endversleuteling uitstaan en dat groepsgesprekken ondersteunen dat sowieso niet, waardoor deze in te zien zijn op de servers van Telegram. Dat betekent dat je appjes dan op de servers van Telegram in te zien zijn. Als je volledige privacy wilt, dan moet je handmatig bij een nieuw gesprek daarvoor kiezen. Het is makkelijk om dat te vergeten. WhatsApp, Signal en de andere besproken apps hebben wel altijd end-to-endversleuteling aanstaan.
Telegram is oorspronkelijk opgericht door twee Russische broers, die ook een populair Russisch sociaal netwerk hebben gestart. Het hoofdkantoor van Telegram bevindt zich echter in Londen en het operationele centrum in Dubai. Telegram heeft wel zijn broncode volledig openbaar gemaakt, net als Signal.
iMessage
iMessage is de berichtendienst van Apple voor iPhones, iPads en Macs. Het kan een van de betere alternatieven zijn op WhatsApp voor dat gedeelte van je contacten die een iPhone hebben. iMessage werkt transparant in de Berichten-app van je iPhone. Als de bubbels van een gesprek blauw zijn, dan communiceer je met iemand via iMessage in plaats van via sms. En daarmee dus gratis via je internetverbinding.
Met iMessage kun je berichten versturen, je kunt het gebruiken op meerdere apparaten, je kunt audioberichten versturen, gif'jes en foto's en meer. Ook is er ondersteuning voor groepsgesprekken en kun je elkaar eenvoudig bellen via de integratie met FaceTime. iMessage is bovendien end-to-end versleuteld, wat betekent dat Apple niet mee kan lezen met je berichten.
Wat is er mis met WhatsApp?
WhatsApp gebruikt het Signal-protocol om zijn berichten te versleutelen. Dat is een veilig protocol en daardoor kan Facebook niet meelezen met je berichten. Dan vraag je je misschien af: waarom zou ik dan weggaan van WhatsApp? Ondanks dat Facebook niet mee kan lezen met je berichten, heeft het wel toegang tot bijvoorbeeld je contactenlijst, met wie je appt en hoe vaak, dat is ook erg waardevolle informatie. Het bedrijf kan die informatie koppelen met zijn andere diensten om een nog vollediger profiel van jou en je contacten op te bouwen, waar dan niemand meer kan aan ontsnappen, zelfs niet als je geen Facebook gebruikt.
RCS
RCS is een standaard zoals sms die door mobiele providers wordt geleverd. Het staat voor Rich Communication Services. Op Android kun je RCS gebruiken via de Chat-app op je telefoon. Je kunt dan via de normale sms-app van je Android-telefoon chatten zoals je ook doet in WhatsApp met anderen. Het is dan wel belangrijk dat je contactpersoon ook een provider met RCS heeft, anders val je terug op sms.
Met RCS kun je gif'jes, foto's en bijvoorbeeld ook je locatie sturen, ook ondersteunt het 'aan het typen'-indicatoren, kun je bestanden versturen tot 100 MB en is er ondersteuning voor groepsgesprekken.
Op dit moment ondersteunt Vodafone RCS en lijken ook KPN-klanten er gebruik van te kunnen maken. RCS valt onder je databundel. Als je dan op wifi zit, is het gebruik ervan gratis. RCS-chats via de Google-berichtenapp zijn end-to-end-versleuteld. Helaas werkt RCS wel alleen met Android-telefoons: Apple heeft geen interesse getoond om de standaard te ondersteunen, waarschijnlijk omdat het zijn eigen iMessage al heeft.
Om RCS te gebruiken, download je de Berichten-app van Android en stel je die als standaard in. Je krijgt een bericht van je provider zoals in onderstaand screenshot als RCS is geactiveerd.
Threema
Threema is een wat onbekende messaging-app in vergelijking met de eerder besproken alternatieven op WhatsApp, maar desalniettemin toch interessant. Deze messaging-app richt zich net als Signal op privacy en veiligheid en is vooral populair onder security-professionals. Threema vereist bijvoorbeeld geen telefoonnummer om te gebruiken, wat het volledig anoniem maakt. Ook staan de servers van het bedrijf in Zwitserland, waar de privacywetgeving extra streng is.
Je kunt overigens wel je telefoonnummer of e-mailadres opgeven. Als je dat doet, dan kan je makkelijker gevonden worden door anderen die Threema gebruiken. Verder zijn chats in de app natuurlijk end-to-end versleuteld, bewaart Threema geen data over met wie je communiceert en zijn back-ups versleuteld. Je kunt met Threema ook (video)bellen en groepsgesprekken starten en op het web en je tablet gebruiken (er zijn geen desktopapps).
Het is de enige app die we tot nog toe besproken hebben die betaald is. De app kost op Android en iOS eenmalig 3,99 euro. Dat zal voor velen een drempel te hoog zijn, maar toch is het niet per se een minpunt. Het is bij Threema dan namelijk duidelijk hoe je voor de app betaalt, in plaats van dat je ervoor betaalt met je persoonlijke gegevens.
Conclusie
We hebben je vijf alternatieven voor WhatsApp laten zien. Als je je zorgen maakt over je privacy, dan ben je het beste af met Signal. De app doet bijna alles wat WhatsApp ook doet, maar zonder dat Facebook alles van je wil weten. Telegram raden we af, omdat gesprekken hier standaard niet versleuteld zijn en groepsgesprekken helemaal niet. Dat is bij WhatsApp wel het geval. Als je voornamelijk iPhone-contacten hebt, is iMessage een goede optie, en voor veel contacten met Android zou je eens RCS kunnen uitproberen.