macOS Ventura 13 is niet zo’n spannende update voor thuisgebruikers. De grootste vernieuwing is Stage Manager, een nieuwe manier om te multitasken op de Mac, maar die functie is makkelijk te missen en heeft nog wat ruwe randjes.
macOS 13 met de bijnaam Ventura is een update van rond de 5-6 GB die voor Mac-gebruikers gratis te downloaden is, mits jouw Mac ondersteund wordt. macOS 13 werkt op bijna alle Macs die Monterey draaien, behalve op de MacBook uit 2016, de Mac Pro uit 2013, de Mac mini uit 2014, de MacBook Pro uit 2015 en 2016, de MacBook Air van 2015-2017 en de iMac uit 2015.
Stage Manager
Stage Manager is de belangrijkste nieuwe functie in macOS 13, net als in iPadOS 16.1 overigens. Op de Mac vinden we het over het algemeen een fijne, goede toevoeging. Stage Manager werkt door het handmatig aan te zetten via het Bedieningspaneel rechtsboven. Als je het aanzet, worden je vensters beheerd door Stage Manager. Er komt dan op je bureaublad een balk aan de linkerkant bij met een overzicht van alle geopende vensters, eigenlijk zijn dat je 'stages'. Elk venster dat je opent, opent zich op een nieuwe stage, waarbij de actieve stage naar de zijkant wordt verplaatst.
Je kunt op een stage meerdere vensters neerzetten door ze ernaar toe te slepen en je kunt eenvoudig wisselen tussen stages. Je kunt bijvoorbeeld iMessage en Mail op een stage zetten en Safari en Word op een andere. Je kunt dan snel wisselen tussen je stages door erop te klikken en bent zo productiever. Windows 11 heeft overigens een vergelijkbare functie genaamd Snap Groups en ook daar vinden we 'm handig.
Er zijn wel een aantal ruwe kantjes aan Stage Manager. Zo verspringen vensters af en toe als je wisselt tussen een stage, dus dat ze net iets naar links of naar rechts verschuiven en daardoor buiten beeld raken. Dat is vrij irritant. Een groter probleem is dat je niet meer je bureaublad kunt gebruiken als Stage Manager actief is. Een bestand slepen vanaf je bureaublad naar een actieve app? Dat kan niet. Met de rechtermuisknop klikken op je bureaublad? Vergeet het maar. De enige manier om die laatste actie te bereiken, is door ergens op je bureaublad te klikken, zodat je geen actieve stage hebt. Pas dan kun je weer met rechts klikken op je bureaublad om acties uit te voeren. Een bestand slepen vanaf je bureaublad naar een app op een stage werkt overigens zelfs dan nog niet.
Een ander probleem is dat sommige apps Stage Manager niet echt ondersteunen - of Stage Manager ondersteunt die app niet, het is maar hoe je het bekijkt. Bijvoorbeeld: stel je hebt een stage met een aantal apps en ook met Firefox en je opent de Firefox-downloadmanager, dan opent die manager zich als een nieuw venster en daarmee op een nieuw stage. Alle vensters verdwijnen dan, ondanks dat je die downloadmanager binnen de context van je huidige stage zou willen gebruiken. Nog irritanter zijn apps die op de achtergrond stilletjes een nieuw venster openen en direct weer sluiten, waardoor de stage continu verspringt.
Vernieuwde Instellingen
macOS 13 brengt een vernieuwde Instellingen-app met zich mee. We waren geen fan van de oude Systeemvoorkeuren-app op Mac die al heel lang niet onder handen is genomen. Deze vonden we vooral onoverzichtelijk. De nieuwe Instellingen-app, die overigens nu Systeeminstellingen heet, lijkt een-op-een overgezet te zijn vanuit iOS. Daardoor is de app overzichtelijker, al is het maar omdat we alle opties herkennen vanuit iOS. Jammer is dat de app nog niet in alle richtingen vergroot of verkleind kan worden. Het verkleinen en vergroten van vensters is natuurlijk ook een groot probleem in de computerwetenschappen, dus we begrijpen dat een techbedrijf met een omzet van 378 miljard dollar dat niet voor elkaar kan krijgen.
