Featured image of post Asus kondigt compacte Zenfone 9-smartphone aan

Asus kondigt compacte Zenfone 9-smartphone aan

Asus heeft de Zenfone 9-smartphone aangekondigd. Dat is de vlaggenschip-smartphone van Asus. Dit nieuwe model heeft een 5,9 inch scherm en toch nog erg interessante specificaties voor een relatief compacte smartphone.

De Zenfone 9 komt in de Benelux op de markt voor een prijs vanaf 799 euro. De smartphone heeft een compact uiterlijk. Dat komt vooral omdat de telefoon niet zo breed is, waardoor die makkelijker in je hand moet passen. De smartphone is namelijk wel iets langer dan een Galaxy S22. Ook is de telefoon relatief dik, namelijk 9,1 mm. Die dikte zorgt er wel voor dat er een goede accu in het toestel past, namelijk een van 4300 mAh.

Het 5,9 inch-scherm van de Zenfone 9 is een super-amoled-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz. Ook heeft het scherm Gorilla Glass Victus-bescherming. In de Zenfone 9 zit een Snapdragon 8+ Gen 1-chip, die in mei is uitgekomen, en heeft 8 of 16 GB aan intern geheugen. Wat betreft opslagruimte kun je kiezen uit 128 GB of 256 GB.

De Zenfone 9 heeft twee camera's: een 50 megapixel-camera met een gimbal stabilisator en een groothoeklens van 12 megapixels. De camera aan de voorkant van de smartphone heeft ook 12 megapixels. Verder is de Zenfone 9 waterdicht (IP68), zit de vingerafdrukscanner in de aan/uitknop aan de zijkant, krijg je een oplader erbij en heeft die een aansluiting voor een koptelefoon. Helaas ontbreekt dan weer wel een plek voor een sd-kaart.

Wat betreft updates krijg je bij de Asus Zenfone 9 twee nieuwe Android-versies en drie jaar Android-beveiligingsupdates. Dat zijn de minimumeisen van Google. Andere Android-fabrikanten doen dat beter: Samsung levert voor zijn recente smartphones vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates.

Asus installeert op zijn smartphones de Android-skin ZenUI. Die skin biedt een aantal aanpassingen om gebruik met één hand makkelijk te maken, maar lijkt verder erg veel op standaard-Android.

De Zenfone 9 is beschikbaar in het blauw, rood, grijs en zwart. Het basismodel kost dus 799 euro (pre-order: 729 euro). Je krijgt dan 8 GB intern geheugen en 128 opslagruimte. Er zijn nog twee andere configuraties: 8 GB geheugen met 256 GB opslagruimte kost 849 euro en de variant met 16 GB intern geheugen en 256 GB opslagruimte kost 899 euro. De smartphone is nu alvast vooruit te bestellen en wordt halverwege augustus geleverd.

Foto van een aantal Zenfone 9-smartphones