Featured image of post Review: 1Password 8 voor Mac

Review: 1Password 8 voor Mac

AgileBits heeft 1Password 8 voor Mac op 3 mei uitgebracht. De veelbesproken update voegt een aantal handige, nieuwe functies toe aan 1Password en heeft een vernieuwd, overzichtelijk en modern ontwerp. We nemen 1Password 8 voor Mac onder de loep in deze review.

De update is veelbesproken en kon ook op veel kritiek rekenen, omdat veel Mac-gebruikers niet blij zijn dat de app niet langer 'native' is, maar nu gebouwd is met webtechnologie. Daardoor zijn gebruikers bang dat die traag wordt, veel geheugen zuipt en niet meer fijn werkt. Wij kunnen hier kort over zijn: deze angsten zijn niet gegrond. Ook is er kritiek op het feit dat 1Password sinds versie 8 een abonnement vereist om te gebruiken en dat je niet meer offline of in Dropbox je kluis kunt opslaan.

Laten we beginnen bij het eerste puntje en daar meteen iets rechtzetten: 1Password is niet volledig een webapp. De back-end van de app is geschreven in Rust, een moderne en snelle programeertaal. De interface van de app is wel gebouwd met webtechnologie. Ondanks dat voelt de app 'snappy'.

Het nieuwe ontwerp van 1Password 8 is een welkome vernieuwing. Ten opzichte van de vorige versie vinden we de interface logischer ingedeeld en zijn opties om accounts te bewerken, op te slaan of te verwijderen veel makkelijker te vinden. Het toevoegen van nieuwe accounts is ook sterk verbeterd, met een gebruiksvriendelijke wizard, waarbij je per categorie de juiste velden te zien krijgt en ook eenvoudig de kluis kunt kiezen waarin je het item wilt opslaan. Probeer in versie 7 maar eens een TOTP-veld toe te voegen. Dat was altijd wel even zoeken. In versie 8 is het een fluitje van een cent.

1Password Mini is herschreven en vervangen met Quick Access. Je kunt 'm snel openen met een sneltoets (Cmd + Shift + Spatiebalk) en Quick Access geeft je direct suggesties voor accounts op basis van de apps die je open hebt. De belangrijkste, nieuwe functie is echter Universal Autofill. 1Password 8 op Mac kan nu in bijna alle apps automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Daarvoor open je de app waarin je wilt inloggen en selecteer je het gebruikersnaamveld, open dan Quick Access, zoek de account waarmee je wilt inloggen en druk op Shift + Enter. 1Password 8 doet dan de rest. Erg handig.

Je kunt ook je Mac-gebruikersnaam en -wachtwoord toevoegen (dat kon al), maar dat werkt nu met Universal Autofill erg handig. Je kunt met Cmd + \ (backslash) automatisch je Mac-wachtwoord invullen in systeemdialoogvensters en zelfs in de terminal, bijvoorbeeld als je sudo't. Verder heeft 1Password 8 de handige functie om je ssh-keys op te slaan. Elke keer als een applicatie dan je private keys wil uitlezen, moet je handmatig toestemming geven. Bovendien zijn je ssh-keys gesynchroniseerd tussen je apparaten. Deze functie is wel alleen nuttig voor it'ers.

Wat betreft negatieve punten, is het belangrijkste dat je niet meer je kluis los kan opslaan en ook niet meer via je lokale netwerk kunt synchroniseren. Alles in 1Password 8 werkt nu via de cloud. Een bepaalde groep van gebruikers van 1Password gebruikte specifiek daarom, samen met de mooie, native Mac-app, de passwordmanager. Die groep gebruikers zal nu opzoek moeten naar een alternatief.

Verder blijft 1Password duur, zelfs met deze update. Je betaalt 3,20 euro per maand voor een individuele gebruiker of 5 euro per maand voor een familie-abo voor 5 gebruikers. Andere passwordmanagers zijn goedkoper of zelfs gratis, maar zijn lang niet zo mooi ontworpen en werken vaak niet zo fijn.

Conclusie

Ja, 1Password 8 is deels een webapplicatie en niet langer native. In ons dagelijks gebruik merken we daar echter weinig van. De app is nog steeds snel en doet zijn werk goed. De opgefriste interface is een welkome verbetering, waarbij alles wat logischer is ingedeeld en net wat makkelijker te vinden is. Ook vinden we Universal Autofill heel erg fijn en werkt het Quick Access-menu ook lekker. Al met al vinden we 1Password 8 een zeer goede update. Alleen gebruikers die hun kluis offline willen opslaan of allergisch zijn voor de cloud, laat 1Password 8 helaas achter in de kou.

Website: 1Password.com