Hero image van Review: Clicks-toetsenbord voor iPhone

Review: Clicks-toetsenbord voor iPhone

09 Aug 2024, 13:00

Clicks is een case voor iPhone met een ingebouwd fysiek toetsenbord. Vroeger hadden smartphones een ingebouwd toetsenbord, maar sinds de iPhone is dat langzamerhand verdwenen. Clicks vindt dat een fout en brengt het fysieke smartphone-toetsenbord terug. Is het ook wat, of kan het verleden maar beter het verleden blijven? Je leest het in onze review.

Clicks is een case voor de iPhone beschikbaar voor de iPhone 14, 14 Pro, 14 Pro Max, 15, 15 Pro en 15 Pro Max. Wij hebben de Clicks voor de iPhone 15 Pro in het grijs en de 15 Pro Max in het geel en hebben ‘m nu iets meer dan een maand in gebruik. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: dat ding maakt je iPhone echt enorm. Op de foto’s kun je niet goed zien hoe groot die echt is, dat merk je pas zodra je de case om je iPhone doet.

Je sluit de Clicks aan op je iPhone door ’m erin te schuiven. Je moet dan het bovenste gedeelte van de Clicks omlaag duwen, zodat je je iPhone er horizontaal inschuift en aansluit op de usb-c-aansluiting van de case. Op die manier wordt de usb-c-aansluiting niet gebogen. Eenmaal aangesloten, kun je direct aan de slag met typen.

Het toetsenbord van Clicks heeft een backlight, dat is wel nodig in het donker. De lay-out van het toetsenbord is hetzelfde als op iPhone. Specifiek betekent dat dat Enter, Delete, Tab alle op dezelfde plek zitten als op je virtuele toetsenbord. Hetzelfde geldt voor de leestekens.

Er is een aparte toets (123) waarmee je kunt wisselen tussen letters en leestekens en nummers. Eén keer drukken is eenmalig een nummer invoeren, twee keer drukken is dat die lockt op nummers en leestekens. Als je je iPhone vergrendelt, blijft echter die lock actief. Soms als je dan terugkomt, typ je opeens nummers, dat kan verwarrend zijn. De 15 Pro Max case heeft een handige feature waarbij de 123-toets verlicht is als het keyboard gelockt is op nummers, dat is een gemis op de iPhone 15 Pro-case die wij hebben. Overigens is er ook een toets om toch nog het virtuele toetsenbord te tonen, soms is dat even handig en nodig.

Typen met de Clicks kost wel wat gewenning. Bij mij duurde het ongeveer drie weken voordat ik er snel genoeg mee was. Echt sneller dan een virtueel toetsenbord is het in mijn geval niet, maar als je je er echt stevig voor inzet, moet het wel haalbaar zijn. Op de Pro Max is het typen net wat makkelijker, de toetsen zijn een slag groter waardoor je ze makkelijker kunt raken. Het voordeel van een virtueel toetsenbord is dat je autocorrect hebt en autocomplete, waarbij je boven je toetsenbord al woorden ziet en daarop kunt tikken. Ook kun je bij veel virtuele toetsenborden swipen, wat natuurlijk sneller is als het goed werkt.

De makers van Clicks hebben aan de onderkant van de case wat gewicht toegevoegd. Op die manier is het gewicht van je telefoon goed in balans en kun je ’m goed vasthouden met je vingers op het toetsenbord, zonder dat je telefoon voorover valt.

Ook heeft de Clicks een invloed op je accu. Wij zien toch wel een verbruik dat ruwweg geschat een vijfde groter is dan normaal. Dat moet je er wel voor over hebben. De Clicks-case heeft overigens zelf ook een usb-c-aansluiting, maar die kun je alleen gebruiken om je iPhone op te laden. Bijvoorbeeld Apple CarPlay werkt er niet mee. Een ander gemis is dat deze eerste versie van de Clicks-case geen MagSafe heeft.

Dan een voordeel: extra schermruimte. Je merkt pas hoeveel ruimte een virtueel toetsenbord inneemt als het er niet is. Met je fysieke Clicks-keyboard blijft er veel meer ruimte over. Of je nu in Spotlight de zoekresultaten bekijkt, of in een WhatsApp-gesprek zit. De extra ruimte is verfrissend. Ook handig: sneltoetsen. Bijvoorbeeld Cmd + F om te zoeken op een webpagina of in een document, Cmd + Spatiebalk om naar Spotlight te gaan, Cmd + H om naar huis te gaan en spatiebalk om te scrollen in Safari. Een goede toevoeging om je productiever te maken.

Inmiddels heeft Clicks een app gelanceerd voor zijn toetsenbord. Via die app kun je firmware-updates installeren, de backlight bedienen en instellen hoelang het toetsenbord actief blijft, om accu te besparen. Die laatste optie is een welkome toevoeging, maar ook irritant. Als je toetsenbord in slaap valt, moet je eerst wat toetsen indrukken om ’m wakker te maken. Maar met een fysiek keyboard wil je natuurlijk altijd kunnen typen.

Conclusie

Smartphones met fysieke toetsenborden bestaan praktisch niet meer. Je moet wel heel goed zoeken om er nog een te vinden.

Nu we een maandje onze Clicks hebben gebruikt, is helaas de conclusie dat het fysieke toetsenbord maar beter weg kan blijven. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ik wou graag dat het anders was, want ik had het deze start-up zeker gegund, maar ik zie het niet gebeuren. De bottom line is dat je telefoon er te groot van wordt, het wordt al snel onhandig om ’m nog vast te houden en te bedienen.

Pluspunten

  • Een fysiek toetsenbord is altijd fijner dan een virtueel toetsenbord
  • De case zit lekker en voelt goed
  • Sneltoetsen
  • Goede toetsenbord-lay-out

Minpunten

  • Impact op accuduur
  • Telefoon wordt te groot
  • Vereist investering om te leren typen erop
  • Geen MagSafe

Informatie

Gerelateerde inhoud

Review: Clicks keyboard case for iPhone
Zo meld je je 06 af van iMessage
Foto van aantal iPhones met daarop iOS 17
Apple staat alternatieve appstores toe op iOS
Apple iOS 17.3
Photo of iPhone 14s in a row
Apple iOS 17.1.2