Featured image of post Review: gratis versie van betaalapp Revolut

Review: gratis versie van betaalapp Revolut

Revolut is een fintech met een hippe, innovatieve app. Je kunt er eenvoudig mee betalen, sparen, de rekening delen, beleggen, crypto’s kopen en meer. Maar kan Revolut ook overtuigen om onze grootbank gedag te zeggen? We zoeken het uit in deze review door het gratis abo van Revolut onder de loep te nemen.

Belangrijk te noemen voordat we doorgaan is dat Revolut uit twee bedrijven bestaat: een fintech-bedrijf en een bank. Het bedrijf heeft sinds enige tijd een banklicentie in Litouwen, maar veel klanten vallen nog onder de fintech-tak van Revolut in plaats van onder de bank. Dat heeft als gevolg dat je dan niet gedekt bent onder het depositogarantiestelsel mocht Revolut failliet gaan. Sinds begin januari is Revolut begonnen met het overzetten van zijn klanten naar de bank-tak van Revolut. Je krijgt dan een melding in de app dat je over kunt stappen.

Veel manieren om te betalen

We gebruiken Revolut al een paar maanden. In de gratis variant van Revolut krijg je een gratis betaalrekening met een Litouws IBAN met een virtuele Visa-debitcard die werkt via Google Pay, Apple Pay en waarmee je online kunt betalen. Ook kun je met die pas opslag-vrij in vreemde valuta betalen. Verder heb je de mogelijkheid om een fysieke versie van de betaalkaart bestellen. Je betaalt dan alleen de verzendkosten van de kaart, die 6 euro zijn. Bij de gratis versie kun je kiezen tussen een Visa en Maestro.

Handig is de functie waarbij je wegwerp-betaalkaarten kunt genereren om online te betalen. Na een betaling op zo’n kaart, is die niet meer te gebruiken en kun je een nieuwe kaart aanmaken. Als je op die manier betaalt bij een webshop die je niet vertrouwt, kunnen ze niets met je kaartgegevens als de webshop bijvoorbeeld gehackt wordt.

Naast betalen met je Visa-kaart, die online prima werkt, heeft Revolut ook een iDEAL-licentie. Je kunt daarmee online betalen via iDEAL in Nederland. Ten minste, dat zou je denken. Helaas is het in de praktijk zo dat je lang niet altijd Revolut in het lijstje ziet staan. Zo ontbreekt Revolut bij Tikkie en Rabo Betaalverzoek. Ook automatische incasso’s werken via Revolut: je hebt ten slotte een Europese iban, maar ook daar de kanttekening dat bedrijven wel eens raar opkijken van een niet-Nederlands of -Belgisch iban.

Screenshot Revolut-app: Lijst van Vaults
Screenshot Revolut-app iOS: een betaling doen
Screenshot Revolut-app: betaalpas beheren

Slimme app

De Revolut-app werkt fijn en snel. Je kunt de app toestemming geven om je contactenlijst te scannen. Op die manier kun je eenvoudig geld naar hun overmaken, zonder dat je een iban hoeft in te vullen. Je kunt ook geld overmaken via e-mail, sms of WhatsApp. De ontvanger kan dan het geld ‘claimen’ door zijn of haar iban in te vullen, waarna het overgemaakt wordt. Je kunt in de app ook rekeningen van Rabobank, ING en ABN koppelen en de transactiegeschiedenis ervan inzien.

Een andere, handige functie van Revolut vinden we Group Bills, te vergelijken met WieBetaaltWat. Verder kun je in Revolut sparen door middel van Vaults, dat zijn eigenlijk gewoon spaarrekeningen (je krijgt geen spaarrente in de gratis versie). In Revolut kun je vaults, een potje, aanmaken voor elk spaardoel en bijvoorbeeld elke transactie naar boven afronden en dat gedeelte storten op je vault.

Revolut categoriseert automatisch je transacties, zodat je kunt zien hoeveel geld je bijvoorbeeld uitgeeft aan winkelen. Ook kun je een maandbudget instellen. Je kunt overigens geld storten op je Revolut-rekening via Apple Pay of Google Pay, iDEAL of bancontant, of natuurlijk door middel van een normale bankoverschrijving.

Conclusie

Revolut is een handige, hippe fintech die de grootbanken ver achter zich laat in termen van functies, gebruiksvriendelijkheid, snelheid en mogelijkheden. Wel zijn er wat nadelen. Zo is Revolut in het Engels, is Revolut een fintech en geen bank en is het jammer dat je geen gezamenlijke rekening kunt openen. Helaas kan Revolut in zijn huidige staat daarom nog niet onze grootbank vervangen, maar het is wel een fijne aanvulling.

Kader: Revolut Plus en Premium

Revolut heeft twee betaalde abonnementen: Plus en Premium, voor respectievelijk 2,99 en 7,99 euro per maand. Met Plus krijg je een aankoopverzekering gedurende een jaar na je aankopen, die maximaal 1000 euro uitkeert. Ook krijg je spaarrente bij Plus, maar die functie is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, en kun je je betaalpas aanpassen met een eigen ontwerp. Als je Premium neemt, dan krijg je daar nog bovenop een reisverzekering die alleen medische kosten dekt en kun je elke maand maximaal 400 euro geld opnemen bij geldautomaten (bij Plus 200 euro). Ook keert de aankoopverzekering 2500 euro uit en kun je onbeperkt opslag-vrij betalen in vreemde valuta.

Update 11-01-2022: Inmiddels is Revolut in Nederland begonnen met het overzetten van klanten naar de Revolut-bank. De eerste alinea is hierop aangepast.