Het Slowaakse Eset is een bekende naam in de antivirus-wereld. De virusscanner, NOD32, van het bedrijf werd erg populair. Maar hoe goed werkt Esets antivirussoftware eigenlijk nog tegenwoordig? We gaan het uitzoeken in deze review van ESET Internet Security 2022.
Eset heeft relatief eenvoudig aanbod. Je kunt kiezen uit NOD32, dat is enkel bescherming tegen malware voor zowel Windows als macOS. Daarnaast is er Internet Security waarbij je ook een firewall, thuisnetwerkbeveiliging en webbeveiliging krijgt. Dat is de versie die wij in deze review onder de loep nemen. Als laatste is er nog ESET Smart Security Premium, waarbij je ook een passwordmanager krijgt en bestanden kunt versleutelen.
We downloaden ESET Internet Security vanaf de website en starten de installatie. Internet Security ondersteunt Windows 7 tot en met Windows 11. Ook werkt de suite op Windows ARM, voor als je bijvoorbeeld een Surface Pro X hebt. Tijdens de installatie worden we erg gepusht om een Eset-account aan te maken en om ermee in te loggen. Zo'n account heb je nodig als je de antidiefstal-beveiliging wilt gebruiken, maar verder is het niet zo nodig. De installatie verloopt verder vlot en is eenvoudig.
Na de installatie komen we terecht op het hoofdscherm van het beveiligingspakket. Dat scherm ziet er bekend uit als je eerdere versies van Esets beveiliging hebt gebruikt. Sinds 2007 is de opbouw ervan in grote lijnen hetzelfde. Ook vanuit dit scherm krijgen we de melding om met een Eset Home-account in te loggen. Gelukkig kunnen we de melding wegklikken.
Eerste indrukken en functies
Links op het hoofdscherm vinden we een reeks opties. Zo kunnen we eenvoudig de computer scannen op malware, ook kunnen we aangepaste scans uitvoeren voor specifieke locaties. We kunnen controleren op updates en er zijn een aantal hulpmiddelen, zoals de Netwerk Scanner en Veilig internetbankieren.
Met de Netwerk Scanner kun je je netwerk scannen op veiligheidsrisico's. Je kunt aangeven dat je thuis bent door te klikken op Mijn netwerk. Je ziet alle apparaten die zijn verbonden met je netwerk. Per apparaat kun je aangeven welk type het is, bijvoorbeeld een speaker of NAS, maar Eset kan lang niet alle apparaten automatisch indelen. Ook kun je helaas zelf geen categorieën maken, terwijl er toch een aantal ontbreken. We missen bijvoorbeeld de categorie Robotstofzuiger.
Als we een netwerkscan uitvoeren, dan gaat Eset netwerkaanvallen nabootsen om te kijken of apparaten kwetsbaar zijn. Dat mag je alleen doen op je eigen netwerk, niet op een openbaar netwerk. Zo'n scan duurt al snel een tiental minuten. Op ons netwerk vindt Eset geen dreigingen. Deze functie is vooral handig als je veel slimme apparaten op je netwerk hebt, zoals slimme camera's, rookmelders of een slimme koelkast. Dat zijn de apparaten die erom bekend staan om veiligheidslekken te hebben.
Wat betreft instellingen kun je zo diep gaan als je wilt. De basisinstellingen zijn erg eenvoudig, simpele aan/uit-schakelaars. Maar als je wilt, kun je doorklikken naar de geavanceerde instellingen en erg veel aanpassen naar eigen wens. Dat is een pluspunt voor de power-users.
Verder bevat ESET Internet Security een firewall en bescherming tegen phishing en spam. De firewall doet stilletjes op de achtergrond zijn werk. De firewall staat standaard wel zo geconfigureerd om alle uitgaande verbindingen toe te laten. Daarmee biedt de firewall eenzelfde bescherming als de ingebouwde Windows-firewall.
