Foto van laptop met Google open op bureau

Drie alternatieven voor de Google-zoekmachine

03 Jun 2021, 10:37

Soms lijkt het alsof er niets anders is dan de Google-zoekmachine. Dat is niet waar. Er zijn toch nog wel een aantal alternatieven als je een andere zoekmachine zoekt. Wij zijn op zoek gegaan naar de drie beste alternatieven voor de Google-zoekmachine.

DuckDuckGo

DuckDuckGo (kortweg: DDG) is een op privacy gerichte zoekmachine die je probeert uit de filterbubbel te halen, door geen gepersonaliseerde resultaten te tonen. Dat betekent dat voor voor elke zoekterm iedere gebruiker van DuckDuckGo dezelfde zoekresultaten te zien krijgt. Qua privacy zegt DDG geen ip-adressen van zijn bezoekers op te slaan, geen gebruiksinformatie op te slaan en dus ook niet te delen met derde partijen en alleen cookies te gebruiken als die voor het functioneren van de zoekmachine nodig zijn.

Ook onderscheidt DuckDuckGo zich door de functie !Bangs. Daarmee kun je snel een zoekopdracht naar een bepaalde dienst of website sturen. Stel je wilt een artikel over de wereld zoeken op Wikipedia, dan kan je in DuckDuckGo zoeken op wereld !w. Het uitroepteken gevolgd door de w is een snelkoppeling om je zoekopdracht naar Wikipedia te sturen. Op deze manier kun je zoekopdrachten naar Amazon, Google, Twitter en veel meer sturen. Je vindt een overzicht van alle bangs hier.

Het hoofdkantoor van DDG zit overigens in de Verenigde State. De zoekmachine speurt zowel zelf het web af om zoekresultaten samen te stellen en gebruikt ook andere bronnen en zoekmachines zoals Bing, Yahoo en Yandex om zoekresultaten te tonen.

Screenshot DuckDuckGo-zoekresultaten
Zo ziet DuckDuckGo eruit (in dark mode).

Startpage

De Startpage-zoekmachine is er een van Nederlandse bodem en ooit begonnen onder de naam Ixquick. Ook deze zoekmachine richt zich op privacy. Startpage gebruikt onder water de zoekresultaten van Google, maar geeft deze anoniem weer. Ook zegt Startpage geen ip-adressen en geen persoonlijke gegevens op te slaan.

Een interessante, privacyvriendelijke functie van Startpage is de mogelijkheid om de websites van zoekresultaten ook anoniem te bezoeken. Je kunt daarvoor op het masker klikken naast een zoekresultaat. In plaats van dat je dan direct de betreffende website bezoekt, wordt er een proxy opgezet door Startpage waarbij Startpage voor jouw de pagina bezoekt en jij toch de website als normaal kan bezoeken. Op die manier kan de website niet zien dat jij 'm bezocht hebt. De website ziet alleen maar een sessie vanuit Startpage. De functie heet Anonieme Weergave.

Screenshot Startpage-zoekresultaten
Screenshot anonieme weergave Startpage

Bing

De laatste alternatieve zoekmachine die we bespreken is die van Microsoft, namelijk Bing. Bing is de op een na meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Niet dat dat heel veel zegt, want dat is volgens Statcounters cijfers van april 2021 nog steeds maar 2,61 procent marktaandeel, tegenover 95 procent van Google. Een deel van die gebruikers zal ongetwijfeld Bing gebruiken omdat het de standaard is in Microsoft Edge (lees hier hoe je de zoekmachine kunt wijzigen in die browser).

Microsoft is een van de weinige techgiganten die het in ieder geval nog probeert om het tegen Google op te nemen wat betreft zoeken. Dat doet het wel op een iets andere manier dan de zojuist besproken alternatieven. Bing richt zich namelijk niet op privacy en ook niet op tools voor power-users. In plaats daarvan geeft Microsoft prijzen weg als je Bing gebruikt.

Dat doet Microsoft al een tijdje, namelijk sinds 2010. Eerst heette dat programma Bing Rewards, inmiddels heet het Microsoft Rewards. Je kunt hier punten mee sparen en met die punten kun je meedoen moet loterijen voor bijvoorbeeld Surface Pro's of Xbox'en, kun je sparen voor cadeaukaarten voor de Xbox- of Microsoft-store of voor Skype-minuten.

Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een Microsoft-account. Als je dan naar Bing gaat, klik dan op Rewards rechtsboven om ermee te starten. Zo kan het natuurlijk ook, gewoon harde prijzen weggeven om je producten te gebruiken. En wie weet, misschien vind je Bing nog fijn werken ook. Het ziet er in ieder geval clean uit, en ook visueel zoeken, zoeken op gelijkwaardige plaatjes, is handig.

Gerelateerde inhoud

Zo voorkom je dat Google je kan volgen
Versleuteld bestanden en tekst delen met Bitwarden Send