Bitdefender

Review: Bitdefender Total Security 2022

Gepubliceerd op: 17-03-2022 07:33

Bitdefender is een Roemeense beveiliger die al jaren bovenaan staat als het aankomt op malwaredetectie. In deze review nemen we Bitdefender Total Security 2022 onder de loep, dat is de meest complete suite voor Windows, Mac, iOS en Android. Wat kan deze suite allemaal en is het je geld waard? We zoeken het voor je uit.

Bitdefender Total Security heeft een behoorlijke waslijst aan functies. Met deze suite krijg je dus beveiliging voor verschillende platformen. Wij focussen ons vooral op de Windows-versie. Je kunt Bitdefender eenvoudig downloaden vanaf de website central.bitdefender.com. Met een aantal klikken is de installatie voltooid, dat stelt niet zo veel voor. Daarna gaat Bitdefender een controle uitvoeren om de staat van je computer te beoordelen.

Totale veiligheid?

We belanden dan op het hoofdscherm van Bitdefender. Vanaf dit scherm krijg je aanbevelingen over je beveiliging, kun je scans uitvoeren en kan je een vpn-verbinding opzetten. Je kunt een snelle of systeemscan uitvoeren. Interessant is de kwetsbaarheidsscan. Daarmee controleert Bitdefender op verouderde applicaties, ontbrekende Windows-updates en ook of je Windows-instellingen wel veilig genoeg zijn. Hier mag Bitdefender wel wat werken aan de presentatie: het is lastig uit te vogelen wat de gevonden kwetsbaarheden nu precies inhouden. Je kunt ze wel met één druk op de knop oplossen, dus dat is wel fijn.

Je krijgt veel beveiligingsfuncties met BitDefender Total Security in de vorm van bescherming tegen allerlei soorten malware en ‘Advanced Threat Defense’. Dat laatste moet bescherming bieden tegen beveiligingslekken in software. Ook scant Bitdefender websites die je bezoekt. Het checkt of de website bekend staat om malware te serveren of om gegevens te stelen en scant ook de inkomende verbinding van de website. Dat doet de suite zelfs voor versleutelde verbindingen, waar we eigenlijk niet zo’n fan van zijn. Dit omdat Bitdefender daarmee het webverkeer ontsleutelt en zijn eigen certificaat ertussen plaatst. Dat kán in sommige situaties een onveiligere verbinding opleveren.

Screenshot hoofdscherm Bitdefender
Het hoofdscherm van Bitdefender Total Security 2022.

Verder scant Bitdefender binnenkomende en uitgaande e-mailberichten en dreigingen op het netwerk. Ook een firewall ontbreekt niet, die volledig automatisch zijn werk doet. Zo zien we het graag. De firewall beslist automatisch welke applicaties wel en geen verbindingen mogen opzetten. Als je wilt en het allemaal snapt, is het mogelijk om zelf elke applicatie te controleren. Voor de gemiddelde thuisgebruiker is dat te veel gevraagd, omdat er te veel meldingen van te veel onbekende processen zullen verschijnen, maar voor de pro’s is het een fijne optie.

Een belangrijke functie van Bitdefender is bescherming tegen ransomware. Om de een of andere reden staat die beveiliging standaard uitgeschakeld. Ons is niet duidelijk waarom. Je kunt de beveiliging met een druk op de knop inschakelen. De ransomware-bescherming maakt een back-up van je persoonlijke bestanden op een veilige plek. Op die manier kun je je bestanden eenvoudig herstellen als je getroffen bent door ransomware.

Als we recente testscores van bekende testlabs erbij pakken, dan zien we dat Bitdefender het erg goed doet wat betreft bescherming tegen malware. AV-Test (test van nov/dec ’21) geeft Bitdefender het maximale aantal punten wat betreft bescherming tegen nieuwe malware en bescherming tegen wijdverspreide dreigingen. 

Ook bij AV-Comparatives zien we goede scores: uit de real-world test van november 2021 wist Bitdefender 99,7 procent van alle dreigingen op te ruimen, zonder false positives. (Een false positive is een legitiem bestand dat onterecht wordt aangemerkt als dreiging.) 99,7 procent is weliswaar niet de beste score, maar nog steeds erg goed. Bescherming tegen phishing laat iets te wensen over, uit de test van juli 2021 van AV-Comparatives haalde BitDefender een beschermingsscore van 87 procent. AVG haalde hier bijvoorbeeld 96 procent. Qua prestaties merken we met Bitdefender geen vertraging op onze pc, iets wat ook bevestigd wordt door de testresultaten van AV-Test (nov/dec ’21) en AV-Comparatives (okt 2021).