Dat is jammer, andere suites zijn daar strikter mee. Je kunt het controleren van uitgaande verbindingen natuurlijk wel inschakelen, maar als je dat doet moet je voor elk programma apart beslissen of de uitgaande verbinding opgezet mag worden. Dat leidt tot heel veel pop-ups en kost veel te veel moeite voor de gemiddelde gebruiker.
Spambescherming vinden we minder interessant, omdat veel gebruikers dat al krijgen via hun e-mailaanbieder. Ook bevat Internet Security de functie Webcambeveiliging, om te voorkomen dat je webcam gehackt wordt, en ouderlijk toezicht waarmee je onder andere kunt bepalen welke typen websites andere gebruikersaccounts op de pc mogen bezoeken.
Malwarebescherming
We kijken hoe goed ESET Internet Security bescherming biedt tegen malware. Daarvoor kijken we naar recente resultaten van AV-Comparatives. In de 'real-world protection test' van februari tot mei 2022 behaalt Eset een score van Advanced++, de op een na hoogste score. Eset laat slechts 1 procent van de malware door, dat is dus goed. Andere aanbieders, zoals Avast, AVG en Bitdefender behalen wel een Advanced+++-score.
Normaal kijken we ook naar de testresultaten van AV-Test, alleen neemt Eset niet deel aan de tests voor consumenten. Wel zijn er testresultaten van Esets antivirus voor bedrijven. Daarin zien we een perfecte score op het gebied van bescherming, prestaties en bruikbaarheid. Hoewel die resultaten zich niet een-op-een vertalen naar het consumentenproduct, biedt het wel zekerheid dat Eset kwaliteit levert.
Extraatjes
In een internetbeveiligingssuite leveren fabrikanten vaak wat extraatjes mee. Eset heeft een aantal extra functies. De eerste noemden we net al kort, Veilig Internetbankieren. Als je die functie start, opent er zich een browservenster met een groene rand. Die rand geeft aan dat Eset de sessie beschermt en ervoor zorgt ervoor dat alles wat je in het toetsenbord invoert in internetbankieren niet onderschept kan worden door een keylogger. Wij vinden deze functie niet heel nuttig. Tegenwoordig hebben veel banken apps voor Android en iOS die dit soort functies grotendeels overbodig maken.
Ook heeft Internet Security antidiefstalbeveiliging. Handig voor laptopgebruikers. Als je laptop gestolen wordt, kun je via de webcam beelden krijgen van de dief, de locatie proberen te volgen via IP-lokalisatie en kijken wat er gebeurt op je laptop. Daarnaast is er de bekende Eset SysInspector, waarmee je allerlei aspecten van je systeem kunt controleren, zoals welke processen en services er draaien, welke drivers geïnstalleerd staan, opgezette netwerkverbindingen, het register en meer.
We missen in Internet Security een vpn-dienst. Veel internet-securitysuites bevatten die tegenwoordig.
Conclusie
ESET Internet Security biedt goede malwarebescherming en bevat weinig onnodige functies. De suite doet het stilletjes zijn werk op de achtergrond. Op papier krijg je veel, namelijk een firewall, ouderlijk toezicht, spamfilter, webbescherming, antidiefstal en Esets SysInspector-tool.
Maar in de praktijk zijn al die functies wat minder nuttig, omdat niet alles goed is afgestemd op hoe we tegenwoordig werken. De beveiliging voor internetbankieren is zo'n voorbeeld: beter gebruik je gewoon de app van je bank. Ook controleert de firewall standaard geen uitgaande verbindingen, dat is een minpunt, en je kan je afvragen hoe nuttig de Netwerk Scanner is.
Een voordeel van de Internet Security-suite van Eset is dat je licentie ook werkt op macOS en Android. Esets suite is vooral handig voor als je een no-nonsense suite zoekt en geeft ook veel instellingen voor de power-user. Maar de kans is groot dat je al genoeg hebt aan enkel Esets virusscanner, NOD32.