Featured image of post macOS Big Sur 11.5.1

macOS Big Sur 11.5.1

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Het op Unix-gebaseerde besturingssysteem krijgt jaarlijks een grote update en tussendoor kleinere updates met soms nieuwe features, maar met name bugfixes en veiligheidsupdates. macOS kenmerkt zich met het dock onderaan en de menubalk bovenaan het scherm.

De laatste jaren kenmerkt de ontwikkeling van macOS zich vooral door nieuwe functies die vanaf de iPad komen. In Big Sur is de interface van de Mac opgefrist, met meer transparantie en vernieuwde apps. Verder is het Bedieningspaneel vanuit iOS toegevoegd en is het meldingencentrum vernieuwd.

Wat is er nieuw

Apple heeft een nieuwe versie van macOS Big Sur uitgebracht. Het gaat om versie 11.5.1 met daarin een belangrijke beveiligingsfix. Er is een lek gedicht dat actief in het wild misbruikt wordt en waardoor een aanvaller in staat was om code met kernelrechten uit te voeren. Je vindt instructies om de update te downloaden hieronder, evenals het changelog zoals vrijgegeven door Apple.

Informatie

Versienummer 11.5.1
Releasestatus Stable
Platformen Mac
Uitgebracht op 27-07-2021
Ontwikkelaar Apple
Licentie Gratis

Instructies

Je installeert de update door op je Mac rechtsboven naar het Apple-menu te gaan. Klik dan op Systeemvoorkeuren en kies dan voor Software-update. Je Mac gaat nu op zoek naar updates. Als die beschikbaar zijn dan verschijnt de update vanzelf. Klik op Werk nu bij om de update te starten

Changelog

IOMobileFrameBuffer

Available for: macOS Big Sur

Impact: An application may be able to execute arbitrary code with kernel privileges. Apple is aware of a report that this issue may have been actively exploited.

Description: A memory corruption issue was addressed with improved memory handling.

CVE-2021-30807: an anonymous researcher