Veel extraatjes

Verder barst Bitdefender van de extra functies, maar die zijn echt niet allemaal even nuttig of bruikbaar. Zo is er Safepay, een beveiligde omgeving voor internetbankieren. In Nederland is deze functie niet zo nuttig, omdat je transacties vaak goedkeurt met een app en op die manier eenvoudig kunt zien of er iets niet klopt. Ook bevat Bitdefender een wachtwoordmanager waarin je accounts en identiteiten op kunt slaan. De passwordmanager kan niet op tegen bijvoorbeeld 1Password of Bitwarden. Zo kun je geen notities of eigen velden toevoegen aan accounts, zijn er geen mappen of labels en kun je geen 2fa-codes erin opslaan.

De 'OneClick Optimizer' is nog een extra functie, waarmee je tijdelijke bestanden van Windows en van webbrowsers op kunt ruimen. Ook gaat deze optimizer door het register om problemen op te sporen. Daar worden op onze test-pc veel problemen gevonden, maar wat die problemen dan precies inhouden, wordt ons niet duidelijk. Ook zijn we huiverig om een tool zomaar register-sleutels te laten verwijderen. Dat kan leiden tot willekeurige en onduidelijke problemen.

Screenshot website toevoegen aan passwordmanager Bitdefender Total Security
Screenshot OneClick Optimizer Bitdefender Total Security

Total Security bevat verder nog een vernietigingsprogramma (File shredder), maar die is alleen nuttig voor harde schijven en niet voor ssd’s, antidiefstalbeveiliging en Bitdefender VPN waarmee je 200 MB per dag mag gebruiken. 

Op Mac krijg je een beperktere variant van de hierboven besproken suite. Natuurlijk bevat deze suite wel bescherming tegen Mac- en Windows-malware en beveiliging van je Time Machine-back-ups, als je die hebt.

Conclusie

Bitdefender Total Security is een zeer complete beveiligingssuite. De bescherming tegen malware is zeer goed, maar de phishing-bescherming kan wat beter. Wel vinden we het een nadeel dat Bitdefender HTTPS-verbindingen onderschept en scant, dat kan voor onveiligheid en problemen zorgen. 

De suite moet het vooral hebben van de vele extra’s, maar die zijn lang niet voor iedereen even nuttig. De passwordmanager is beperkt, je bent beter af met een andere. De OneClick Optimizer en File Shredder zijn niet zo nuttig en de VPN-dienst kan handig zijn als je vaak verbindt met openbare netwerken. Eigenlijk is Total Security het alleen waard als je veel verschillende apparaten wilt beveiligen, bijvoorbeeld een mix van Windows-pc’s, Macs en Android-apparaten.

Pluspunten

  • Goede malwarebescherming en automatische firewall
  • Kwetsbaarheidssscan
  • Weinig tot geen impact op prestaties
  • Licenties voor Mac, Windows, Android en iOS en niet zo prijzig

Minpunten

  • Scant https-verbindingen
  • Extra’s zijn niet zo nuttig
  • Phishingbescherming kan beter
Prijs34,99 euro per jaar voor 5 apparaten
39,98 euro per jaar voor 10 apparaten
BesturingssystemenWindows 7 SP1 of nieuwer, macOS 10.10 of nieuwer, Android 5.0 of nieuwer, iOS 12 of nieuwer
Getest opWindows 11, macOS 12.2
Websitewww.bitdefender.nl

Gerelateerde inhoud

MacUpdater 2-logo
Hou de apps op je Mac up-to-date met MacUpdater
Persoon achter laptop die kop koffie drinkt en Google bezoekt
Handige tips om veilig op het web te blijven
Norton-logo
Norton 360 komt met ingebouwde, optionele cryptominer
Welke gratis antivirussoftware is het beste?
Screenshot stap 5 Norton verwijderen
Zo verwijder je McAfee en Norton van je computer