Featured image of post iPhone krijgt in 2024 ondersteuning voor RCS

iPhone krijgt in 2024 ondersteuning voor RCS

Apple heeft aangekondigd dat de iPhone in 2024 ondersteuning krijgt voor RCS (Rich Communication Services), de opvolger van sms. Veel Android-telefoons ondersteuning RCS al langer.

Dat meldt 9to5Mac. De aankondiging is verrassend. Apple heeft zijn eigen messaging-dienst iMessage, die naadloos werkt voor iPhone-gebruikers. Als iPhone-gebruikers echter willen appen met Android-gebruikers, dan werkt iMessage niet en moet of sms of een app van een derde partij gebruikt worden.

Met RCS verandert dat. RCS heeft ondersteuning voor moderne messaging-functies, zoals type-indicators, het versturen en ontvangen van foto’s en video’s in hoge kwaliteit, leesbewijzen en het werkt zowel over mobiele data als met wifi. iPhone- en Android-gebruikers kunnen dan zonder een app van een derde partij en zonder te sms’en elkaar berichten sturen.

Apple gaat vermoedelijk RCS ondersteunen vanwege de Digital Markets Act van de Europese Unie. De EU onderzoekt of iMessage aangemerkt moet worden als ‘gatekeeper service’. Als dat het geval is, zal iMessage opengebroken moeten worden. Dat is overigens wel een beslissing die Apple zal aanvechten bij de rechter.

Dat iPhones RCS gaan ondersteunen betekent niet dat iMessage gaat verdwijnen. Apple benadrukt dat iMessage de veiligste en privacy-vriendelijkste berichtendienst is.

Apple zal ook gaan samenwerken met GSMA-leden om het RCS-protocol verder te verbeteren.