YouTube Music-logo

Review: YouTube Music

31 Jan 2023, 09:05

YouTube Music is de muziek-streamingdienst van Google. Het is de opvolger van het mislukte Google Play Music. Google hoopte waarschijnlijk door mee te liften op het succes van YouTube dat YouTube Music succesvoller zou zijn. Of YouTube Music ook echt goed is, checken we in deze review.

Je kunt YouTube Music gebruiken via de app voor iOS of Android of op het web op music.youtube.com. Voor Mac- of Windows-gebruikers is er geen app beschikbaar, dat vinden we direct al een nadeel. Wel kun je de website als app installeren via Google Chrome of Microsoft Edge, maar je mist dan native functies, zoals notificaties of media controls.

Gebruikservaring

Op het hoofdscherm van YouTube Music zie je een reeks playlists die speciaal voor jou gemaakt zijn. Dat zijn onder andere je likes, maar ook een "supermix" en een aantal playlists met speciale genres. Verder zie je playlists of nummers om opnieuw te luisteren en een reeks aan muziek om te ontdekken, met onder andere nieuwe muziek en muziek die je niet eerder hebt gehoord. Het is eenvoudig om nieuwe muziek te ontdekken in YT Music: op het hoofdscherm krijg je suggesties en er is net als in Spotify een Discover Weekly-playlist, alleen heet die hier "Mix met ontdekkingen".

Daarnaast krijg je playlists te zien van andere gebruikers. Dat is natuurlijk erg leuk. Je kunt zo’n playlist eenvoudig aan je eigen bibliotheek toevoegen.

Muziek wordt gestreamd met een bitrate van 256 kbps in het formaat AAC. Je moet dan wel de instellingen aanpassen en kiezen voor de hoogste streamingkwaliteit. Deze kwaliteit is weinig speciaal en vergelijkbaar met Spotify en Apple Music. YouTube Music biedt geen lossless muziek aan, iets wat bijvoorbeeld Apple Music wel doet.

Dan over het beheren van je muziek. Je kunt elk nummer of album liken, dan wordt die aan de playlist "Je likes" toegevoegd. Ook kun je nummers of hele albums in playlists plaatsen of er een aparte playlist voor maken. Als je Spotify gebruikt, dan komt alles bekend voor, want het werkt hetzelfde. Je kunt in YouTube Music ook je bibliotheek, dus al je playlists samen, inzien als een grote lijst van nummers, artiesten of albums. Soms is het wel wat lastig om een nummer te liken, omdat de like-knop in bepaalde gevallen achter een menu verborgen zit.

Bij YouTube Music krijg je de optie om het nummer te luisteren of om de muziekvideo te bekijken. Die video's worden dan via YouTube afgespeeld. Een nadeel is dat als je per ongeluk een muziekvideo liket, dat je in de toekomst dan altijd weer de video te zien krijgt in plaats van het bijbehorende nummer. Dat gebeurt zelfs op mobiel, als je eigenlijk helemaal niet de muziekvideo wilt zien. We hadden graag een optie gezien om in bepaalde gevallen altijd muziekvideo's of juist altijd alleen de nummers af te spelen, indien beschikbaar.

YouTube Music biedt je de optie om je eigen muziek te uploaden naar Googles cloud. Je kunt bestanden in het formaat mp3, ogg, wma, flac en m4a uploaden. Dus ook je op iTunes gekochte muziek kan je uploaden. Je muziek is dan alleen voor jouw beschikbaar op al je apparaten.

![Hoofdscherm van YouTube Music](https://assets.techword.nl/YT_Music_screenshot.jpg)

Apps en speakers

Het speaker-ecosysteem van YouTube Music is het slechtste als we die vergelijken met Spotify en Apple Music. Met Spotify heb je Spotify Connect, dat met veel apparaten en speakers werkt. Daardoor kun je eenvoudig direct vanuit de Spotify-app muziek afspelen op andere apparaten. Apple Music heeft AirPlay, wat ook populair is.

YouTube Music werkt voornamelijk alleen met Google Cast, waarvan de ondersteuning qua speakers toch wel matig is. Er zijn wel veel tv's die het ondersteunen en ook zullen veel huishoudens nog een Chromecast of Google TV hebben, maar daarvoor moet je tv wel aanstaan wat stroomverspilling is. Als je een Mac hebt, kun je natuurlijk wel de muziek afspelen op andere speakers via AirPlay.

Overigens hebben Sonos-speakers wel integratie met YouTube Music. Je kunt dan niet zoals bij Spotify de interface van de streamingdienst zelf gebruiken om je speaker te bedienen, dat kan alleen via de Sonos-app.

Op tv’s en Chromecast is er overigens geen speciale YouTube Music-app. Je kunt alleen luisteren via de normale YouTube-app. Dat werkt niet geweldig. Je hebt weliswaar toegang tot al je playlists, maar je kunt niet eenvoudig alleen naar muziek zoeken of al je aanbevelingen inzien via die app. Het was beter geweest om een speciale YouTube Music-app te maken die volledig gericht is op muziek.

Dan het grootste pluspunt aan YouTube Music: de prijs. YouTube Music is inbegrepen bij YouTube Premium. Daarmee kijk je YouTube zonder advertenties, iets wat voor veel kijkers mogelijk al het geld waard is. Krijg je er dan ook nog eens een streamingdienst bij, dan is het helemaal een aantrekkelijk aanbod. YouTube Premium kost 6,99 per maand voor een individueel abonnement. Er is ook YouTube Premium Family, voor 17,99 euro per maand voor in totaal 6 gebruikers.

Conclusie

YouTube Music heeft weinig onderscheidende functies, maar de basis is wel op orde. Er zijn veel playlists, goede aanbevelingen en je kunt ook playlists met anderen delen en met anderen samenstellen. Wel ontbreken apps voor Windows, Mac en tv en vinden we muziekvideo's op smartphone irritant. YouTube Musics grootste voordeel is dat het inbegrepen is bij YouTube Premium. Als je YouTube zonder advertenties wilt, krijg je er een degelijke muziekstreamingdienst bij. Dat is wat ons betreft een goede deal.