Veel antivirusaanbieders hebben een gratis variant beschikbaar. Betalen is vaak niet meer nodig om toch goed beschermd te zijn. We zetten de beste, gratis antivirussoftware voor je op een rij zodat je een goede keuze kan maken.
Waarom nog betalen?
Vaak krijg je met gratis antivirussoftware ook al goede bescherming. Toch kunnen er redenen zijn om te betalen voor je antivirussoftware. Een daarvan is bijvoorbeeld privacy: de gratis producten moeten op een manier geld verdienen en dat gebeurt dan vaak door je gegevens te gebruiken voor marketingdoeleinden. Dat doen weliswaar niet alle producten en als je zoekt in de instellingen kun je het uitzetten, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
Ook proberen ze je steeds zover te krijgen om te upgraden naar een betaalde versie, door te laten zien wat je allemaal mist. Daarnaast krijg je, als je betaalt, bij de meeste antivirussoftware net wat meer beveiligingsfuncties, vaak zijn dat extraatjes. Denk dan aan een firewall, het verwijderen van onnodige bestanden en programma's, een software-updater, een VPN-dienst en meer. Uitzondering op al het bovengenoemde is Microsoft, dat voor particulieren alleen een gratis aanbod heeft.
Avast One Essential
Avast heeft nog altijd een goed, gratis aanbod in de vorm van Avast One Essential. Het heeft zijn antivirusprogramma uitgebreid en meer tot een internetsecurity-suite gemaakt. Zo bevat Avast One Essential bescherming tegen ransomware, heeft het een firewall en een ingebouwde VPN-dienst waarmee je 5 GB per week mag gebruiken. Ook kun je ermee controleren of je e-mailadres voorkomt in datalekken en kun je checken op software-updates van je geïnstalleerde programma's.
Dat zijn veel functies voor een gratis product. Wel is het nadeel dat Avast vaak zijn betaalde versie probeert te promoten, maar dat kun je eenvoudig negeren. Qua privacy kun je bij Account / Settings en dan Privacy policy uitzetten dat Avast je data gebruikt om je producten van derden aan te bevelen.
De antivirus van Avast is nog altijd van hoge kwaliteit en scoort in de verschillende tests van AV-Test en av-comparatives altijd goed.
Panda Dome Free
Panda heeft een gratis antivirusprogramma genaamd Dome Free, met goede detectie en eveneens goede prestaties. Het is een vrij basic antivirusprogramma, met weinig toeters en bellen. Wel kun je nog het een en ander instellen, dat is fijn. Als je op zoek bent naar puur een antivirusprogramma dat stil op de achtergrond zijn werk doet, dan zit je bij Panda goed.
Let wel tijdens de installatie even op, omdat Panda Dome Free standaard Opera of een ander programma mee wil installeren. De installatie van Panda is daarna zo gepiept. De interface is vrij eenvoudig met opties om een scan uit te voeren, om usb-apparaten te controleren en om de actieve processen in te zien. Voor meer functies zul je naar de betaalde versie moeten upgraden, maar qua bescherming is dit al goed.
Bitdefender Antivirus Free
Als je meer op zoek bent naar een zo simpel mogelijk product, dan is Bitdefender Antivirus Free een goede keuze. Bitdefender kondigde aan dat zijn Free-versie op 31 december 2021 beëindigd werd. Het bedrijf heeft in maart 2022 een vernieuwde variant van zijn gratis antivirus gelanceerd, gebaseerd op zijn nieuwe, moderne antivirus-engine. De antivirus-engine van Bitdefender is van zeer hoge kwaliteit en is ook erg snel. Om de Free-editie te kunnen gebruiken, is het wel nodig dat je een Bitdefender-account aanmaakt om het product te activeren. Daarna kun je Bitdefender voor zo lang als je wilt gratis gebruiken op drie computers per account.
Bitdefender Free is echt no-nonsense antivirussoftware zonder extra functies of opties. Je kunt bij deze gratis antivirus bijna als enige optie 'm alleen maar aan of uit zetten en dan nog net bestanden en mappen uitzonderen van de scan. Dat is wel een nadeel: Bitdefender Free zal altijd dan automatisch gevonden virussen in quarantaine plaatsen, terwijl het soms handiger is als je zelf die keuze kunt maken. Liever hadden we toch wat configuratie-opties gezien, anders geef je wel erg veel uit handen.
Microsoft Defender
Microsoft heeft in Windows 10 en Windows 11 een ingebouwde virusscanner genaamd Microsoft Defender. Defender biedt bescherming tegen allerlei soorten malware en levert goede detectie, vergelijkbaar met gratis en betaalde oplossingen van concurrenten. Defender scoort namelijk goed in bekende tests als AV-Test en av-comparatives.
Het fijne aan Defender is dat je er niet naar om hoeft te kijken. Windows zorgt ervoor dat die blijft draaien en met elke nieuwe Windows-versie beschik je automatisch over de nieuwste versie van Defender. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat je antivirus niet goed werkt samen met een nieuwe Windows-versie, omdat die ingebouwd is in Windows.
Uit prestatietests blijkt dat Defender wel wat vertraging kan veroorzaken op bepaalde typen computers, maar als je het dagelijks gebruikt, merk je daar eigenlijk niets van. Al met al is Defender van Microsoft ook een zeer goede keuze.
Als je meer wilt weten over Microsoft Defender, lees dan onze howto die uitlegt waar je Defender kan vinden in Windows en hoe je het kan gebruiken.
Conclusie
We hebben je vier gratis antivirusproducten laten zien. Eigenlijk zijn het allemaal goede keuzes en is het vooral waar je naar opzoek bent. Wil je ook een VPN en wat meer functies van een gratis suite, kijk dan naar Avast One Essentials. Wil je iets wat vooral op de achtergrond stil en goed zijn werk doet, kijk dan naar Bitdefender Free Antivirus, Microsoft Defender of naar Panda Dome Free. Van alle zul je bijna niet merken dat ze er zijn. Wil je vooral stabiliteit en voel je je vertrouwd bij Microsoft, dan is Microsoft Defender de beste keus voor je. Defender is ingebouwd in Windows en levert tegenwoordig ook goede bescherming tegen allerlei soorten nare malware, dus ook daar ben je veilig mee.
Update 18-03-2022: artikel bijgewerkt met vernieuwde versie Bitdefender Antivirus Free.