Featured image of post Review: Norton 360 Deluxe

Review: Norton 360 Deluxe

Norton is een aloude, bekende naam in de antiviruswereld. Net als McAfee staat het erom bekend traag en slecht te zijn. Bovendien kwam Norton enige tijd geleden in het nieuws omdat het minede naar crypto’s. In deze review bekijken we Norton 360 Deluxe, is Norton nog steeds zo log en traag? En gaat het echt onze pc gebruiken voor cryptomining?

We downloaden en installeren Norton 360 Deluxe vanaf de accountportaal van Norton. Het installatieproces is erg eenvoudig: één klik op de knop en de installatie start. Na korte tijd komen we dan terecht bij de opzetwizard, waar we een aantal functies van de beveiligingssuite kunnen instellen.

Barst van de functies

Norton 360 Deluxe barst van de functies. We zien die functies al meteen terug bij het opzetten van het programma. Er is bijvoorbeeld een feature genaamd ‘Dark web monitoring’. Je kunt hier je e-mailadressen invullen en krijgt dan van Norton een seintje als je privégegevens op straat liggen. Dat is een handige dienst. Je kunt het ook zelf regelen, via haveibeenpwned.com bijvoorbeeld, maar dat moet je maar net kennen.

Met Norton 360 Deluxe krijg je ook 50 GB aan online opslag in de cloud (in onze versie maar 25 GB). Deze functie heet ‘Cloudback-up’. Dit is handig als bescherming tegen ransomware. Stel je lokale schijf is versleuteld, dan heeft Norton nog veilig je bestanden in de cloud liggen. Na het activeren van de functie, gaat Norton zelf aan de slag om je map Documenten te uploaden naar de cloud. Er is weinig instellen vereist.

Nog een functie: een ingebouwde vpn-dienst. De vpn-dienst kan zichzelf automatisch inschakelen als deze onveilige of ‘gehackte’ netwerken tegenkomt. Via Nortons vpn kun je voorkomen dat je op het internet gevolgd wordt. Hij kan namelijk advertentietrackers blokkeren (geen advertenties zelf, alleen de trackers). Via de vpn-dienst kun je verbinden met meer dan 30 regio’s. Overigens kun je er geen regioblokkades van streamingdiensten mee omzeilen.

Wel vinden we Norton 360 soms wat irritant. Dan weer een melding over bescherming voor je mobiele telefoon, dan weer over een andere, bepaalde functie van Norton. Het liefste hebben wij dat onze beveiliging stilletjes zijn werk doet op de achtergrond. Je kunt een gedeelte van de meldingen wel uitschakelen, maar dan moet je diep graven in de instellingen.

Verder bevat Norton 360 Deluxe ouderlijk toezicht via Norton Family. Family kun je alleen instellen via je Norton-account in de browser, niet via de applicatie zelf. Je kunt dan je gezin toevoegen en bepaalde categorieën websites toestaan, tijdslimieten instellen, de locatie van kinderen volgen, zoekresultaten filteren en instellen welke video’s kinderen mogen bekijken. Norton Family werkt goed en is beschikbaar voor Windows, Android en iOS. Voor Macs werkt het niet.

Malwarebescherming

Er zijn zo veel functies, je zou bijna vergeten dat Norton ook nog beschermt tegen malware. We kijken naar recente tests van testlab AV-Test.org. Daar haalt het product de maximale score in de test van januari/februari 2022 voor bescherming tegen nieuwe en wijdverspreide malware. We merken hier wel bij op dat zo’n beetje elk antivirusproduct hier heel hoog in scoort.

Als we kijken bij de resultaten van AV-Comparatives bij de ‘malware protection test’ van maart 2022, dan zien we dat Norton ook daar een perfecte score neerzet. Ook markeert Norton erg weinig legitieme bestanden als malware en scoort het daarmee een Advanced+-score. Maar ook hier behaalt het merendeel van de geteste producten zo’n score. In principe kun je wat betreft malwarebescherming geen verkeerde keuze meer maken en dat geldt ook als je voor Norton kiest.

