Featured image of post iOS en iPadOS 15

iOS en iPadOS 15

Apple heeft vandaag versie 15 van iOS en iPadOS uitgebracht met daarin een aantal grote veranderingen. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rij gezet. Je vindt verderop ook instructies hoe je de update kunt downloaden en installeren, evenals het changelog vrijgegeven door Apple. Zie ook ons artikel over alles wat je wilt weten over iOS en iPadOS 15.

Safari

In versie 15 is Safari flink onder handen genomen. Zo is de tabbladbalk op iOS nu naar onderen verplaatst, waardoor je er makkelijker bij kan. Ook is deze op iPadOS een stuk compacter. Verder kun je nu in Safari tabbladen groeperen die bij elkaar horen, ondersteunt de mobiele Safari extensies en kun je de startpagina van de browser personaliseren.

Vernieuwde meldingen

Een belangrijke verbetering in iOS en iPadOS 15 zijn de vernieuwde meldingen. Je ziet daarin nu het app-icoon en een foto van de contactpersoon. Daarnaast ontvang je nu samenvattingen van meldingen om afleidingen te verminderen. Je krijgt dan een aantal meldingen als bundel in een keer aangeboden. Je ontvangt zo'n samenvatting op een vast tijdstip.

Beginscherm met widgets

iPadOS 15 ondersteunt nu widgets op het beginscherm, net als al mogelijk was in iOS 14 vorig jaar. Je hebt daarmee meer vrijheid over hoe je het beginscherm indeelt. Ook is het in iPadOS eenvoudiger geworden om apps naast elkaar te gebruiken. Je kunt daarvoor op de drie puntjes bovenin het scherm tikken en kiezen om de app aan de kant te zetten. Het is dan niet meer nodig om ingewikkelde gebaren te onthouden.

Focus

Een andere functie van iOS en iPadOS 15 is Focus. Dat zijn als het ware notificatieprofielen. Zo kun je bijvoorbeeld een zakelijk en persoonlijke focus maken. Als de zakelijke focus dan actief is, kun je er voor kiezen alleen zakelijke apps en contactpersonen toe te laten. En dan andersom bij je persoonlijke focus. Als er een Focus-profiel actief is, dan kan je ervoor kiezen je status weer te geven in iMessage.

Andere functies

Andere verbeteringen in iOS en iPadOS 15 vinden we in FaceTime, met ondersteuning voor spatial audio waarmee duidelijker is waar geluid vandaan komt en met de mogelijkheid om een FaceTime-gesprek op te zetten in webbrowsers (en daarmee dus ook op Windows en Android). Ook heeft Kaarten ondersteuning voor AR tijdens navigeren en een 3D-weergave van de stad. Er is een nieuwe Vertaal-app en de Weer-app is onder handen genomen (nog steeds geen app voor iPad). Ook zijn er AI-functies die helaas niet in het Nederlands werken.

Apple kondigde op de WWDC dit jaar ook Universal Control voor iPad aan. Daarmee kun je je muis en toetsenbord van je Mac delen met je iPad. Je hoeft alleen maar naar de rand van je Mac te gaan en je cursor richting de iPad te duwen. Je muis wordt dan vanzelf actief op je iPad. Helaas ontbreekt deze functie nu nog in iPadOS. We verwachten 'm tegelijk als macOS 12 Monterey uitkomt. Verder ontbreekt ook SharePlay, waarmee je tegelijk naar video's kunt kijken en muziek kunt luisteren.

Downloaden

Je kunt je iPhone of iPad updaten door naar de app Instellingen te gaan, op Algemeen te tikken en dan naar Software-update te gaan. Je Apple-apparaat gaat dan automatisch op zoek naar updates. Tik op Werk bij naar iOS 15 onderaan in beeld en kies dan voor Download en installeer om de update te starten.

Changelog

iOS 15 brengt audio- en videoverbeteringen naar FaceTime, waaronder ruimtelijke audio en de portretmodus. Met 'Gedeeld met jou' geef je snel de artikelen, foto's en ander gedeeld materiaal uit je Berichten-gesprekken weer in de bijbehorende app. De focusfunctie helpt je om afleidingen te verminderen door meldingen te filteren op basis van je huidige activiteit. Meldingen zijn nieuw ontworpen en een nieuw meldingenoverzicht biedt een verzameling meldingen, zodat je in één keer meerdere meldingen kunt bekijken op het moment dat jij er klaar voor bent.

iPadOS 15 maakt multitasking gemakkelijker te ontdekken, gebruiksvriendelijker en krachtiger. Widgets kunnen nu tussen apps op je beginscherm worden geplaatst en de appbibliotheek maak thet mogelijk om vanuit het dock naar al je apps te gaan. 'Snelle notitie' geeft je een snelle en gemakkelijker manier om notities te schrijven in elke app of in elk scherm. Nieuwe vertaalfuncties en de Vertaal-app voor iPad helpen je de wereld om je heen beter te begrijpen. FaceTime-gesprekken klinken vertrouwder en voelen natuurlijker aan met audio- en videoverbeteringen, waaronder ruimtelijke audio en portretmodus. De focusfunctie helpt je om afleidingen te verminderen door meldingen te filteren op basis van je huidige activiteit.