Permissies
We hebben in macOS 13 last van bugs met betrekking tot de permissies. Een aantal apps waarbij we de permissie, bijvoorbeeld volledige schijftoegang, wel hebben gegeven, maar dat de app dat niet ziet en daardoor niet werkt. In Monterey werkten de apps nog wel goed.
Overigens vinden we dat macOS in het algemeen doorslaat in de hoeveelheid permissies die je moet geven en hoe moeilijk het wordt gemaakt om die permissies als normale gebruiker te geven. Een app die notificaties wil sturen? Dan moet je ervoor zorgen dat je binnen vijf seconden op de bubbel rechtsboven precies op de juiste knop klikt, anders mag je gaan graven in de instellingen. Een app die volledige schijftoegang wil? Dan heb je een handleiding van drie pagina's nodig om alle regelaars in systeemvoorkeuren precies goed te zetten. In Ventura komt daar weer een extra permissie bij: nu moet je toestemming geven voor usb-c-docks.
Natuurlijk vinden we de veiligheidsverbeteringen die Apple doorvoert goed. Maar we vinden wel dat Apple hierbij de eindgebruiker uit het oog verloren is, want die moet door allerlei hoepels springen om apps de toegang te geven die ze nodig hebben. Denk aan het ontvangen van notificaties, het opslaan van bestanden in de Downloads-map, toegang geven tot de camera, microfoon en meer. Dat mag echt gebruiksvriendelijker.
Continuity Camera
Je kunt in macOS 13 je iPhone als camera gebruiken voor je Mac, die functie heet Continuity Camera (Continuïteitscamera in het Nederlands). Dat is een handige functie, vooral omdat het zo vloeiend werkt, ook met andere apps. Als je via FaceTime gebeld wordt, kun je opnemen op je Mac en ervoor kiezen dat het beeld dan vanaf je iPhone komt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een call via Teams, Slack of Zoom. Het beeld vanaf moderne iPhones is natuurlijk veel beter dan de gemiddelde webcam van MacBooks.
Een aantal fabrikanten hebben add-ons, zodat je eenvoudig je iPhone aan je MacBook of beeldscherm kunt vastmaken. Overigens, als je dat doet, kun je met een iPhone 11 of nieuwer ook je bureau in beeld krijgen (Desk view), zonder dat je je iPhone daarvoor voorover hoeft te buigen. De lens op iPhone is zo breed dat die ook je bureau meepakt. Softwarematig wordt het beeld bijgesneden zodat je alleen je bureau ziet.
Conclusie
Met macOS 13 Ventura zet Apple verdere stappen om het besturingssysteem steeds verder te 'iPad-ificeren'. Steeds meer apps vanuit iOS en iPadOS worden overgezet naar macOS. Dat is jammer, want die apps laten vaak te wensen over. Ditmaal is de Instellingen-app aan de beurt en zien we twee nieuwe apps vanaf iPad, namelijk Weer en Klok.
Ook Stage Manager is een functie die zowel op iPad als de Mac beschikbaar is. Op Mac werkt Stage Manager wel beter dan op iPad, maar er zijn nog altijd veel bugs en eigenaardigheden. Daar mag Apple nog wel wat meer tijd aan besteden.
Andere, kleinere updates zijn welkom, zoals Spotlight dat slimmer is geworden, kleine verbeteringen aan Berichten en Mail, SharePlay in Berichten (hoewel, gebruikt iemand SharePlay ooit?), Safari dat ondersteuning biedt voor PassKeys en Metal 3, een nieuwe API voor games.
Ondanks dat is ons advies om te wachten tot ten minste macOS 13.1 uit is voordat je je Mac upgradet. Hopelijk werkt Stage Manager dan beter en zijn de grootste bugs uit macOS 13 weggehaald.