Norton biedt via een browserextensie bescherming tegen gevaarlijke websites en websites die je gegevens willen stelen. Die extensie heet Norton Safe Web. Helaas drukt Norton daarna ook zijn Norton Safe Search-extensie erdoorheen, die weinig toevoegt gezien Safe Web ook gewoon zoekresultaten van Google of andere zoekmachines controleert. Ook is er een firewall, die geheel automatisch zijn werk doet, en bescherming tegen spam.

In Norton 360 voer je een ‘Smart Scan’ uit (niet te verwarren met een snelle scan). Deze Smart Scan scant kort de belangrijkste plekken op je computer op malware, controleert daarna of je netwerk veilig is en zoekt naar ‘Geavanceerde problemen’. Bij die laatste categorie moet je denken aan ongewenste internetbestanden, registerproblemen en overbodige opstartprogramma’s. Klikken we door op ‘Oplossing weergeven’ dan blijkt het niets meer te zijn dan reclame voor een apart Norton-programma, Norton Utilities. Alsof we al niet genoeg hebben betaald voor Norton. Overigens vinden we op meer plekken in Norton 360 reclame voor andere, betaalde Norton-diensten.

Prijzen en edities

Norton 360 is er in drie verschillende edities. Met de Standard-editie krijg je bescherming voor 1 apparaat en 10 GB aan opslagruimte in Cloudback-up. Met de Deluxe-versie worden dat 5 apparaten, of het nu Windows, Mac of Android of iOS is. Ook krijg je er Ouderlijk toezicht bij, ‘Dark web monitoring’ en 50 GB aan Cloudback-up-opslagruimte. Met de Premium-editie krijg je bescherming voor 10 apparaten, met 75 GB aan opslagruimte. De prijzen verschillen nogal vaak per winkel en Norton 360 is ook vaak in de aanbieding. Voor de Deluxe-versie die wij hier testen ben je gemiddeld 50 euro per jaar kwijt.

Cryptomining

We moeten het er natuurlijk even over hebben. Norton 360 bevat inderdaad een functie om cryptocurrency's te minen. Deze functie is echter niet beschikbaar voor gebruikers buiten de Verenigde Staten. Als je een computer hebt met een geschikte videokaart en je bevindt je in de VS, dan geeft Norton je de optie om te minen. Dat moet je wel handmatig inschakelen, Norton zet ‘m niet zomaar aan. Wel neemt Norton maar liefst 15 procent van je winst in, dat is erg veel. Wil je meer weten over het cryptominen van Norton en hoe je het kunt verwijderen, lees ons artikel er dan over.

Conclusie

Laten we beginnen met de positieve punten. Norton biedt goede bescherming tegen malware, phishing en heeft veel functies. Dark web monitoring is nuttig, evenals Cloudback-up met een ruime hoeveelheid aan opslagruimte. Ook vinden we de vpn-dienst handig, vooral als je veel onderweg bent.

Dan de minpunten. Norton bevat wel erg veel reclame en meldingen. Norton Safe Search vinden we reclame, tijdens het uitvoeren van een scan wordt een extra Norton-programma verkocht, op het hoofdscherm wordt nog een extra programma aangeboden en we krijgen ook veel meldingen over wat Norton allemaal doet en kan. Het is veel te veel en laten we niet vergeten dat je al hebt betaald voor de beveiligingssuite. Ook met de cryptominingfunctie, ook al werkt die alleen in de Verenigde Staten en is die optioneel, zijn we niet blij mee. Hij zal maar zomaar per ongeluk aangaan.

Ons advies is: zelfs als je ‘m gratis bij je laptop of pc krijgt, ontwijken en verwijderen. Dit programma bevat veel te veel reclame.

Pluspunten

  • Darkweb monitoring handig
  • Vpn-dienst en Cloudback-up
  • Biedt goede bescherming tegen malware
  • Werkt op Windows en Mac, Android en iOS

Minpunten

  • Op elk moment probeert Norton je extra dingen te verkopen
  • Veel meldingen over wat Norton allemaal gedaan heeft
  • Bevat een optionele cryptominer… yikes!
BesturingssystemenWindows 10, 11, 8.1, 7, macOS 12 en 11
Getest opWindows 11
Websitenl.norton.com
Prijs49,99 euro per jaar