De Amerikaanse antivirusgigant McAfee heeft niet zo’n goede naam. Dat komt vooral door vroeger: de antivirussoftware stond er bekend om traag te zijn, maar weinig virussen te vinden en heel moeilijk te verwijderen te zijn. Zijn die vooroordelen nog wel gegrond? Om dat uit te zoeken, nemen we McAfee AntiVirus Plus uitgebreid onder de loep.
We downloaden en installeren McAfee vanaf de website. De installatie gaat vlot en is erg eenvoudig: deze bestaat namelijk slechts uit één knop, Installeren. Na korte tijd is de installatie klaar en verdwijnt McAfee op de achtergrond. Dat is een beetje vreemd. Meestal krijg je een rondleiding van de functies van het programma, maar dat was bij ons niet het geval. Dus openen we het programma zelf maar om op het dashboard terecht te komen.
Malwarebescherming
Vanaf het dashboard van McAfee kun je een virusscan uitvoeren. Dat is natuurlijk de primaire functie van het programma. In principe is het niet nodig om handmatig scans te starten, antivirussoftware scant natuurlijk continu bestanden en voert zelf op bepaalde tijden of als je pc inactief is ook al scans uit.
Wat betreft detectie van malware scoort McAfee hoog. Als we kijken naar de testresultaten van testlab AV-Test.org, dan scoorde McAfee in de test van januari/februari 2022 honderd procent detectie tegen ‘0 day malware attacks’, dat is malware die McAfee nog niet eerder zag, en ook honderd procent op malware die in het wild voorkwam.
Daarmee komt het goed mee met de rest van de industrie. We moeten daar wel bij zeggen dat zo’n beetje alle producten hier goed op scoren. Dus eigenlijk kun je qua detectie geen verkeerde keuze meer maken en komt het neer op hoe goed het product functioneert en welke functies het heeft. Ook als we de resultaten bekijken van een ander testlab, AV-Comparatives.org, scoort McAfee hoog. Het behaalde hier een Advanced+ score (de hoogste) in de malware protection test van maart 2022.
Wat kan die nog meer?
AntiVirus Plus komt met een aantal extra functies, bovenop bescherming tegen malware en een ingebouwde, volautomatische firewall. Je krijgt bijvoorbeeld de Tracker Remover, die je computer opruimt van ‘overbodige bestanden’. Specifiek leegt die functie dan de Prullenbak, tijdelijke bestanden, ‘Snelkoppelingen’ en Windows-geschiedenis. Niet heel nuttig, want veel van die dingen doet Windows ook al zelf. Overigens kun je McAfee ook het register op laten ruimen, maar dat is natuurlijk vragen om problemen. Naast Tracker Remover is er ook ‘App Boost’, waarmee je apps sneller zouden moeten werken door deze een hogere prioriteit te geven. Wij merken er weinig verschil van.
Een iets nuttigere toevoeging vinden we ‘Veilige apps’. Daarmee scan je je computer op applicaties die niet meer up-to-date zijn of waarvoor belangrijke veiligheidsupdates beschikbaar zijn. Dat is een belangrijke manier om je computer veilig te houden. Nu is het wel zo dat steeds meer software automatische updates heeft of geüpdatet kan worden via de Microsoft Store, maar toch is deze functie van McAfee wel handig voor die paar apps die dat niet hebben. McAfee kan zelfs veel apps geheel automatisch updaten.
Als laatste functie biedt McAfee AntiVirus Plus nog bescherming voor je browser in de vorm van een add-on genaamd McAfee WebAdvisor. Die add-on is beschikbaar voor alle grote browsers, dus Edge, Firefox en Chrome. De add-on checkt of bezochte websites nep zijn, je gegevens proberen te stelen en of ze malware serveren. Zo’n add-on is ook erg belangrijk om te voorkomen dat je wordt besmet met malware. Alleen, de add-on is gratis verkrijgbaar. Je hebt er dus geen betaald McAfee-abonnement voor nodig.
Met McAfee hebben we wel last van een irritant probleem, namelijk dat slaapstand van onze Windows-pc niet meer goed werkt. Met McAfee erop komt onze pc na een aantal seconden weer vanzelf uit slaapstand. Dat is erg irritant.
Prijs
Qua prijs is McAfee AntiVirus Plus, evenals andere McAfee-edities, erg goedkoop. Je kunt ‘m al aanscahffen voor nog geen 20 euro. Een aantal versies van AntiVirus Plus geven je bescherming voor een onbeperkt aantal apparaten: check daarvoor de voorwaarden goed. Je kunt er dan niet alleen Windows-pc’s mee beschermen, maar ook Macs en Android-apparaten.
De Mac-versie is echter zeer beperkt in functies en biedt de virusscanfunctie (geen eens een snelle scan) en McAfee WebAdvisor die scant op gevaarlijke websites. Ook duurt het updaten van McAfee op Mac heel erg lang en valt het ons op dat we daardoor soms zelfs achterlopen op updates. Dat kan natuurlijk niet. Deze versie is overigens niet getest door onafhankelijke testlabs.
Conclusie
McAfee is niet meer zo log, traag en slecht als het vroeger was. De antivirussoftware heeft weinig invloed op je pc-prestaties, beschermt je goed tegen alledaagse malware en zit weinig in de weg. Wel hadden wij op onze test-pc het probleem dat slaapstand niet meer goed werkte, maar dat lijkt geen wijdverspreid probleem. Bovendien is McAfee niet duur en krijg je veel: wat handige functies én veel licenties, ook voor Mac en Android. Heb je daar echter niets aan, dan wordt het een lastiger verhaal. Windows Defender is gratis en beschermt je ook erg goed tegen alledaagse aanvallen. Je kunt dan je geld beter besparen en aan iets anders besteden.
Pluspunten
- Goede malwaredetectie & onlinebescherming
- Zit niet ‘in de weg’
- Licentie ook geldig voor Mac en Android
Minpunten
- Het gratis Windows Defender is net zo goed
- Extra functies zijn niet zo nuttig
Prijs | Vanaf 20 euro |
Besturingssystemen | Windows 8.1, 10 en 11, macOS 10.15 of nieuwer, Android 7 of nieuwer, iOS 13 of nieuwer |
Getest op | Windows 11 en macOS 12 |
Website | https://www.mcafee.com/nl-nl/index.html |